Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wonen in West: prachtige panden én bijzonder betaalbaar

Kettner-makelaar Ivo van Wylick is wild van Rotterdam West

Toen Ivo van Wylick zeventien jaar geleden neerstreek in Rotterdam, was dat in West. Zijn liefde voor de buurt moest hij destijds vaak verklaren. Inmiddels kent hij als partner en makelaar/taxateur bij Kettner Makelaardij alle Rotterdamse buurten op zijn duimpje. Rotterdam West is voor hem nog steeds speciaal en wordt momenteel ook ontdekt door veel  woningzoekenden. “Volkomen terecht, test the West! Hier is ruimte op de woningmarkt, letterlijk en figuurlijk.”

Met ‘West’ doelt Ivo op stadsdeel Delfshaven (dus niet slechts Historisch Delfshaven), dat onder andere bestaat uit Middelland, het Nieuwe Westen, Oud-Mathenesse, SpangenTussendijken en Bospolder. Stuk voor stuk buurten ‘in de lift’, volgens Ivo. Zijn stelling is gebaseerd op zowel zijn persoonlijke als werkervaring. “Ik studeerde zeventien jaar geleden af op de ontwikkeling van vastgoed op de as Marconiplein – Euromast en was geïnteresseerd in stadsontwikkeling.” De ontwikkeling van Rotterdam ervaart hij nu al elf jaar als makelaar bij Kettner. “We werken met een hecht team dat voelt als familie. Dat merken onze klanten ook: we doen bijna alles op aanbeveling.”

Karakteristieke herenhuizen met authentieke details

Hoewel Ivo zeventien jaar geleden nog voor gek werd verklaard, willen nu steeds meer mensen in West wonen. Het imago van dit Rotterdamse stadsdeel verandert snel, mede door de druk op de markt en de vraag naar karakteristieke panden, vertelt Ivo. Want in West koop je ruimte, rijke gevels en interieurs met vaak nog authentieke details. Hij noemt de Heemraadssingel en Mathenesserlaan als voorbeeld, maar ook de zijstraten ervan. Zoals de Volmarijnstraat, Claes de Vrieselaan en Zwaerdecroonstraat. “In dat stuk tussen de Heemraadssingel, Mathenesserlaan en Rochussenstraat staan prachtige panden. Veel ervan is gebouwd tussen 1880 en 1940 en heeft het bombardement overleefd. De gevels zijn er rijk aan ornamenten en er komen allerlei bouwstijlen voor, zoals  Neo-Classicisme, Neo-Renaissance, Art Deco, Eclecticisme, Jugendstil en Nieuwe Zakelijkheid. Voor mij is dát juist typisch voor Rotterdam West.” De balkonhekjes, groen geglazuurde bakstenen, statige deuren en raampartijen, kroonlijsten en hoge trapbordessen en erkers: open je ogen en je ziet de rijke detaillering in de architectuur van de vaak vier- of vijflaagse herenhuizen in Delfshaven. Niet voor niets gaat het hier om beschermd stadsgezicht!

Wonen in West: bijzonder betaalbaar

De pioniers van West waren de creatieven, zegt Ivo. “Inmiddels zie je hier ook mensen uit andere beroepsgroepen, zoals juristen en accountants.” De groei in populariteit ziet Ivo als een noodzakelijke ontwikkeling. “Natuurlijk vragen veel woningzoekenden nog steeds naar panden in Kralingen, maar daar koop je voor drie tot vier ton al lang niet meer wat je in West nog wel kunt kopen.” In Kralingen betaal je makkelijk 3500 tot 4000 euro per vierkante meter, in West ligt die prijs tussen de 2000 en 3000 euro, vergelijkt Ivo. “Dat is een gigantisch verschil!” Hij verrast woningzoekenden daarom graag met het aanbod in West.

In West betaal je 2500 euro per m2. Dat is een gigantisch verschil met Kralingen!

Hoewel de snelle veranderingen op de Rotterdamse woningmarkt een flinke impact hebben op zijn werk, geniet hij van het contact met zijn klanten. “Inloopuurtjes? Nee, dat doen wij niet. De mensen die komen kijken zijn ook mijn klanten. Als je ze nu niet de aandacht geeft die ze verdienen, komen ze later ook niet naar mij toe.” Bovendien: persoonlijk contact is wat hij zo waardeert aan zijn werk. “Ik word blij van de openheid en het vertrouwen van mensen en kan oprecht ontroerd raken als het een stel lukt het huis van hun wens te bemachtigen.”

Hotspot: Het Nieuwe Westen

In West is er meer mogelijk dan in Kralingen, Hillegersberg of het naastgelegen Blijdorp, vertelt Ivo. “Er is meer ruimte, de panden zijn karakteristiek en de locatie naast het centrum is perfect.” Het Nieuwe Westen wijst hij aan als hotspot. “Tussen de Heemraadssingel, Beukelsweg en Rochussenstraat zie je de mooiste ontwikkelingen. Ik vind de Volmarijnstraat er een mooi voorbeeld van. Dáár zitten die creatieve pioniers.” Investeringen van corporaties zijn tevens verantwoordelijk voor de buurtverbetering, zegt Ivo. “En nieuwe projecten als Little C, West 507 en De Rotterdamse School.” Over een nieuwe bubbel wil hij hier niet spreken, want “dit komt niet slechts voort uit de lage rentestand. Het betreft een constante prijsverbetering die mede te danken is aan de grote ambitie tot verbetering en vernieuwing van deze stad.”

Van Wilde Westen naar Gewilde Woonwijk

Typisch West volgens Ivo? “De dynamiek rondom de Nieuwe Binnenweg. Je vóelt er de stad, het openbaar vervoer is goed geregeld en er is volop horeca- en winkelaanbod.” De imagoverandering van ‘Het Wilde Westen’ naar een wijk om te wonen en verblijven juicht hij toe. Hij vreest niet voor het verdwijnen van die ‘Delfshavense dynamiek’ door de toenemende populariteit. “De omgeving is zo divers: de ene straat bestaat uit koopwoningen, de straat erachter uit sociale huur. Dat typeert de buurt, net als de fijne mix van klassen en culturen. Dat verdwijnt niet zomaar.”

Rotterdam West: de buurt met het gevoel van zowel een bruine kroeg als wereldstad

Hier begon het voor hem, benadrukt hij. De buurt met het gevoel van zowel een bruine kroeg als wereldstad. Hoewel hij zichzelf ooit naar Utrecht of Amsterdam zag verhuizen, bleef hij voor de liefde in Rotterdam. Ook met de Maasstad zelf ging hij een relatie aan. “Ik ben erg van de stad gaan houden, mede door mijn vak.” Op de vraag naar zijn favoriete adressen volgt een pauze en vervolgens een flinke opsomming. “Ik kom graag in Het Park, op de Nieuwe Binnenweg bij Urban EspressobarRotownHet Westerpaviljoen en Spaghettata. En De Ooievaar in Historisch Delfshaven is een heerlijke tent voor een biertje.” Hij besluit: “Ik ga hier nooit meer weg, behalve misschien voor een huis in het buitenland.”

Vorig artikel Wonen in Spangen: een dosis durf voor dubbel de ruimte!
Volgend artikel Rotterdam West is in beweging