Wonen in Spangen: een dosis durf voor dubbel de ruimte!
Karen en Michael stichtten een gezin in een MVE-woning in Spangen, Delfshaven
Met veel plezier woonden Karen (freelance projectleider in de culturele sector) en Michael (communicatie & marketing bij Scapino Ballet Rotterdam) tot 2006 in Rotterdam-Noord. Toch wilden ze hun gehorige bovenwoning met balkon verruilen voor een huis met tuin. Hun zoektocht concentreerde zich dertien jaar geleden op oudbouw in zowel het Noorden als Westen van de Maasstad. “Noord bood ons geen betaalbare eengezinswoning zonder een grondige verbouwing”, licht Michael toe. Toen ze getipt werden dat Woonstad Rotterdam in de wijk Spangen ruime gerenoveerde eengezinswoningen met MVE-label (Maatschappelijk Verantwoord Eigendom) – dus met terugkoopgarantie – op de markt bracht, aarzelden Karen en Michael geen moment.

Ze namen een kijkje, werden op slag verliefd op de ruimte en de mogelijkheden die het huis bood, meldden zich aan én kregen tot grote vreugde hun voorkeurswoning mét grote tuin toegewezen. Michael: “Dit project trok mensen aan die het aandurfden zich hier te vestigen.” Dat waren vooral pioniers waarvan de meesten nog een gezin wilden stichten. Dat gebeurde dus in Spangen en zo ook bij dit stel: dochters Puck (11) en Jikke (4) werden er geboren.
De MVE-woningen van Woonstad trokken in 2006 veel creatieve mensen aan die Spangen aandurfden
Het voordeel van Spangen: woonruimte in overvloed!
Natuurlijk kenden Karen en Michael Spangen al wel voordat ze er woonden. En niet alleen maar van de jaren negentig-politieserie. Michael fietste een tijdje geregeld door de probleemwijk van toen: “Er hing een grimmige sfeer. Drugstoeristen werden wegwijs gemaakt in de wijk.” Toch weerhield het hen er niet van om er de MVE-woning van Woonstad Rotterdam te kopen. “We houden juist van de diversiteit van Rotterdam én wisten dat Spangen aan het veranderen was”, licht Karen toe. Die veranderingen zetten door en nu, dertien jaar later, is het stel nog steeds blij met de gemaakte keuze. Van een bovenwoning naar een vierlaagse koopwoning: het was even wennen. Het gezin groeide letterlijk ín het huis. Karen: “Op de zolder kwamen we jaren niet, alleen om de skispullen te pakken. Sinds de komst van Jikke – nu bijna vijf jaar geleden – is de zolder ons slaapdomein en gebruiken we alle vierkante meters.” En dat zijn er heel wat: het huis telt zo’n 185 vierkante meter aan woonruimte, verdeeld over vier woonlagen. Dát is pas een voordeel van wonen in Spangen: de vele vierkante meters die je krijgt voor je geld. Jikke stept of fietst bijvoorbeeld probleemloos rondjes in de keuken. Dat is tevens de plek waar het gezinsleven plaatsvindt. Als voormalig kok staat Michael graag en vaak achter het fornuis, terwijl Puck huiswerk maakt en Jikke knutselt. Familie en vrienden worden ook in de keuken ontvangen. Karen: “Op de een of andere manier blijft de woonkamer, op de eerste verdieping, voorbehouden aan ons viertjes.”

