Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Feijenoord: rauw, stads en omgeven door water

Dit mooie stukje echt Rotterdam is een onontdekte parel

Feijenoord is een dynamische wijk met zo’n 8.200 inwoners waar altijd iets te beleven is. Zo zijn er twee mooie parken, het grootste indoor skatepark van Nederland, een house of E-sports, een huis van de wijk (De Dam) en een prachtig uitzicht over de Maas. En dankzij treinstation Rotterdam-Zuid is er een snelle verbinding met het centrum en de rest van Rotterdam-Zuid. De wijk heeft maar liefst twee water taxi haltes en er zijn veel studenten die met het pondje varen vanaf de Piekstraat naar de Plantagelaan. Boodschappen worden gedaan bij kleine winkeltjes in de wijk of bij de supermarkt in het Entrepotgebouw, waar je ook een aantal restaurants vindt.

Feijenoord is een veelzijdige wijk met sociale huurwoningen, drijvende lofts in de Nassauhaven, zeflbouwwoningen aan de Stampioenstraat en ruim 30 kluswoningen aan de Nijverheidstraat. De aankomende jaren zullen er veel ontwikkelingen plaatsvinden in de wijk. Niet alleen wordt er een grote diversiteit aan nieuwe huizen in alle prijsklassen bijgebouwd, maar gaat de gemeente ook aan de slag met het verbeteren van (bestaande) voorzieningen, openbaar vervoer, winkeltjes, horeca (zoals Villa van Waning) en meer groen. Dat betekent nog meer genieten van deze echte Rotterdamse wijk die voor het grootste deel aan het water ligt.

Woonprojecten in Feijenoord

Om een fijne plek voor iedereen te creëren, wordt er veel gebouwd in Feijenoord. Van eengezinswoningen tot appartementen. Huur en koop. Voor iedere portemonnee. Hieronder vind je huidige en toekomstige projecten om in de gaten te houden.

1. Woningbouw Piekstraat
2. Woningbouw Hefkwartier
3. Sociale huurwoningen Dukdalf
4. Diverse aankomende projecten Feijenoord -> Margarinefabriek + Mallegatpark

1. Woningbouw Piekstraat

De Piekstraat ligt op ‘Het eiland van Feijenoord’, een gebied in Rotterdam-Zuid dat zelfs onder Rotterdammers onontdekt is. Het ligt off route en wordt nauwelijks bewoond. Maar dat gaat veranderen. Want op de kop van het eiland, direct aan de rivier, wordt nu de Piekstraat gebouwd. Een woontoren van 73 meter hoog met 142 eigenzinnige loftwoningen, op misschien wel de stoerste plek van de stad.

2. Woningbouw Hefkwartier

Veel Rotterdamser kun je niet wonen. Want het Hefkwartier is een stukje stad met historie en charme. De geschiedenis van deze plek gaat zo’n twee eeuwen terug. Toen: een wijk voor arbeiders. Mensen die meestal nauw bij de haven betrokken waren. Of bij de bierbrouwerij Oranjeboom. Die was met 200 brouwers zelfs de grootste van het land. En nu: een wijk die een nieuwe toekomst krijgt. Straks telt het Hefkwartier circa 300 woningen verdeeld over eengezinswoningen, herenhuizen, stadswoningen en appartementen. Er zijn nog enkele woningen beschikbaar in de allerlaatste fase in Hefkwartier.

3. Sociale huurwoningen De Dukdalf

Wonen in een nieuw, ruim huurappartement op Zuid? Dan is De Dukdalf wel iets voor jou. Dit appartementengebouw in Feijenoord heeft straks woningen voor sociale huur, middenhuur (tot 900,-) en vrije sector. Energiezuinig, met veel groen en zonnepanelen op het dak. Vanaf eind 2023 kun je via de website inschrijven voor de vrijesectorhuurwoningen. De sociale huurwoningen worden rond die tijd ook aangeboden via Woonnet Rijnmond.

4. Overige woningbouwprojecten in Feijenoord

In het zuidelijkste puntje van de wijk Feijenoord ligt het Mallegatpark. Dit park is onderdeel van de grotere gebiedsontwikkeling Feyenoord City. Hier kun je met je voetjes in het water eindeloos turen over de Maas. Het blijft een groen park met ligweides om te relaxen en te picknicken, maar er komen ook zo’n 170 woningen bij.

Aan de andere kant, in het noorden, van de wijk vind je het ‘pindakaas- of margarineterrein’. Deze fabriekslocatie wordt door projectontwikkelaar VORM getransformeerd tot een gebied om te wonen, werken en ontspannen. Er is met de gemeente afgesproken een mooie, openbare kade komt en dat 50% van de woningen betaalbaar wordt. Feijenoorders hebben dan de kans om door te verhuizen zonder de wijk uit te hoeven.

Wist je trouwens dat…
De naam Feijenoord is terug te vinden in omstreeks 1450. Toen lag er een eiland in de maas, genaamd “Feijenoord”. Het eiland is vernoemd naar Feije van der Does, Feije’s oord. Oftewel: het oord (of eilandje) van Feije.

Voetbalclub Feyenoord heette eerst ook Feijenoord. De IJ werd pas in de jaren ’70 vervangen door een Y. Dit was internationaal beter uit te spreken. Het stadion heeft overigens nog wel gewoon officieel Stadion Feijenoord.

Vorig artikel Maak kennis met Hoogvliet: een groene en rustige omgeving
Volgend artikel Maak kennis met Overschie en Kleinpolder: knusse wijken waar je je waant in een dorp met de voordelen van de stad