Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wat kun je doen als koper in deze veranderende markt?

Slimmer zoeken via online zoekopdrachten en lees je altijd goed in

Een veranderende woningmarkt is spannend en brengt vaak onzekerheid met zich mee. Makelaars krijgen dan ook geregeld vragen over dit onderwerp. Wat doet de hypotheekrente? Wat voor invloed hebben de actuele ontwikkelingen in de wereld op de waarde van mijn huis en wat doen die gebeurtenissen met mij als (potentiële) (ver)koper? We vragen het aan Roy Davids, werkzaam als Manager Wonen Bestaande Bouw en NVM Makelaar en Taxateur bij Ooms Makelaars.

Roy Davids - Ooms Makelaars

In de afgelopen jaren was het niet moeilijk om je woning te verkopen. Soms was je zelfs langer bezig met de voorbereidingen, dan dat de woning daadwerkelijk op Funda stond. De term ‘succes gegarandeerd’ was een veelgehoorde term en ook werd er (en wordt er nog steeds) vaak veel overboden. De woningmarkt is krap, starters kunnen weinig kanten op en de hypotheekrente is stijgende. Allemaal facetten die niet echt helpen om een woning te kunnen kopen. De animo voor je woning was dan ook vaak boven verwachting groot en de makelaar ontzorgde je bij dit proces, toch?

Maar, was die makelaar zo goed? Of was het de woningmarkt die zo oververhit was dat de woning eigenlijk zichzelf verkocht? Een interessante vraag die je jezelf kunt stellen. Hoewel het leek alsof een huis zichzelf verkocht hebben wij als makelaar veel tijd gestoken in de extra bezichtigingen. Daarnaast is onderhandelen en het sturen van potentiële kopers naar een optimale opbrengst voor de verkoper ook onze kwaliteit, die in deze tijd erg van pas is gekomen.

We stappen nu het tweede kwartaal in van 2022 en we merken dat de woningmarkt zich anders gaat gedragen dan in de afgelopen jaren. Eerst was er Covid-19, waarvan men dacht dat dit misschien “verkoeling” zou brengen op die oververhitte woningmarkt. Maar in plaats van dat Covid-19 voor verkoeling heeft gezorgd, bereikte de woningmarkt een nieuw kookpunt. De gemiddelde transactieprijs van een woning is nog nooit zo hoog geweest.

Nu merken we dat de woningmarkt echt aan het veranderen is, door wat er bijvoorbeeld gebeurt in Oekraïne. De hypotheekrente is aan het stijgen, om het nog maar niet te hebben over de stijgende energie- en brandstofprijzen en de hoge inflatie. Het consumentenvertrouwen bereikte onlangs een dieptepunt. Dit roept vragen op als: ‘Is de vraagprijs van mijn woning wel marktconform?’ of ‘Waarom zijn er minder kijkers?’. Kopers worden kritischer en denken vooral na over de gevolgen voor hun portemonnee. De transactieprijzen vlakken wat af en de animo per woning daalt. De woningmarkt is op zoek naar een nieuwe balans en het is alleen maar wenselijk dat er een betere balans komt tussen vraag en aanbod. Het is tenslotte niet goed als woningen keer op keer tot wel 15% boven de vraagprijzen worden verkocht. De relatie tussen een weloverwogen waarde van de woning en de verkoopprijs was in veel gevallen ver te zoeken.

Dit vraagt dus ook om een andere aanpak van de makelaar. Er wordt meer creativiteit van de verkopend makelaar verwacht en juist dát is waar het spanningsveld zit. Want, wat zijn de verwachtingen eigenlijk? Het managen van die verwachtingen is misschien wel het moeilijkste wat er is in de makelaardij. Wat opdrachtgevers en potentiële kopers graag willen is een duidelijk en eerlijk advies. En daarbij ook aandacht, want aandacht maakt alles mooier.

