Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Jong gezinsgeluk in Vreewijks groen

Tuindorp Vreewijk biedt Esther, Ties en Jan een gewenste én betaalbare woning

Over de stap van een oude bovenwoning in Middelland naar een eengezinswoning in Feijenoord hoefden Esther Waardenburg (docent CKV en Handvaardigheid) en Ties Joosten (freelance onderzoeksjournalist) niet lang na te denken. Het beschermde stadsgezicht van Vreewijk stal snel hun hart. Het gezin woont er inmiddels naar volle tevredenheid en geniet dagelijks van de groene omgeving.

Ties en Esther groeiden op in de buurt van Nijmegen, maar leerden elkaar pas kennen toen ze beide in Amsterdam woonden.Ties: “Ik studeerde in Utrecht, en wist dat ik journalist wilde worden. Op dat moment was Amsterdam de plek waar het gebeurde, daarom woonde ik daar. Ik had een goede vriend, waar ik veel mee ging stappen. Ik leerde zijn zus kennen toen ze terugkwam van een lange reis, dat was Esther.” Ties vroeg netjes toestemming om met Esther te daten. Die kreeg hij, met de belofte geen fratsen uit te halen. Ties voegt er lachend aan toe: “Tien jaar later hebben we een kindje, volgens mij heb ik geen fratsen uitgehaald.”

Van Amsterdam naar Rotterdam

Vijfeneenhalf jaar geleden maakten ze de stap naar Rotterdam. Ties: “In Amsterdam heb ik een leuke tijd gehad, maar we waren op een gegeven moment toe aan iets anders.” Esther: “Het is er simpelweg niet betaalbaar. In Rotterdam konden we een huis huren voor ongeveer dezelfde prijs waarvoor we in Amsterdam antikraak woonden.” Na de verhuizing naar Rotterdam woonden Esther en Ties jaren in een huurhuis in de Beatrijsstraat, in de wijk Middelland. Heel centraal en mooi gelegen, maar de bovenwoning was erg verouderd. Enkel glas, geen centrale verwarming en veel tocht, vocht en kou in huis. Met de komst van zoon Jan, anderhalf jaar geleden, hadden ze daar genoeg van. Het laatste duwtje om een huis te kopen kwam van Ties’ moeder; zij kon een voorschot op de erfenis schenken. Ties: “Zonder die hulp was het voor ons niet mogelijk geweest. Ik ben freelancer met een grote studieschuld en Esthers vaste contract als docent was niet genoeg voor een hypotheek.”

Een zwak voor Rotterdam-Zuid

Het stel had al langer een zwak voor Rotterdam-Zuid, maar ook de gunstige huizenprijzen maakten dat ze op de Zuidoever op zoek gingen naar een koopwoning. In eerste instantie richtten zij hun pijlen op Oud-Charlois, vanwege de gunstige ligging nabij de Maastunnel. Een paar keer deden ze een bod, maar kwam het niet tot een koop. Esther was tijdens een rondje fietsen wel eens in het Tuindorp beland. Ook een oud-collega van Ties had de naam Vreewijk al eens laten vallen. Toen ze erachter kwamen dat Havensteder er voormalige huurwoningen verkocht voor een prijs die binnen hun budget viel, wisten ze dat ze moesten gaan kijken.

Vreewijk is zó groen, als een soort park waar je kunt wonen

Ties: “De eerste keer dat we hier kwamen,vond ik het gelijk prachtig. Het is zo groen, als een soort park waar je kunt wonen.” Tijdens een verkennende wandeling door de buurt raakte Ties aan de praat met trotse bewoners die hem van alles vertelden over de geschiedenis van de wijk. Heftige verhalen over de oorlog, maar ook luchtiger informatie; bijvoorbeeld dat de Fabeltjeskrant ooit gebaseerd is op de wijk.Ties: “De bewoners houden ontzettend veel van de wijk, dat kun je goed merken.”

Verhuizen en verduurzamen

De bezichtiging van de woning was drukbezocht,daarom besloot het stel een bod te doen waarmee ze dachten een goede kans te maken. Het solide plan voor de financiering gaf de doorslag voor de makelaar. Eind mei kregen ze de sleutel van hun nieuwe huis, een paar weken later verhuisde het gezin. Het huis had weinig nodig: met een nieuwe vloer, wat schilderwerk en plintjes was het in orde. Er staan nog een paar klussen op het verlanglijstje: zonnepanelen op het dak, een inductiekookplaat in de keuken en een nieuw ventilatiesysteem. Allemaal met het oog op een duurzamer huis; iets dat het koppel erg belangrijk vindt én dat bij hun hypotheekverstrekker Triodos ook een lagere rente oplevert. Ties: “Ik vind dat een goede manier van een bank om mensen te motiveren om duurzamer te wonen.”

Goede basisschool in de buurt

In de eerste zomerse maanden genoot het gezin flink van hun huis, de tuin én het groen in en rondom de wijk. De polders, de Oude Maas: op de fiets zijn ze er zo. De grotere afstand tot het centrum bleek een klein offer. Ties: “Een paar dagen per week moet ik voor mijn werk in Amsterdam-Noord zijn, en ik kan niet ontkennen dat ik nu langer onderweg ben dan voorheen.” Voor Esther heeft de verhuizing juist tien minuten tijdwinst opgeleverd op haar route naar haar werk. Ze vond het de ideale periode voor een verhuizing. “Met een klein kindje vergt alles meer tijden planning vooraf, dan maakt het niet zo veel meer uit als ik daarna iets langer onderweg ben naar het centrum.” Over een paar jaar kan Jan vlakbij huis naar de basisschool. Esther: “OBS De Mare is een populaire en goed aangeschreven basisschool die ons van alle kanten aangeraden werd. Het is daarbij ook de dichtstbijzijnde school. We hebben hem er alvast ingeschreven.”

Jan gaat straks naar een goede en populaire basisschool in de buurt

Pais en vree in Vreewijk

Vreewijk is in ontwikkeling. Woningcorporatie Havensteder pleegt er grootschalig onderhoud en verkoopt een deel van zijn bezit. Het zorgt ervoor dat langzaamaan de samenstelling van de wijk verandert. Ties: “Over die verandering kan je een heel relevant debat voeren. Daar heb ik vooraf ook over nagedacht, want wij dragen bij aan die verandering in samenstelling. Daarom wil ik bewust met de buurt bezig zijn.” Het gezin verdiept zich om die reden in alles wat de buurt te bieden heeft, zoals educatieve tuin De Enk en Leeszaal Vreewijk. Ties: “De buurtbewoners die ik tot nu toe sprak, vinden de komst van een jong gezin fijn.Dat vind ik zelf prettig om te horen, want dat – tevreden bewoners – is het belangrijkste.” Ook Ties en Esther kunnen zich tot die tevreden bewoners van Vreewijk rekenen. “Ik vind dit een leuke wijk, en maak daar graag onderdeel vanuit.”

Vorig artikel Vreewijk is een groene oase
Volgend artikel Vreewijk: groen én veel te doen!