Maak kennis met de belangrijkste bewoners van Schieveen
Om ze écht te leren kennen, moet je erheen!
Alle ontwikkelingen die ooit op de agenda stonden voor Schieveen – een bedrijventerrein, villakavels, wandel- en fietspaden – zijn in de kiem gesmoord. Vereniging Tegen Milieubederf en Natuurmonumenten staken daar een stokje voor. Zij behartigen de belangen van de belangrijkste bewoners in het gebied: de verschillende weidevogels. Tijd dus om deze stadsbewoners wat beter te leren kennen. Tip: wees stil en neem je verrekijker mee!

Grutto
Wist je dat de grutto, een typisch Nederlandse poldervogel, sinds 2015 onze nationale vogel is? En wist je ook dat het aantal grutto’s afneemt? Des te belangrijker zijn plekken als Schieveen, walhalla voor weidevogels. Dat komt door de afwisseling van rietland, grasland, plassen en bossen: er is voor elke vogel wat wils. Zoals bij mensen, blijven zulke hotspots ook onder vogels niet lang geheim. Dus komen hier veel verschillende soorten vogels voedsel en rust zoeken én hun eitjes uitbroeden.

Lepelaar
De lepelaar lepelt graag wat vis, slakken, insecten, wormen en planten naar binnen. Laten nu al die ingrediënten volop te vinden zijn in Schieveen! Geen wonder dat deze lekkerbek zich thuis voelt in de natte weidegronden, slikken en sloten van Schieveen. Zelf zien? Hij is in Nederland tussen februari en oktober. Je herkent hem aan zijn witte kleur én kuif en aan de lange zwarte snavel met gele vlek. Bijzonder: van 170 broedparen in 1970 zijn er inmiddels weer ruim 2500 in ons land!

Tureluur
Hoor je dat? “Tjululuu,” dat is ongeveer het geluid dat de tureluur maakt en waaraan hij zijn naam dankt (hij heeft wat moeite met de R). Hoewel deze vogel vooral op het wad te vinden is, nestelt de tureluur ook in Schieveen in het voorjaar. Ook voor deze vogel geldt dat de combinatie van rietland, grasland en plassen erg aangenaam is. Het aantal tureluurs dat onder de rook van Rotterdam broedt in het voorjaar is dus best groot. Je herkent ze aan hun zang én de felrode lange poten.

Boerenzwaluw
Je hebt ze vast al vaak hun acrobatische kunsten zien vertonen: de boerenzwaluw zwiert en zwiept nogal statig door de lucht met zijn lange, gevorkte staart. Hoewel het een echte boerenlandvogel is, zoals de naam al doet vermoeden, voelt deze vogel zich erg thuis in Schieveen. Van april tot oktober geniet hij daar van de poldersloten en scheert hij over het water, op zoek naar insecten. Na oktober vertrekt de boerenzwaluw naar Afrika, om daar zijn vliegkunsten te vertonen.

Lammergier
De lammergier in Schieveen? Ja, daar is hij in maart 2017 echt gesignaleerd. Deze aaseter kan urenlang zweven op opstijgende warme lucht. Oorspronkelijk komt hij niet voor in Nederland en in de vorige eeuw was hij zelfs bijna uitgestorven. Maar de grootste roofvogel van Europa, met een spanwijdte van bijna drie meter, is terug en kwam een kijkje nemen in Rotterdam. Misschien wilde hij zich meten met de vliegtuigen van Rotterdam The Hague Airport? Helaas is hij inmiddels weer gevlogen.