Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Vreewijk: een tuindorp met karakter

Een beschermd stadsgezicht met bijna 300 (rijks)monumenten

Vreewijk, ook wel Tuindorp Vreewijk genoemd, is een groene wijk, die al ruim honderd jaar bestaat. Het is een van de oudste en grootste tuindorpen van Nederland en je vindt er tal van monumentale huizen, tuinen, binnenhoven en achterpaden. Het tuindorp Vreewijk is een beschermd stadsgezicht en kent bijna 300 (rijks)monumenten. De wijk heeft de Groenezoom, Groene Hilledijk en het grote park de Valkeniersweide.

De komende jaren wordt er veel geïnvesteerd in Vreewijk. Woningcorporatie Havensteder knapt in totaal 1.327 woningen op en de gemeente verbetert de omgeving. Ook zijn er een aantal grote woonontwikkelingen in de wijk zoals Het Zuiderhof, ZuideR Carré, Hillehof en het Motorstraatgebied.

Openbare Montessori Basisschool (OMBS) De Mare

Viswinkel aan de Groenezoom

Een stukje geschiedenis over Vreewijk

Tuindorp Vreewijk werd gebouwd rond 1920 en voltooid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het moest een ‘groen dorp’ in de stad worden, met veel sociale samenhang en goede woningen. Het idee kwam van een groep vermogende Rotterdammers, die zich zorgen maakten over de arme inwoners die van buitenaf naar de stad kwamen.

Het originele ontwerp van Tuindorp Vreewijk is gebaseerd op de ideeën van de Engelsman Ebenezer Howard, de uitvinder van de Garden City of tuinstad. Een tuinstad combineerde de voordelen van zowel stad als het platteland. Dus hogere lonen, amusement en meer kansen, maar wel met frisse lucht, schoonheid en lage huren.

In de loop der jaren raakten veel woningen in tuindorp Vreewijk door vocht, verzakkingen en schimmel in verval. Sloop en nieuwbouw leek de enige oplossing. Dankzij protest van de bewoners bleef de wijk echter overeind staan. Tuindorp Vreewijk kreeg zelfs een monumentenstatus voor 271 woningen. Sindsdien zijn er veel woningen gerenoveerd en is de buitenruimte aangepakt.

Museumwoning aan de Lede 40

Educatieve tuin De Enk

Pareltjes van Vreewijk

Educatieve tuin De Enk is zo’n twee hectare groot en ligt middenin de wijk Vreewijk in Feijenoord. Wijkbewoners kunnen hier een tuin huren en elk seizoen kan er worden getuinierd door kinderen van de basisschool, het voortgezet onderwijs, de BSO en het kinderdagverblijf. Op speelse wijze beleven, ontdekken en leren staat centraal tijdens de interactieve tuinlessen.

De Museumwoning Tuindorp Vreewijk op Lede 40 stamt uit november 1917 en was in 1918 klaar voor verhuur. Vanaf 1928 tot aan het overlijden van de eigenaar, dhr. Arends, is er niets meer aan de woning verandert. Vrijwel alles is daarom nog in de originele staat van hoe het ooit is opgeleverd. De woning is te bezichtigen ieder woensdag en 1e zaterdag van de maand tussen 11:00 – 16:00 uur.

Het Zuider Carré – Impact Vastgoed

Hillehof

MARGE-architecten Startmotor

(Woning)bouwprojecten in Vreewijk

Ook de komende jaren wordt er in de wijk geïnvesteerd. Meer dan 1.300 woningen worden verbeterd en opgeknapt. Daarnaast zijn er veel nieuwe woonontwikkelingen zoals het Zuiderhof, Het ZuidR Carré, Hillehof en het Motorstraatgebied.

Het Motorstraatgebied is onderdeel van de wijk Vreewijk en ligt naast Zuidplein. In het gebied huisvesten nu vooral bedrijven, scholen en andere (maatschappelijke) voorzieningen zoals het Ikazia Ziekenhuis. Aan de rand van het gebied en in de Startmotor (zo’n 560 appartementen voor starters) wordt gewoond. De komende jaren worden er 700 woningen in het gebied gebouwd en wordt de bereikbaarheid verbetert en komt er meer groen.

In het imposante Carrégebouw van het voormalige Zuiderziekenhuis worden 72 appartementen gerealiseerd. Van lekker compact tot heerlijk ruim, zoals de tweelaagse woningen op de begane grond/souterrain die perfect zijn voor gezinnen. De appartementen in Het ZuideR Carré zijn ideaal voor iedereen die van het stadse leven houdt.

Het monumentale scholencomplex aan de Ploeg, Vork en Sikkelstraat in Vreewijk krijgt een nieuwe bestemming, genaamd Hillehof. Het pand heeft een verleden als school en badhuis, maar in de toekomst gaan op deze plek Rotterdamse huishoudens wonen. Ontwikkelaar Fullhouse Vastgoed verbouwt het monumentale pand naar een mix van 73 sociale, midden en dure huurwoningen met energielabel A. Het oude schoolplein wordt een collectieve tuin voor de nieuwe bewoners.

Het Zuiderhof is een nieuwe woonwijk die meteen heel vertrouwd aanvoelt. De eerste bewoners hebben er hun geluk al gevonden. De laatste 83 eengezinswoningen in Het Zuiderhof zijn in de verkoop.

Wendy, Erik en Otis maken zich klaar voor vertrek naar Vreewijk

Ze wonen op een fijne plek in Noord. Waarom dan toch een tekoopbord op het raam? “Vreewijk is het beste compromis tussen stad en dorp.”

Lees meer

Mijn Rotterdam – Mijn Vreewijk

Op mijn.rotterdam.nl/vreewijk vind je alle lopende projecten en bewonersinitiatieven van Vreewijk.

Vorig artikel Transformatie Hillehof van scholencomplex naar 73 huurwoningen
Volgend artikel Laatste fase Het Zuiderhof in Vreewijk in verkoop