Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Vijf financiële woontips voor 2023

Op zoek naar jouw droomhuis in 2023? Financieel kan er misschien wel meer dan je denkt. Financieel Adviseur Linda Joosten van Rabobank weet er alles van. Zij geeft klanten al 6 jaar hypotheekadvies op maat. Haar vijf woontips lees je hier!

Rabobank lenen kost geld

1. Check jouw vrijstelling voor de overdrachtsbelasting

Koop je een woning, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Ofwel: bij de aankoop van een huis van € 300.000 moet je € 6.000 belasting betalen. Een flink bedrag. Maar: huizenkopers tussen 18 en 35 jaar betalen geen overdrachtsbelasting voor een woning met een koopsom van maximaal € 440.000. Dat bedrag is € 40.000 hoger dan vorig jaar! Ben je tussen de 18 en 35 jaar en kocht je al eerder een huis? Dan nog kun je de vrijstelling krijgen als je deze nog niet eerder hebt gehad. Je moet wel voldoen aan voorwaarden. Zo moet je bijvoorbeeld echt zelf in het huis gaan wonen. Meer weten? Kijk op Wanneer krijg ik vrijstelling van overdrachtsbelasting? | Rijksoverheid.nl

2. Schenken mag nog steeds!

Nee, het is geen jubelton meer. Maar als je tussen de 18 en 40 jaar oud bent, mogen jouw ouders je nog steeds geld schenken. In 2023 eenmalig zelfs nog € 28.947! Daarnaast geldt nog steeds de ‘normale’ belastingvrijstelling bij een schenking van ouders aan hun kind. Dit jaar is dat maximaal € 6.035. Ook anderen mogen aan jou schenken. En zo’n schenking kan net het verschil zijn tussen wel of niet je droomhuis aankopen. Check meer informatie hier: Hoeveel mag ik mijn kind belastingvrij schenken? (belastingdienst.nl)

Rabobank – Foto René Schotanus

3. De NHG-grens is flink verhoogd

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heb je extra zekerheiden en kun je korting krijgen op je hypotheekrente. Vorig jaar was de grens voor een NHG-hypotheek nog

€ 355.000, dit jaar € 405.000. Wil je weten of de NHG bij jouw persoonlijke situatie past? Laat je goed voorlichten. Bij Rabobank vind je financieel adviseurs die gespecialiseerd zijn in alles rondom hypotheken en wonen. Maak een afspraak via Hypotheekgesprek – Maak vrijblijvend een afspraak – Rabobank

4. Starterslening is er ook voor ‘ouderen’

Je hoeft in Rotterdam niet persé jong te zijn om in aanmerking te komen voor de Starterslening! Hij is er speciaal voor mensen die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten, ongeacht hun leeftijd. Met die Starterslening kun je misschien wel tot € 30.000 extra lenen. Dat kan veel uitmaken. Dus is het voor jou tijd om een eigen huis te kopen? Kijk op Starterslening aanvragen | Rotterdam.nl.

Let op: Er is een vast bedrag vanuit de gemeente beschikbaar gesteld, als deze is vergeven, kan er geen lening meer worden aangevraagd.

5. Verduurzamen levert je heel wat op!

Koop je een opknapper? Verbouw dan meteen met duurzame maatregelen. Dus zorg voor goede isolatie achter dat nieuwe wandje. Of installeer HR++-glas. Rabobank wil verduurzaming stimuleren en daarom mag je bij een inkomen vanaf € 33.000 een bedrag van € 9.000 extra lenen bovenop je maximale leencapaciteit. Bij een nul-op-de-meterwoning gaat het zelfs om € 15.000. Benieuwd naar de mogelijkheden? Maak hier (Hypotheekgesprek – Maak vrijblijvend een afspraak – Rabobank) een afspraak. In gesprek met een adviseur van Rabobank komt verduurzaming zeker aan bod!

Vorig artikel Desiree Verdaasdonk, directeur Particulieren bij Rabobank, vertelt hoe Rabobank woningzoekenden helpt
Volgend artikel Stappenplan aanvragen offerte voor verduurzamen van je woning