Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Blijdorp en Blijdorpse Polder: statige singels en groene parken

Lekker wonen in het groen en binnen een paar minuten in het centrum

Deze wijken kenmerken zich door het vele groen en water. Je vind er statige singels en rustige straten. Het is er goed recreëren in het Roel Langerakpark, het Vroesenpark, Diergaarde Blijdorp en op de omliggende rivieren. Je kunt hier heerlijk wonen en bent binnen een paar minuten in hartje centrum met de tram of metro. Er zijn genoeg voorzieningen zoals supermarkten, sportscholen en basisscholen.

Wat meer info over Blijdorp

Blijdorp werd tussen 1931 en 1940 aangelegd in de Blijdorpse polder, waar de wijk naar genoemd is. De aanleg van Blijdorp werd mogelijk na het dempen van de Rotterdamse Schie. Bij het bombardement van 14 mei 1940 werd Blijdorp niet getroffen.

Blijdorp en Blijdorpse Polder liggen in het deelgebied Noord. Aan de Noord- en Westzijde worden de wijken begrensd door het Schiekanaal en de Delfshavensche Schie. In het zuidelijke deel loopt het spoor en het oosten grenst aan de wijken Bergpolder en Provenierswijk.

Op dit moment telt Blijdorp ongeveer 10.000 inwoners. De afgelopen jaren is de bevolking verjongd. Veel jonge stellen kiezen ervoor een huis te kopen in Blijdorp. Er is een actieve bewonersvereniging, er zijn veel sportmogelijkheden, scholen, voldoende supermarkten voor de dagelijkse boodschappen en restaurants en cafés. Een bakkie doe je bij het Statencafé en een sappie bij Sajoer.

Pareltjes in de wijk

In iedere Rotterdamse wijk zijn er wel een paar pareltjes te vinden. Oftewel plekken die bijzonder zijn. Bekend of onbekend. We hebben navraag gedaan onder de bewoners en bezoekers van Blijdorp en Blijdorpse Polder. Van alle reacties hebben we een top 6 gemaakt:

1. Het Vroesenpark
Het Vroesenpark kent bijna iedereen wel. Het park met een groot grasveld, wandelpaden, vijvers en het drijvende kunstwerk ‘Badkonijn’. Er staan veel bankjes en er zijn speel- en sporttoestellen, barbecuezones en plekken om te picknicken. In het hart van het park zit het Vroesenpaviljoen met een terras. In het park worden regelmatig kleinschalige evenementen georganiseerd. De grote schuiven door naar het Roel Langrakpark een stukje verder.

2. Diergaarde Blijdorp
Bijna iedereen kent wel Diergaarde Blijdorp. De diergaarde is ooit in 1856 begonnen als een spoortuintje in de binnenstad om een verzameling exotische vogels onder te brengen. De hobby van de twee spoorwegbeambten groeide uit tot de oprichting van ‘De Rotterdamsche Diergaarde’. In 1937 werd besloten dat de diergaarde uit het stadscentrum moest en werd begonnen met de bouw in de polder Blijdorp, vandaar nu de naam Diergaarde Blijdorp.

3. Stadscamping Rotterdam

Wil je een nachtje (of meerdere) verblijven op een camping in Rotterdam? Dat kan op de Stadscamping Rotterdam. De ideale plek voor de toerist of festivalbezoeker. Je kunt er terecht met de tent, camper of tourcaravan. Of je verblijft in één van de blokhutten.

4. Van Maanenbad
Het Van Maanenbad, ook wel bekend als Sportfondsen Rotterdam Noord, is misschien wel het bekendste zwembad in Rotterdam. Het binnenbad is vooral geschikt om baantjes te zwemmen. Het buitenbad is een unieke plek. Midden in de hectiek van de stad vind je hier een oase waar je kunt genieten van zon en water.

5. Stadskwekerij De Kas 
Stadskwekerij De Kas is een groene parel in het hartje van Blijdorp. Hier wordt een oud kassencomplex omgebouwd tot een inspiratiebron voor biodiversiteit. Je kunt hier rondstruinen, mee doen, meemaken en genieten van de ruimte.

6. Natuurspeeltuin De Speeldernis
In een mooie groene omgeving vind je een bijzondere speeltuin met een natuurlijk landschap speciaal ontwikkeld voor kinderen, Natuurspeeltuin de Speeldernis. Tijdens een dagje weg in onze natuurspeeltuin kunnen ze ouderwets spelen en vies worden. Kinderen leren hier over de natuur, ontwikkelen sociale skills en er zijn allerlei leuke extra activiteiten.

Diergaarde Blijdorp
Fokhaven Blijdorpse Polder
Van Maanenbad Blijdorp
Metrostation Blijdorp

Mijn Rotterdam – Mijn Blijdorp

Op Mijn Rotterdam – Projecten van Bergpolder – Blijdorp – Liskwartier vind je alle lopende projecten en bewonersinitiatieven van de wijk Blijdorp en Blijdorpse Polder.

Vorig artikel Maak kennis met Vreewijk: een tuindorp met karakter
Volgend artikel Benieuwd naar de nieuwe stoere stadswijk Merwehaven in M4H?