Het ‘makelen’ komt weer terug en daar zijn we bij Ooms oprecht blij mee. We zijn goed in het werven van mogelijke kopers, het matchen van vraag en aanbod, het stimuleren om in onderhandeling te treden en tenslotte in een deskundige en juiste contractvastlegging. De makelaar moet vooral op een creatieve manier laten zien wat de specifieke waarde is van de woning voor die potentiële koper. Dit vraagt om aandacht voor je opdrachtgever, de kijker en aandacht voor het proces. Wat vindt de opdrachtgever belangrijk en wat is de (koop)behoefte van de potentiële koper? Hierin zit voor een deel ook de meerwaarde van Ooms Makelaars.

Goed en actief luisteren en horen wat de opdrachtgever écht wil, is een goed begin. Een goede tweede stap is om samen met de klant te kijken naar een slimme prijsstrategie. Hierbij zetten wij ons ervoor in om de woning altijd marktconform te prijzen. De opdrachtgever weet als geen ander wat er speelt in de wereld, maar de gevolgen op de woningmarkt gelden niet voor hen, zo lijkt het. Hierin zit de toegevoegde waarde van de makelaar. Je kunt de opdrachtgever meenemen in een marktconforme prijs of wellicht een wat ambitieuze prijs.

Tip voor jou als woningzoekende

Wat kun jij doen als koper in deze veranderende markt? Nu er meer “tijd” lijkt te zijn voor het koopproces is dit een uitgelezen kans om je goed voor te bereiden. Dit doe je door je goed in te lezen in de documentatie die bij de woning hoort. Het is veel werk, dat realiseren wij ons ook, maar het is erg belangrijk dat je weet wát je koopt. En natuurlijk zorg je ervoor dat je precies weet of je de woning financieel kan en wilt dragen.

Daarnaast is het belangrijk dat je als eerste op de hoogte bent van het nieuwste aanbod. Hier hebben wij een handige tool voor: Digidomus. Hiermee kun je jouw zoekopdrachten openbaar maken. Wanneer een woning voldoet aan jouw woonwensen, kunnen woningverkopers reageren op jouw zoekopdracht. Zo kom je in aanraking met woningaanbod dat nog niet op Funda staat en vergroot je de kans op het vinden van een nieuwe woning.

Wanneer je al een tijd op zoek bent naar een koopwoning, begrijpen we dat dit erg frustrerend kan zijn. Dagelijks struin je het internet af en bekijk je het nieuwste aanbod. Door snel te reageren op een leuke woning, hoop je in aanmerking te komen voor een bezichtiging. En ondertussen durf je jouw huidige woning niet te verkopen, want de vraag is of je op tijd een nieuwe woning hebt. Met Digidomus vergroot je jouw kansen op je droomhuis.

Slimmer zoeken via een online zoekopdracht

Het klinkt simpel en dat is het ook. Jouw zoekprofiel komt online op onze website. Zo kun je jouw woonwensen kenbaar maken aan iedereen. Ondertussen gaan wij voor je aan de slag en zoeken we actief naar jouw droomhuis. Woningverkopers kunnen reageren wanneer hun woning past bij jouw woonwensen. Tegelijkertijd inventariseren we de interesse in jouw huidige woning. Zo vangen we twee vliegen in één klap. We vergroten de kans op het vinden van jouw nieuwe woning en zetten ons in voor een snelle verkoop van je huidige woning. Op die manier kunnen we snel schakelen, zodra je het huis van je dromen gevonden hebt. Dit is de nieuwste tool om nóg eerder op de hoogte te zijn wat er te koop is op de markt. Ook kun je hier je eigen woning aanbieden. Want een nieuw huis kopen is één, maar je eigen woning erna verkopen is twee.

Vorig artikel Verduurzamen? Daarmee bespaar je energie en geld en help je het milieu!
Volgend artikel Tip van de makelaar: Wel of geen aankoopmakelaar?