Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Vrije sector huur in Rotterdam: wat is dat en waar kun je huren?

Huren in de vrije sector werkt anders dan huren in de sociale sector. Er is bijvoorbeeld geen sprake van een begrensde huur.

Verhuurders van woningen in de vrije sector mogen in principe zelf bepalen welke huurprijs ze voor een woning vragen. Dat is bij sociale huur niet het geval. We zetten in dit artikel de verschillen voor je op een rij, om uit te leggen hoe huren in de vrije sector werkt. Daarnaast laten we enkele projecten zien van aanbieders waarmee Wonen in Rotterdam samenwerkt. Dan kun je zien  waar je terecht kunt als je een woning wilt huren in de vrije sector in Rotterdam.

Wat is huren in de vrije sector?

Huurwoningen zijn er in twee categorieën. Huur in de vrije sector is beschikbaar voor iedereen, voor elk inkomen. Sociale huur kent een aantal aanvullende voorwaarden. Je mag bijvoorbeeld alleen sociaal huren via een woningcorporatie als je inkomen niet te hoog is. Hier staat tegenover dat je waarschijnlijk recht hebt op huurtoeslag, iets dat niet het geval is in de vrije sector. Op de website van de Rijksoverheid staan de verschillen uitgebreid uitgelegd.

Kenmerken van vrije sector huur:

 • Zelfstandige woning
  Alleen zelfstandige woningen vallen in de vrije sector. Een kamer dus niet. Je hebt een eigen toegang, net als een eigen keuken, toilet en badruimte. Dit betekent dat je een appartement of een eengezinswoning huurt. Als dit niet het geval is, is er automatisch sprake van sociale huur.
 • Geen maximale huurprijs
  Er geldt geen maximale huurprijs voor huurwoningen in de vrije sector. De verhuurder mag in principe zelf de huurprijs per maand bepalen.
 • Maximale huurverhoging
  De huur kan ieder jaar stijgen, dit bepaalt de verhuurder zelf.  Maar hij mag niet onbeperkt de huur verhogen. Hij moet zich houden aan de maximale huurverhoging. Van 1 mei 2021 tot 1 mei 2024 geldt er een maximale huurverhoging per jaar.
 • Geen huurtoeslag
  Bij huren in de vrije sector heb je in de meeste gevallen geen recht op huurtoeslag. Dat komt doordat jouw inkomen te hoog is, of doordat de huur daarvoor te hoog is. Huurtoeslag is bedoeld voor mensen met een laag inkomen die wonen in een sociale huurwoning. Tip: controleer bij de Belastingdienst of je recht hebt op huurtoeslag.

Verschil sociale huur en vrije sector huur (peildatum: 2023)

Verschil vrije sector en sociale huur

Huurwoningen in de vrije sector en sociale huur kennen een aantal verschillen:

 • Sociale huur heeft een maximale huurprijs per maand, terwijl vrije sector huurwoningen die niet hebben.
 • Voor sociale huur mag je inkomen niet te hoog zijn (bij woningcorporaties), terwijl je in de vrije sector met ieder inkomen mag huren.
 • Meestal kun je in de vrije sector geen huurtoeslag aanvragen, terwijl dat voor een sociale huurwoning juist wel kan.

Nieuwbouwproject huurwoningen in Reijsendaal – Park 16Hoven

Nieuwbouwproject Valckensteyn in Pendrecht

Nieuwbouwproject De Grote Beer in Prins Alexander

Partners van Wonen in Rotterdam

In principe kan iedere organisatie en zelfs iedere particulier een woning aanbieden in de vrije huursector. Dat betekent dat er veel aanbieders zijn. De meeste daarvan zijn zelfstandige makelaars. Zij zoeken naar huurwoningen van particulieren, woningcorporaties of instellingen en bieden die aan voor de verhuur. Wonen in Rotterdam werkt als netwerkplatform samen met allerlei aanbieders, zoals makelaars, tussenpersonen en woningcorporaties. We delen het aanbod aan huurwoningen, allemaal in de vrije sector. Zo kun jij kijken welke woningen beschikbaar zijn, verdeeld over de verschillende wijken van Rotterdam.

Bovendien werken we samen met enkele beleggers en investeerders, die woningen verhuren. Anders dan de makelaars zijn zij daadwerkelijk zelf eigenaar van de woningen. Ze bieden de woningen aan voor verhuur in de vrije sector, zodat wij die bij ons op de site kunnen plaatsen. Het gaat bijvoorbeeld om Manhave en om Bouwinvest. Uiteraard zijn we altijd op zoek naar nieuwe partners, om het aanbod aan huurwoningen in de vrije sector in Rotterdam nog beter bekend te maken. Zo kunnen we jou steeds beter laten zien wat er allemaal beschikbaar is, afgestemd op jouw zoekcriteria.

Huren in de vrije sector in Rotterdam

Wil je huren in de vrije sector in Rotterdam en ben je benieuwd naar de mogelijkheden? We hebben het aanbod voor je verdeeld in twee segmenten:

 • Nieuwbouw huurwoningen in de vrije sector
  Zoek je naar een nieuwbouw woning die volledig voldoet aan de laatste eisen op het gebied van isolatie en duurzaamheid? Of ben je vooral benieuwd naar de nieuwe locaties waar projectontwikkelaars woningen realiseren? In de beide gevallen is het interessant om te kijken naar de huurwoningen in de vrije sector die nieuw worden gebouwd. Wij tonen je het aanbod aan nieuwbouw appartementen en woningen beschikbaar voor huur.
 • Bestaande huurwoningen in de vrije sector 
  Aan de andere kant zijn er bestaande woningen in alle wijken van Rotterdam, beschikbaar voor huur in de vrije sector. Dus zoek je een appartement in het centrum? Of een eengezinswoning in een ander deel van de stad? Wij laten je precies zien wat er allemaal beschikbaar is. Bovendien delen we alle belangrijke eigenschappen en informatie, zodat jij precies weet wat er beschikbaar is en waar je de huurwoning vindt die je zoekt.

Tip: wil je geen huurwoning in de vrije sector en ander aanbod meer missen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief. Dan ben je als eerste op de hoogte van de nieuwe studio’s en andere woningen.

Vorig artikel Betaalbaar wonen in een bijzonder gebouw op de Kop van het Dakpark
Volgend artikel De Grote Beer biedt middenhuur dicht bij het centrum in Alexander