Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Vreewijk: goede koop met ruime gezinswoningen en veel groen

Ooms-makelaar Jasper Starke geeft de voorkeur aan de rust en ruimte van Vreewijk

Huizenzoekers in Rotterdam doen er goed aan hun focus naar Feijenoord te verleggen, meent Jasper Starke van Ooms Makelaars. Want een volwaardige woning is in bijvoorbeeld Vreewijk zeker geen brug te ver. Jasper: “Je koopt hier een eengezinswoning met voor- en achtertuin voor twee ton. Dat vind ik een mooie deal, het is zelfs goedkoop te noemen!” Jasper schuift zijn enthousiasme voor Feijenoord niet onder stoelen of banken en vertelt graag waarom.

Vreewijk: veel groen én goedkope eengezinswoningen

Als geboren Groninger kwam Jasper zeven jaar geleden voor zijn studie naar Rotterdam. Hoewel hij in hartje centrum woont, is hij door zijn werk van Rotterdam-Zuid gaan houden. Met name Feijenoord kan op lovende woorden rekenen. Buurten als Afrikaanderwijk, Kop van Zuid, Kop van Zuid-Entrepot, Katendrecht, Noordereiland en Vreewijk hebben rust- en ruimtezoekers veel te bieden. De wijken zijn onder oude én nieuwe Rotterdammers steeds populairder. Vooral in Vreewijk kan hij zijn werk nog bevlogen uitvoeren, vertelt Jasper. “In een tijd waarin alles onder de drie ton snel verkoopt, ongeacht de wijk of staat van de woning, is het des te leuker om mensen kennis te laten maken met buurten als Vreewijk. Het is hier groen, rustig en volks op een fijne manier.” Over het ‘waarom’ is hij duidelijk: in vergelijking met andere Rotterdamse buurten krijg je hier nog veel waar voor je geld. “Vreewijk heeft vooral voor gezinnen veel te bieden, met woningen met drie slaapkamers en een voor- en achtertuin.” Niet vreemd dus dat Jasper een verschuiving ziet naar Vreewijk.

Jonge gezinnen trekken naar het tuindorp

Onderdeel van Vreewijk is het tuindorp, in 1913 ontworpen als groene oase voor arbeiders. Tuindorp Vreewijk is uitgeroepen tot beschermd stadsgezicht en veel woningen werden de laatste jaren gerenoveerd. Hoewel dichtbij de hoogbouw van de Kop van Zuid en het centrum op tien minuten met tram 23, waan je je er in een andere wereld. Jasper snapt goed dat bewoners er graag blijven wonen. Woningcorporatie Havensteder heeft veel huuraanbod in Vreewijk en Ooms Makelaars verzorgt de verkoop voor de woningcorporatie, die de laatste jaren meer huurwoningen verkoopt. Dat brengt een nieuw type bewoner met zich mee, verklaart Jasper. “Veel jonge stellen, starters en gezinnen tonen interesse. Vanwege het groen, de rust, de goede verbinding met het centrum, Zuidplein en het Zuiderpark om de hoek én natuurlijk vanwege de goede deal. Tussen de 140.000 en 200.000 euro koop je hier een huis.”

In Vreewijk koop je nog een eengezinswoning tussen de 140.000 en 200.000 euro

Zelf zag hij de potentie van Vreewijk al jaren en des te leuker vindt Jasper het dat anderen het nu ook ontdekken. “Laatst verkocht ik een woning aan een gezin dat in Rotterdam-West woonde en de overstap maakte naar Zuid. Ook leidde ik onlangs een stel rond uit Amsterdam. Ze kwamen met de OV-fiets, zochten een huis in Rotterdam en overwogen Vreewijk. Ze vonden de buurt erg charmant en de woningen goed betaalbaar. Logisch, als je Amsterdam gewend bent! Steeds meer Rotterdammers zien ook de potentie en het leuke van mijn vak is dat ik ze de mogelijkheden kan tonen.”

De potentie en nieuwe projecten van Feijenoord

In de jaren dat Jasper werkzaam is voor Ooms, zag hij Rotterdam veranderen. “Het centrum van de stad werd groter en steeds meer mensen kiezen voor Zuid. De Kop van Zuid en Katendrecht zijn al flink populair en het spreidt uit naar de Afrikaanderwijk en Noordereiland. Qua ligging én uitzicht hebben deze buurten zoveel potentie. Helaas zijn in de laatstgenoemde twee buurten minder eengezinswoningen beschikbaar, en laten die er nu juist wél zijn in Vreewijk!”

Nieuwbouwprojecten voorzien in de vraag naar meer eengezinswoningen in Feijenoord

Er zijn veel interessante ontwikkelingen gaande in Feijenoord, vertelt Jasper. Hij noemt onder andere het Getijdenpark Nassauhaven waar drijvende lofts worden gerealiseerd. “En nieuwbouwproject Het Remisehof in Parkstad op de Laan op Zuid gaat voorzien in eengezinswoningen. Het is heel goed dat dit gebied in Feijenoord beter benut wordt en het gaat er bovendien erg gaaf uitzien.” Ook in Vreewijk wordt gebouwd. “Het Zuiderhof biedt nieuwe huur- en koopwoningen rondom het oude Zuiderziekenhuis. Het is een groot project en de woningen zijn met een prijs van rond de drie ton erg betaalbaar. Ik denk dat het een goede impuls is voor de hele wijk.”

Overstag voor sfeervolle singels en speeltuintjes

Tot genoegen van Jasper groeit de doelgroep voor Vreewijk. “Ik spreek veel mensen die Feijenoord vijf jaar geleden niet overwogen, maar nu overstag gaan. Geef ze eens ongelijk. Heb je die mooie singels van Vreewijk gezien? Waar zie je dat nou in Rotterdam?!” De nieuwe Vreewijkers beseffen goed waar ze voor tekenen: geen hoogbouw voor je raam, maar wel op fietsafstand. Geen koffiezaak op twee meter, maar wel groene singels en speeltuintjes.

In Vreewijk zie je nog veel authentieke en goed onderhouden jaren-dertighuizen

Jasper: “In Vreewijk zie je nog veel authentieke en goed onderhouden jaren-dertighuizen, met mooie gevels en verzorgde voortuinen. Die typische sfeer van Vreewijk ervaar je het beste op de Groenezoom en de zijstraatjes ervan. En de Langegeer, een singel dwars door Vreewijk met nieuwbouw aan de ene en oudbouw aan de andere kant.” In die omgeving zijn tevens de meeste voorzieningen te vinden, zoals restaurant Roos Marijn in het monumentale pand ‘Het Witte Paard’, de MCD supermarkt, een goede slager, een snackbar,  basisschool Vreewijkschool en natuurlijk de Valkeniersweide, een prachtig groen park vanwaar je doorloopt naar Speeltuinvereniging Vreewijk de Vaan en het Zuiderpark. Steeds vaker ziet Jasper dezelfde jonge stellen en gezinnen terug voor bezichtigingen in Vreewijk. “Het is leuk om de ontwikkeling van de huizenmarkt in Vreewijk te ervaren, maar het leukste is het om mensen te vertellen dat ze het huis hebben.”

Vorig artikel Jong gezinsgeluk in Vreewijks groen
Volgend artikel Vreewijk: groen én veel te doen!