Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Zó vul je een zaterdag in en rondom Zuidplein

Zuidplein: van sporten en shoppen tot cultuur en natuur

Zuidplein bruist, mede door de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid die dit stadsdeel een fysieke en sociale impuls geeft. De Gooilandsingel – met allerlei horeca – verbindt, het Plein op Zuid is een plek voor ontmoeting. Cultuurminnend publiek bezoekt Ahoy of het Zuidpleintheater (vanaf 2020 in het te bouwen Kunstenpand). Winkelend publiek haalt in het winkelcentrum zijn hart op. Ook rust is nabij, met het Zuiderpark en Van Swietenhof om de hoek. Zet je zinnen op een zaterdag Zuidplein!

Groen op Zuid: Zuiderpark & Van Swietenhof

Vlakbij Zuidplein ligt het Zuiderpark, één van ‘s lands grootste stadsparken en dé plek voor sport, spel en ontspanning. Het Avontureneiland in het Zuiderpark heeft glijbanen, klauterstenen en een piratennest: ideaal voor een bezoek met kinderen. Bij het Sportplaza werk je je de hele dag gratis in het zweet op de kunstgrasvelden en het fitness- of freerunparcours. Voor ‘gewoon’ een mooie wandeling ga je naar het Van Swietenhof in Charlois: al 15 jaar een plek van rust in en voor de buurt.

Zwemcentrum Rotterdam

Zwembad Charlois moest het veld ruimen, maar daarvoor in de plaats kreeg Zuidplein er het gloednieuwe Zwemcentrum Rotterdam bij, met het eerste 50-meterbad van Rotterdam! Daarnaast is er een 25-meterbad en tribune met plek voor duizend man. Hier trainen waterpolo- en zwemverenigingen op topniveau, maar trek je ook braaf een baantje op een zaterdagochtend of werk je aan je conditie met AquaJump of Floatfit. De allerkleinsten doen er hun eerste zwemervaringen op, tijdens zwemles of gezinszwemmen.

Theater Zuidplein en Rotterdam Ahoy

Voor vermaak zit je goed bij Zuidplein. Bij Theater Zuidplein voor een divers aanbod, van kindervoorstellingen tot cabaret. Rotterdam Ahoy – sinds 1971 op zijn huidige plek – is al sinds 1954 dé plek voor concerten. In 1967 vond het enige concert van Jimi Hendrix er plaats, toen nog aan het Pompenburg. Jaarlijks komen er nu duizenden bezoekers voor North Sea Jazz, de Vrienden van Amstel en grootse concerten van artiesten als Lady Gaga, Pink Floyd en natuurlijk ‘onze eigen’ Lee Towers.

Winkelcentrum Zuidplein

In 1972 opende winkelcentrum Zuidplein, een voor die tijd zeer modern concept waar destijds nog een deel gevuld was met winkelkramen. In 1995 werd het centrum uitgebreid, in 2003 het interieur gerenoveerd. Onveranderd bleef het grote aanbod: van kleine, specialistische zaken tot de grote concerns. Van Turkse bakker Ekmekci tot Zara, Hema en Blokker. Als je niet oppast, heb je aan het einde van je zaterdag 165 winkels gezien, pijnlijke voeten en een lege portemonnee.

Restaurants rondom Zuidplein

Voor goed eten ga je naar de Gooilandsingel, de horeca hotspot van Zuidplein. Pal tegenover metrostation Zuidplein zit LISA, een brasserie waar je een lekkere burger eet of een borrel doet. Proef je liever de wereld? Ga dan naar Cozinha do Mundo net iets verderop, voor Kaapverdische kip of Spaanse sardientjes. Proef de Balkan bij restaurant De Engel, aan dezelfde singel. Genoeg lekkers om je hele zaterdag én je buik mee te vullen.

Vorig artikel “Een goede buurt heeft een sterk sociaal hart”
Volgend artikel Vrijdag 21 juni start verkoop eengezinswoningen Vlietpark fase 2