Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

6 Tips om energie te besparen

Snel en makkelijk energie besparen kan op veel verschillende manieren.

‘Mijn werk als Eigen Huis Coach in een notendop? Ik help mensen hun huis duurzaam te onderhouden en verbeteren’, zegt Jerry. ‘Niet alleen fijn voor die mensen zelf, maar ook voor de buurt. Want hoe meer mensen duurzaam en fijn wonen, hoe duurzamer ook de gemeenschap.’

Het is herfst; de temperaturen dalen en de energieprijzen stijgen. Voor veel Rotterdammers komt er een lastige en onzekere tijd aan. Met deze tips van Jerry kun je op een makkelijke manier al wat energie – en dus geld – besparen.

1. Apparaten uit en niet op stand-by

Kijk thuis eens welke apparaten op stand-by staan die niet gebruikt worden. Of aan staan als ze eigenlijk niet nodig zijn. Bijvoorbeeld een tweede vriezer in de schuur. Deze gebruikt vaak net zoveel stroom als 2 zonnepanelen opwekken.

2. Stekkerdozen uit

Ruil oude stekkerdozen in voor stekkerdozen met een aan- en uitknop. Gebruik je ze niet? Schakel ze dan uit.

3. Wassen op eco-stand of 30 graden

Wist je dat het meeste wasgoed ook schoon wordt op 30 graden? Als je ook nog eens een hoog toerental gebruikt, hoeft de was minder lang te droger in de wasdroger of aan de lijn. Je kunt ook de eco-stand inschakelen.

4. Naden en kieren

Zeker in een wat ouder huis zijn er kleine naden en kieren tussen aansluitingen van ramen en muren, onder dorpels, door de brievenbus of in de sponningen van deuren. Dit kan zorgen voor warmteverlies en dus verspilling van energie. Met tochtbanden of tochtstrips is een groot deel van dit ongemak op te lossen. Hiermee bespaar je niet alleen energie, maar verhelp je ook tocht en woon je dus fijner. Let wel op dat het huis geventileerd wordt, zeker met een kachel, cv-ketel of geiser met een open waakvlam. Deze haalt z’n lucht voor de verbranding uit de woning.

5. Etensrestjes laten afkoelen

Laat etensrestjes eerst afkoelen, voordat u ze in de koelkast zet. Anders wordt de temperatuur in de koelkast hoger. Daardoor moet de koelkast (of vriezer) harder werken om weer koud te worden. En daarmee verbruikt het apparaat meer stroom.

6. Een volle vriezer verbruikt minder

Hoe voller de vriezer zit, hoe minder energie deze verbruikt. Wist u dat? Een goed moment dus om extra porties eten in te vriezen!

Jerry (rechts) adviseert over ventilatie voor een gezond binnenklimaat | foto door: Eric Fecken

Meer tips om te besparen en je huis duurzamer te maken

Snel en makkelijk energie besparen kan op veel verschillende manieren. Van led-lampen tot het dicht maken van kieren, en van slim omgaan met apparatuur tot het plaatsen van radiatorfolie. Met een of meerdere maatregelen bespaar je al snel tientallen euro’s per jaar! Ga naar duurzaam010.nl voor nog meer tips

Vorig artikel Energiecoach Rieks: van stilzitten krijg je geen energie
Volgend artikel Meer groen, daar word je gelukkiger van én het helpt tegen de warmte