Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug naar overzicht

Ik ben student / starter

Ik ga studeren in Rotterdam. Hoe kom ik aan woonruimte?

Je gaat studeren in Rotterdam en ja, natuurlijk wil je graag op kamers in de meest dynamische stad van Nederland. Hier heb je de ruimte om jezelf te zijn, om te groeien en jezelf te ontwikkelen tot professional. Maar hoe begin je? En waar wil je eigenlijk wonen? We hebben hierover een artikel geschreven met 4 stappen (inschrijven, wijk kiezen, bezichtigen, en nu?) om jouw ideale kamer, studio of appartement te vinden.

Kan ik huurtoeslag krijgen?

Huurtoeslag is een vergoeding van een deel van de huurkosten. De overheid keert in sommige gevallen huurtoeslag uit om het voor iedereen in Nederland mogelijk te maken betaalbaar te wonen.

Of je huurtoeslag krijgt en hoeveel is afhankelijk van de hoogte van je rekenhuur (kale huur inclusief servicekosten), je leeftijd en je financiële situatie. Een voorwaarde is dat je minimaal 18 jaar bent en ingeschreven staat bij de gemeente Rotterdam. Maak via de rekenhulp van de Belastingdienst een proefberekening huurtoeslag.

De voorwaarden en inkomensgrenzen voor huurtoeslag hangen af van je persoonlijke situatie. Op de website van de Belastingdienst vind je een volledig overzicht van de voorwaarden voor huurtoeslag per situatie.

Hoe vraag ik huurtoeslag aan?
Huurtoeslag vraag je aan bij de Belastingdienst. Bekijk eerst of je voldoet aan de voorwaarden voor huurtoeslag. Voor het aanvragen van huurtoeslag heb je informatie over je woonkosten (kale huur en servicekosten) nodig.

Kan ik een starterslening aanvragen?

Vanaf 1 augustus 2021 kunnen Rotterdammers tussen de 18 en 35 jaar een starterslening aanvragen voor de aankoop van hun eerste woning. Ook Rotterdammers ouder dan 35 jaar die een sociale huurwoning van een woningcorporatie achterlaten, kunnen de starterslening aanvragen. Zo moet het makkelijker worden een huis te kopen in de Maasstad. Lees hier meer over de Starterslening en hoe je deze kunt aanvragen.

Kan ik als starter een hypotheek krijgen voor mijn eerste huis?

Droom jij van je eerste koophuis? Dan wil je natuurlijk weten of je een hypotheek kunt krijgen. De stijgende prijzen op de woningmarkt maken het er niet makkelijker op. Ook hebben steeds meer mensen een tijdelijke contract of werken in ZZP-verband. Bovendien kan een studieschuld het kopen van een huis in de weg staan. Toch is er meer mogelijk dan je denkt. Misschien ook voor jou. Meer informatie kan je vinden in dit artikel.

Waar vind ik een betaalbare woning als starter?

De woningmarkt is volop in beweging en er is op dit moment meer vraag naar betaalbare woningen dan aanbod. Zorg ervoor dat je altijd als eerste het nieuwste woonaanbod in je mailbox ontvangt door je op Funda en Rotterdamse makelaars aan te melden voor meldingen of de nieuwsbrief met jouw zoekopdrachten. Ook in de nieuwsbrief van Wonen in Rotterdam laten we het nieuwste woonaanbod zien en je kunt kijken op onze kaart met alle nieuwbouwprojecten waarvan de woningen nu of in de nabije toekomst in de verhuur of verkoop gaan. Hier kun je filteren op prijs en inzoomen op wijken.

Interessante artikelen