Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Fabrieksterrein Codrico op Katendrecht krijgt een spectaculaire metamorfose

Er komen zo'n 1.500 woningen, voor elk budget en elke leeftijd

Het fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht krijgt een grote metamorfose. In de monumentale fabriek, een nieuw te bouwen toren (220 meter) en andere gebouwen komt woonruimte voor vele honderden (nieuwe) Katendrechters. In totaal komen er zo’n 1.500 woningen bij. Door het verdwijnen van de fabrieksactiviteiten kun je straks ook heerlijk wandelen langs alle kades van de Rijnhaven en wordt recreatie op het water mogelijk.

Woningen voor elk budget en elke leeftijd

,,Een belangrijk industrieel erfgoed aan de Rijnhaven krijgt een prachtige nieuwe bestemming. Dit afgesloten fabrieksterrein wordt een belangrijk onderdeel van het nieuwe levendige Katendrecht’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

De helft van de woningen zullen in het betaalbare segment vallen. Dit is alles tot een koopprijs van 310.000 euro of maximaal 1.000 euro maandhuur. In het complex is ook ruimte voor 150 woningen in het sociale segment.

Wonen, werken en recreëren tussen verleden en toekomst

De metamorfose van fabrieksterrein Codrico maakt de herontwikkeling van de Rijnhaven compleet. Het terrein aan de haven wordt een bruisende plek met kantoren, winkels, horeca en cultuur. Er komt een woontoren van maar liefst 220 meter hoog, een wandblok en een gebouw op het veld naast de fabriek. De architectuur is geïnspireerd op de industriële bouw van het Codrico complex. De markante kubus op het dak die in de avond groen is verlicht, blijft behouden.

Door het verhuizen van de fabrieksactiviteiten kunnen Rotterdammers straks langs alle kades van de Rijnhaven flaneren. Het zogenaamde Rondje Rijnhaven is dan af. Er komt ook een strand aan en een drijvend stadspark in de Rijnhaven die volgend jaar deels wordt gedempt. In de Rijnhaven komt het Maritiem Centrum te liggen. Een iconische publiekstrekker waarin de maritieme wereld en het rijke haven leven van Rotterdam in het verleden, heden en toekomst wordt vertoont.

Wonen op Zuid had nog nooit zo’n vakantiegevoel

De Rijnhaven met zijn historische kades, industriële monumenten en fraaie vergezichten. Deze haven gaat de komende jaren flink op de schop met landaanwinning,  2.500 nieuwe woningen en een park compleet met strand en drijvende delen. Rotterdammers kunnen hier vanaf 2027 genieten van zon, groen, haven en strand. En dat gewoon midden in de stad! Je leest hierover meer in ons artikel over het Rijnhavenpark.

Gerenommeerde architecten herontwikkelen Codrico

Verschillende architecten werken onder leiding van projectontwikkelaar RED Company aan het plan voor de herontwikkeling van het Codricoterrein, zoals architectenbureau SHoP Architects (New York) dat tekent aan de toren, een ontwerp voor de herontwikkeling fabriek wordt gemaakt door Office Winhov en Crimson Architectural Historians, het ontwerp voor de openbare ruimte wordt gedaan door Delva Landscape Architecture & Urbanism en Powerhouse Company tekent het masterplan, kade-gebouw en veld-gebouw aan de zuidzijde. Architecte Francine Houben van Mecanoo heeft het ontwerp gemaakt voor het Maritiem Centrum.

Transformatie Codrico
Transformatie Codrico

Het fabrieksterrein van Codrico op Katendrecht krijgt een grote metamorfose. In de monumentale fabriek, een nieuw te bouwen toren (220 meter) en andere gebouwen komt woonruimte voor vele honderden (nieuwe) Katendrechters. In totaal komen er 1.500 woningen bij. Door het verdwijnen van de fabrieksactiviteiten kun je straks ook heerlijk wandelen langs alle kades van de Rijnhaven en wordt recreatie op het water mogelijk.

Lees meer

Meer informatie over de metamorfose of toekomstige woningen?

Op dit moment is er nog geen projectsite voor deze ontwikkeling. Zodra er nieuws is, zullen wij dit op Wonen in Rotterdam plaatsen. Wel kun je alvast een kijkje nemen op de website van de ontwikkelaar.

Vorig artikel Rijnhaven: genieten van zon, groen, haven en water
Volgend artikel Meer ruimte om te bewegen, ontspannen en ontmoeten. Maak kennis met de Stadsprojecten.