Gezinnen samen voor een gezellig Spangen
Er was vanaf het begin innig contact met de buurtbewoners, want veel in de buurt moest nog vorm krijgen en alle bewoners betrokken immers tegelijk de vers gerenoveerde, voormalige corporatiepanden. “Het Bellamyplein waarop de huizen uitkijken, bestond toen nog niet. Als bewoners werden we betrokken bij de aanleg van dit eerste waterplein van Nederland”, vertelt het stel trots. Ook over de inrichting van groenruimten mocht de buurt meedenken. Zo werden een speelkeet voor het lenen van buitenspeelgoed, een voetbalveld en diverse speeltoestellen aan de buurt toegevoegd. Toen de eerste nieuwe bewoners te maken kregen met de basisschoolkeuze, kwam er een ouderinitiatief tot stand. Michael: “Het leek ons een prettig idee om de kinderen gezamenlijk onder te brengen op één van de vier buurtscholen. We flyerden in de buurt en zagen we ergens een kinderstoel staan, dan belden we aan om andere ouders enthousiast te maken.” Helaas faalde het experiment. Hoewel het schoolbestuur het ouderinitiatief verwelkomde, bleek al snel dat de school door bezuinigen niet kon bieden waar de ouders juist bewust voor hadden gekozen. Karen en Michael kozen op basis daarvan voor De Margriet, een school in Blijdorp en ongeveer een kwartiertje fietsen.
Het Bellamyplein, hotspot voor kinderen in Spangen
Inmiddels is het pionieren voorbij. Sommigen bleven, sommigen vertrokken. Onveranderd is het goede buurtcontact, vaak met het plein als centraal ontmoetingspunt. Door de jaren heen kwamen daar veel leuke initiatieven voorbij. Zo haalden Michael en Karen in 2009 de Operadagen Rotterdam naar het plein, keken ze er samen met de buurt belangrijke voetbalwedstrijden en staat de barbecue er geregeld te roken tijdens zwoele zomeravonden. Ook voor de buurtkinderen is het plein een hotspot. Zo zijn er voor begin 2019 plannen voor een ijsbaan en met Sint-Maarten lopen ze er hun lampionoptocht. Over hangjongeren op het plein maakt het stel zich niet druk. “Jeugd moet die ruimte krijgen. Als je klein woont en met velen een woning deelt, iets wat nog veel voorkomt in Spangen, ga je nu eenmaal sneller naar buiten.”

Kinderen spelen al jong alleen op het plein: de onderlinge controle is goed
Bezoekers zijn altijd verrast als ze het plein voor het eerst zien, vertelt Karen. Michael: “Vanaf een jaar of drie lieten we onze dochters er alleen buitenspelen. Dat kan prima, want de onderlinge controle is goed.” Puck heeft nog wel wat wensen: “Op de schommels ben ik nu wel uitgekeken. Het zou fijn zijn als er beschutte plekken met bankjes komen.” Puck speelt vaker bij vrienden dan andersom, want “de meesten vinden Spangen te ver fietsen,” vertelt ze. Gelukkig ben je er niet afhankelijk van de fiets: de OV-verbindingen tussen Spangen en Rotterdam Centrum (tram 8, metrohalte Marconiplein) zijn uitstekend.
Wonen in een veranderd Spangen en dynamisch Delfshaven
Karen en Michael vinden alles wat ze nodig hebben in hun eigen buurt. Juist omdat de stadse dynamiek om de hoek is, ervaren ze in hun eigen woonbuurt een bevredigende rust, of misschien zelfs wel balans. Karen: “‘Rust’ is misschien niet het juiste woord voor deze buurt en sommigen zullen dat anders ervaren, maar wij voelen het zo.” Dat Spangen niet de faciliteiten van het centrum heeft, deert het stel niet. Karen: “Spangen is opgezet als woonwijk. Eigenlijk wonen we in een Vinexwijk, maar dan wel van bijna 100 jaar oud. Michael voegt toe: “We doen onze boodschappen bij de enige buurtsupermarkt, trekken baantjes in Sportcentrum-West en halen graag patat bij de beste cafetaria van Rotterdam: Florida. Voor de meisjes zijn kinderboerderij ‘De Bokkesprong’ en ‘Speeltuin West’ op loopafstand.” “En het is fijn hardlopen langs de singel aan de Spaansebocht”, voegt Karen toe. “Voor de rest zoeken we ons vertier in het centrum. Op de fiets ben je er zo!”

Nieuwkomers kijken anders naar de wijk, met een frisse blik
Ondertussen werd er in Spangen de laatste jaren flink aan de weg getimmerd. Michael: “Neem de nieuwe woningen die opgetrokken worden aan het Staringplein: dat is voor mij een voorbeeld dat Spangen in de lift zit. Het heeft een grote aantrekkingskracht op starters.” Zij zijn niet bekend met de problematiek van vroeger en kijken dus anders tegen de wijk aan, denkt Michael. Dat de buurt zich blijft ontwikkelen, wakkert bij Michael en Karen wat klusdrift aan. Na al die jaren is hun eigen huis ook toe aan een opknapbeurt. Misschien komt er een nieuwe keuken, een eigen werkruimte voor Michael en op de muur een frisse lik verf: het is wel duidelijk dat ze nog lang niet zijn uitgewoond in Spangen!
