Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Oud-IJsselmonde: authentieke gebouwen en karakteristieke straten aan de Maas

Prettig wonen in mix van oude en nieuwe woningen

Oud-IJsselmonde ligt aan de Maas en heeft ongeveer 6.000 inwoners. Dit dijkdorp is ouder dan Rotterdam zelf. De bisschop van Utrecht gaf in het jaar 1064 opdracht om een versterking aan de monding van de Hollandse IJssel te bouwen. Dit werd gebruikt om tol te heffen op voorbijkomende schepen en als bescherming van de waterwegen van en naar Utrecht. Pas in 1437 veranderde het in het dijkdorpje IJsselmonde. In 1941 werd het geannexeerd door Rotterdam. Authentieke gebouwen en karakteristieke straten herinneren aan het oorspronkelijke dijkdorp IJsselmonde.

Pareltjes in Oud-IJsselmonde

In iedere Rotterdamse wijk zijn er wel een paar pareltjes te vinden. Oftewel plekken die bijzonder zijn. Bekend of onbekend. We hebben navraag gedaan onder de bewoners en bezoekers van Oud-IJsselmonde. Van alle reacties hebben we een top 3 gemaakt.

1. Eiland van Brienenoord
Het Eiland van Brienenoord is een bijzonder eiland vol ontdekkingen met bos, grasvlakten, open water en poelen. In 2020 en 2021 kreeg het eiland een grote opknapbeurt. Er is nu meer ruimte voor de planten en dieren die bij getijdennatuur horen. Het eiland is onderdeel van het Rondje Stadionpark, een recreatieve route van vijf kilometer op Rotterdam-Zuid. Drie Schotse hooglanders helpen sinds oktober 2021 bij het dagelijks beheer door onkruid, gras en jonge boompjes op te eten. Geniet van deze dieren, maar houd afstand. Het zijn wilde dieren!

2. Stadion Feijenoord
In Rotterdam kan deze zeker niet ontbreken als je in Oud-IJsselmonde bent: Stadion Feijenoord. In de volksmond gewoon De Kuip genoemd. In dit iconische voetbalstadion in Rotterdam-Zuid speelt voetbalclub Feyenoord zijn thuiswedstrijden. Je kunt De Kuip bezoeken voor een voetbalwedstrijd. Of wandel door de huidige en oude spelerstunnel, langs het veld, het kleedkamergebied en neem plaats op een van de tribunes tijdens een rondleiding.

3. De oude kern
In de oude dorpskern vind je karakteristieke straten en authentieke gebouwen herinneren aan het oorspronkelijke dijkdorp IJsselmonde. Zoals Cafe-Restaurant De Gouden Leeuw dat al sinds 1774 bestaat. Het Koetshuis, dat stamt uit 1679, ooit onderdeel van een kasteel, en nu een bekende trouwlocatie. En de Adriaen Janszkerk. Het oudste monument van IJsselmonde, met een geschiedenis van ruim 560 jaar.

Waterside II aan de Maas

Ambachtshof onder de Oostdijk

StartR IJsselmonde – flexwoningen

Wonen in Oud-IJsselmonde

Oud-IJsselmonde heeft nog steeds een oude kern met historische gebouwen en woningen. Hierachter ligt de Oostdijk aan de Maas, met aan de ene kant voornamelijk industrie en aan de andere kant eengezinswoningen, twee-onder-een-kap en villa’s met ruime tuinen en veel groen.

Langs de Oostdijk, wil de gemeente flexwoningen plaatsen. Die woningen zijn vooral bedoeld voor startende woningzoekenden en urgent woningzoekenden, met name uit IJsselmonde zelf. Aan de andere kant van de Oostdijk komen 11 klassieke en energiezuinige koopwoningen, waarvan 10 twee-onder-een-kapwoningen en 1 vrijstaande villa. Binnen dit project, genaamd Ambachtshof, zijn nog een paar woningen te koop.

Naast de Van Brienenoordbrug komt Waterside II en Waterside III, maximaal 176 huurappartementen in de middeldure en duurdere prijsklasse. Twee bijzondere nieuwbouwprojecten direct aan de Maas. Dit wordt een fijn gebied om te wonen en recreëren. Met een groen park, haventje en een halte van de watertaxi.

Aan de andere kant van de Van Brienenoordbrug vind je een jaren ’30 buurt met een haven, woonboten en toegang tot het Eiland van Brienenoord. In het verlengde ligt De Verande een buurt die is heringericht waardoor je hier prettiger woont. Het is een fantastische plek voor uitgaan, shoppen, hapje eten, filmpje pakken, een wandeling langs de Piet Smitkade of een stukje varen met de Watertaxi.

Alle nieuwbouwprojecten in Oud-IJsselmonde en nieuwe ontwikkelingen vind je ook op de nieuwbouwkaart.

Wonen in de stad met groen en water om je heen: Stadionpark

Oud-IJsselmonde is onderdeel van de grootste gebiedsontwikkeling van Rotterdam: Stadionpark. Een gebied dat in de komende jaren verandert in een plek waar wonen, sporten, ondernemen, natuur, vrije tijd en beleven samenkomen.

Mijn Rotterdam – Mijn Oud-IJsselmonde

Op mijn.rotterdam.nl vind je lopende projecten en bewonersinitiatieven van de wijk Oud-IJsselmonde.

Vorig artikel Maak kennis met Blijdorp en Blijdorpse Polder: statige singels en groene parken
Volgend artikel Waterside III: wonen met uitzicht over de Maas in Oud IJsselmonde