Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Struinen door Spangen, plek voor sport, spel en experiment

Sporten en Spelen tussen de kastelen, dat is Spangen!

Spangen is een wijk van kastelen, sporten en van van diversiteit! Na een roemruchte geschiedenis roept de wijk nu vooral positieve associaties op. Aan de ene kant waken de torens bij Marconiplein over de wijk (waarvan er twee worden omgebouwd naar woningen) en aan de andere kant Unesco Werelderfgoed Van Nelle Fabriek. Maar het grootste icoon van de wijk is toch wel Het Kasteel, thuisbasis van voetbalclub Sparta. Het thema kasteel kom je dan ook weer tegen in speeltuinen en bijvoorbeeld met Kinderopvang De Kasteeltuin. Het is een wijk voor sport, spel en experiment, en dat zie je duidelijk terug op de onderstaande adressen!

Bron: Hester Blankestijn

MAAK-Rotterdam

MAAK-Rotterdam is een creatieve winkel met koffiebar aan de Mathenesserweg, onder leiding van vriendinnen Femke en Froukje. Samen toverden ze een oude slagerij om tot knusse winkel waar niets moet en alles mag. Drink er een kop Ketelbinkie-koffie en kijk er met mond vol huisgebakken taart rond. Van woonaccessoires voor kinderkamers en babykleertjes tot stationery en cadeautjes die de dames – jawel – veelal zelf MAAKen. Wil jij dat ook? Ze leren je het graag tijdens diverse workshops.

Bron: Hester Blankestijn

Speeltuin Het Westen

In een speeltuin in Spangen kan een kasteel natuurlijk niet ontbreken! Centraal in deze grote speeltuin, die een beetje verscholen ligt achter de metro, staat dan ook een spannend speelfort. In 2017 werd de speeltuin 80 jaar! Met recht een begrip in de buurt dus! Naast dat je er kunt spelen, organiseert de speeltuin ook van alles, zoals een rommelmarkt en Halloween activiteiten. Hier kunnen kinderen naar hartelust spelen, terwijl ouders onderling een praatje kunnen maken of een boekje kunnen lezen.

Bron: Hester Blankestijn

De Speeldernis

In deze natuurspeeltuin op het randje van Spangen en het Nieuwe Westen, mogen, nee, móeten kinderen vies worden. Want er zijn wilgenhutten, tunnelbuizen, een speelvijver met speeleilanden, een ondergrondse hut en een kleuterbos. Het is een avontuurlijk terrein dat uitnodigt tot ontdekken. Voor peuters en kleuters (en hun ouders) is dit, vooral in het voorjaar en de zomer. Een middag Speeldernis garandeert een goede nachtrust, voor je kinderen én voor jezelf.

Bron: Hester Blankestijn

Justus van Effencomplex

Hypermodern was het Justus van Effencomplex in 1922, ontworpen door Rotterdamse architect Brinkman. Het toonde een vernieuwende manier van volkshuisvesting, met gemeenschappelijke ruimtes voor wassen, drogen en strijken. Uniek was de brede galerij, een verhoogde woonstraat binnen in het blok, waar zelfs de melkboer met zijn kar aan de deur kwam. Het complex was daardoor geschikt voor gezinnen, waarvan de kinderen nu ook op hoogte konden rondrennen. Nog steeds oogt het gebouw eigentijds.

Bron: Hester Blankestijn

Topsport in en om Spangen

Zeg je Spangen, dan zeg je sport. De Spangense voetbalclub Sparta speelt in de Eredivisie en heeft als thuishonk Het Kasteel. Het Kasteel (1916) is een verwijzing naar Kasteel Spangen wat in de 13e eeuw in deze polder stond. Maar er is meer, aan de overkant van de Schie zit honkbalclub Curaçao Neptunus, veelvoudig Nederlands en Europees kampioen. In het Familiestadion worden ook regelmatig wedstrijden van het Nederlands team gespeeld. Maar zelf sporten en spelen in Spangen kan natuurlijk ook op de vele sportveldjes en het zwembad van Sportcentrum West!

Vorig artikel Wonen in West: prachtige panden én bijzonder betaalbaar
Volgend artikel Wonen in Spangen: een dosis durf voor dubbel de ruimte!