Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Benieuwd naar de nieuwe stoere stadswijk Merwehaven in M4H?

2.500 woningen waarvan de helft in het betaalbare segment

De Merwe-Vierhavens (M4H) in Nieuw Mathenesse, is het stadshavengebied van de toekomst. Het gebied verandert de komende jaren naar een bruisend stadsdeel met woningen, horeca, evenementen, onderwijs en cultuur. Eén van de deelgebieden van M4H is de Merwehaven, ooit de grootste fruithaven van Europa.

Merwehaven in M4H vanaf de Schiedamseweg

Stoer en duurzaam wonen midden in de haven

Merwehaven is het eerste deelgebied binnen M4H dat transformeert van traditioneel havengebied naar een groene en duurzame woonwijk waar water, land, haven, stad, wonen en werken één worden. Merwehaven is goed bereikbaar en verbindt omliggende wijken door voorzieningen, groene fiets- en wandelpaden en werkgelegenheid.

In Merwehaven is ruimte voor 2.500 woningen waarvan de helft in het betaalbare segment (huur tot 1.075 euro en koop tot 355.000 euro – prijspeil 2023), voorzieningen zoals een school, huisarts, park en buurtsuper en zo’n 30.000m2 voor kleine ondernemers. Er komen in de Merwehaven zowel huur- als koopwoningen, van sociale woningbouw tot duurdere koop. De nadruk ligt op appartementen voor starters, kleine huishoudens en ouderen. Maar ook gezinswoningen krijgen een plek in de Merwehaven.

In het plan wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met het historisch verleden van de oude stadshaven. De oude loodsen en havengebouwen blijven waar mogelijk behouden en worden verweven met de nieuwbouw.

Loodspark en informele binnenkade

De Middeloper – groene hart van de pier – Merwehaven

Planning Merwehaven

In Merwehaven is straks ruimte voor 2.500 woningen in alle prijsklassen, voorzieningen zoals een school, huisarts, park en buurtsuper en zo’n 30.000m2 voor kleine ondernemers. Hiervoor is door de gemeente Rotterdam het Masterplan Merwehaven opgesteld. Dit Masterplan is op 22 juni 2023 vastgesteld door de gemeenteraad en biedt kaders voor de transformatie van Merwehaven.

Als er nieuws is of een nieuwe bijeenkomst wordt georganiseerd, zullen we dat hier delen.

Planning

  • Masterplan Merwehaven | Samenvatting Masterplan Merwehaven – vastgesteld juni 2023
  • Uitwerken thema’s en eerste deelgebieden van het plan
  • Inzet op start bouw eerste woningen in 2025
  • Oplevering eerste woningen waarschijnlijk eind 2026/begin 2027
  • De bouw van de gehele woonwijk zal zeker zo’n 10 jaar duren
Merwehaven in M4H
Merwehaven in M4H

Merwehaven wordt een stoere en duurzame woonwijk midden in de haven. Met ruimte voor voorzieningen en een mix aan vernieuwende en creatieve ondernemers. De wijk verbindt de wijken ernaast. Door voorzieningen, werkgelegenheid en mobiliteit met bijvoorbeeld groene looproutes en regionale fietsroutes.

Lees meer

Meer informatie over Merwehaven

Wil je meer weten over de (woon)ontwikkelingen in Merwehaven, neem dan eens een kijkje op de site van de gemeente: rotterdam.nl/merwehaven. Meer informatie over de gebiedsontwikkeling M4H vind je hier. Om op de hoogte blijven van de ontwikkelingen, kun je je ook abonneren op de M4H nieuwsbrief.

*Bij het maken van plannen en het bepalen van de stappen houden we rekening met de bedrijven die in dit gebied zijn. We kijken ook naar eventuele contracten die zijn getekend. Zo kan het bedrijf Van Uden aan de Gustoweg en omgeving hier tot 2032 blijven werken volgens hun contract. Dit staat ook in het ontwerp van het bestemmingsplan M4H.

Vorig artikel Fabrieksterrein Codrico op Katendrecht krijgt een spectaculaire metamorfose
Volgend artikel Merwe-Vierhavens wordt hèt stadshavengebied van de toekomst