Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug naar overzicht

Ik wil duurzaam wonen

Ik wil mijn woning duurzaam verbeteren of verbouwen. Wat zijn de mogelijkheden?

Als je gaat verbouwen, doe het dan gelijk duurzaam. Gebruik milieuvriendelijke materialen en pas energiebesparende maatregelen toe. Op zoek naar handige tips, adviezen of ervaringen van andere Rotterdammers over het duurzaam verbeteren of verbouwen van jouw woning? Kijk dan op www.duurzaam010.nl. Van informatie over dubbelglas tot tochtstrips. Grote of kleine investeringen, lagere energiekosten en meer wooncomfort kun je al snel terugverdienen!

Hulp bij huurhuis duurzaam verbouwen
Ook als u in een huurhuis woont, kan er vaak wat verbeterd worden als het om energieverbruik gaat. Milieucentraal helpt daarbij. Stap voor stap wordt per soort kamer uitgelegd hoe u het beste te werk kan gaan. De badkamer heeft bijvoorbeeld een andere aanpak nodig dan de slaapkamer of keuken.

Voor grotere duurzame maatregelen, zoals isoleren, moet je overleggen met de VvE. Doe hier jouw voordeel mee. Het is namelijk vaak goedkoper om samen met andere eigenaren te verduurzamen. Het komt voor dat kleine VvE’s soms niet tot nauwelijks actief zijn. Dit lijkt misschien makkelijk en voordelig, maar dat is zeker niet zo! Er wordt geen of weinig onderhoud gedaan en als er een probleem is, is er vaak te weinig geld om dat te repareren. Activeer dus de VvE! Voor hulp en tips kun je terecht op www.vve010.nl.

Zijn er subsidies of leningen beschikbaar voor duurzaam verbeteren of verbouwen in Rotterdam?

Rotterdam is vooruitstrevend. Ook met het oog op duurzaam (ver)bouwen. De gemeente stelt subsidies en leningen beschikbaar zodat bewoners van Rotterdam kunnen investeren in duurzame oplossingen. Voor bijvoorbeeld het overstappen naar aardgasvrij is in sommige gevallen een subsidie of lening beschikbaar. Of voor meer groen en het opvangen van regenwater. En ook voor elektrisch rijden, het isoleren van de woning of zonne-energieprojecten.

Kijk op de website www.duurzaam010.nl voor een overzicht van subsidies en leningen waar jij voor in aanmerking kunt komen.

Wat zijn de financieringsmogelijkheden voor verduurzamen of het kopen van een duurzame woning?

Een duurzaam huis kan je veel opleveren. Een lagere energierekening, meer wooncomfort en je draagt bij aan een beter milieu. En er zijn meer momenten om te verduurzamen dan je denkt. Als je een huis koopt, bouwt of verbouwt. Maar ook als je je hypotheek aanpast. Bij Rabobank noemen ze dit duurzame woonkansen.

Hogere hypotheek voor enerziezuinig huis
De maximale hypotheek hangt vanaf 2024 mede af van het energielabel van het huis dat je koopt. Hoe beter dat is, hoe meer je kunt lenen zonder extra voorwaarden. Bij woningen met energielabel C en D is dat € 5.000 extra, bij huizen met energielabel A en B € 10.000 extra. Koop je een super duurzame woning? Dan kan het extra leenbedrag oplopen tot € 50.000, als je huis een label A++++ heeft met een energieprestatiegarantie van tenminste tien jaar.

Om je te helpen jouw (duurzame) woonwens te realiseren heeft de Rabobank verschillende slimme financieringsmogelijkheden en oplossingen. Lees meer.

Heb ik een vergunning nodig om te verbouwen?

Soms is voor (ver)bouwplannen een vergunning nodig van de gemeente. Ook voor bijvoorbeeld het splitsen of samenvoegen van woningen. Een vergunning aanvragen of melding doen, bijvoorbeeld voor een nieuwe dakkapel, een nieuw bedrijfspand of een activiteit op of aan een dijk. Het kan bij het nieuwe Omgevingsloket.

Architect aan Zet
In Rotterdam is er de mogelijkheid om vergunningsvrij te (ver)bouwen als een gecertificeerde architect wordt ingeschakeld. Het gaat dan om bouwprojecten die passen binnen het bestemmingsplan én die een laag ruimtelijk en bouwtechnisch risicoprofiel hebben. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwbouw of renovatie van één of twee eengezinswoning(en), verbouw, een dakopbouw of een dakterras. Omdat sprake is van een vergunningsvrije handeling worden er geen bouwleges in rekening gebracht. Ga voor een overzicht van de gecertificeerde architecten, de bouwwerken en meer informatie naar Architect aan Zet.

Burenakkoord
Burenakkoord is een proef in een aantal wijken in Hoogvliet en Prins Alexander. Rotterdammers met een eigen huis krijgen daar meer vrijheid om kleine aanpassingen aan hun woning te doen. Doel is dat zij dan langer en met meer plezier in hun huis kunnen blijven wonen. Voorwaarde om mee te doen aan het Burenakkoord is dat alle buren het eens zijn met de aanpassingen. Dan is de omgevingsvergunning gratis. De proef is gestart op 1 januari 2020 en loopt tot en met 31 december 2023.

Kunnen wij als (kleine) VVE ook subsidie of een lening aanvragen voor onderhoud of verbouwingen?

Dat kan zeker. Op VVE-010.nl vind je meer informatie over subsidies en leningen voor VvE’s. Zo is er ook een subsidiewijzer beschikbaar op de website. Denk aan aardgasvrij, (ver)bouwen, opvang regenwater, isolatie en zonnepanelen. Ook voor de kleine VvE’s (tot ten hoogste zeven appartementen) is er subsidie beschikbaar voor isolatie van het dak, begane grondvloeren, gevel of ramen.

Interessante artikelen

6 Tips om energie te besparen

‘Mijn werk als Eigen Huis Coach in een notendop? Ik help mensen hun huis duurzaam te onderhouden en verbeteren’, zegt Jerry. ‘Niet alleen fijn voor die mensen zelf, maar ook voor de buurt. Want hoe meer mensen duurzaam en fijn wonen, hoe duurzamer ook de gemeenschap.’…

Lees meer
Duurzaamheid

Een duurzame nieuwbouwwoning of duurzame verbouwing? Wat zijn de financiële mogelijkheden?

Een betere woontoekomst betekent onder meer het verduurzamen van de woning. De Rabobank is een van de banken die een actieve bijdrage wil leveren aan een duurzame woningmarkt. Ieder huis kan energiezuinig zijn, of het nu gaat om een nieuw of bestaand huis. Om (toekomstige) huizenbezitters…

Lees meer

Meer groen, daar word je gelukkiger van én het helpt tegen de warmte

Meer groen in de tuin, voor de gevel of op het dak. Om alleen van te genieten, of juist samen, met familie, vrienden of buren. Een moestuin met groente en fruit, een relaxt plekje met schaduw en geurige bloemen of als verkoelende dakbedekking. Wist je dat groen goed is…

Lees meer
Duurzaamheid

Samen met de buurt zonnepanelen inkopen?

Gemeente Rotterdam helpt bewoners om gezamenlijke inkoopacties te doen bij de aanschaf van zonnepanelen. Door groter in te kopen, kunnen inwoners hun zonnepanelen voor veelal lagere prijzen laten realiseren. De gemeente begeleidt ook bewoners bij het kiezen van betrouwbare leveranciers, zodat gekwalificeerde installateurs de zonnepanelen installeren. Bovendien laat…

Lees meer