Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Tip van de makelaar: Wel of geen aankoopmakelaar?

Het is een vraag die veel woningzoekenden stellen

Moet ik wel of niet een aankoopmakelaar in de arm nemen? Het is een vraag die veel woningzoekenden stellen. Vooral de vraag ‘wat kan een aankoopmakelaar dat ikzelf niet kan?’ leeft bij veel twijfelaars, merkt ook aan- en verkoopmakelaar Lucas van der Knaap. Hij vertelt over de meerwaarde van een goede aankoopmakelaar en waarmee rekening te houden bij het proces én de keuze. “Een makelaar kan nog zoveel goede reviews hebben, het gevoel dat je bij iemand hebt is belangrijker: ga voor iemand waarmee het klikt.”

Een huis kopen in Rotterdam Centrum

We ontmoeten aan- en verkoopmakelaar Lucas in het centrum van Rotterdam, waar hij werkt als vestigingsleider van Van Herk Makelaardij. Met zijn 26 jaar en zeven jaar werkervaring bij Van Herk profiteert hij van zowel veel kennis en ervaring als een frisse energie. Rotterdam centrum is qua markt net weer anders dan aan de randen van de stad, merkt hij op. “Hiervoor werkte ik in omgeving Capelle aan den IJssel. Qua prijzen zie ik hier andere dingen gebeuren, het loopt sneller op. Voor een aankoopmakelaar kan dat frustrerend zijn. Er wordt hier soms meer betaald dan ik als aankoopmakelaar zou adviseren.” Lucas maakt als aan- en verkoopmakelaar graag de verwachtingen waar van zijn klanten, en als aankoopmakelaar is dat in een oververhitte woningmarkt net wat lastiger. Toch zijn er genoeg voordelen, vindt hij. “Een aankoopmakelaar heeft simpelweg meer kennis en mogelijkheden tot zijn beschikking om tot een succesvolle koop te komen.”

Ik leg uit op welke punten wij het verschil kunnen maken, waardoor een aankoop zelfs voordeliger kan uitpakken

Een huis kopen kost veel geld. Logischerwijs besparen veel mensen liever op de kosten van een aankoopmakelaar. Want is het wel echt nodig? Lucas: “Bij die vraag leg ik uit op welke onderdelen in het aankoopproces wij het verschil kunnen maken, waardoor een aankoop zelfs voordeliger kan uitpakken. Mensen zijn van te voren bang om geld te betalen voor iets dat ze eigenlijk niet nodig denken te hebben. Toch zijn wij er juist óók om ervoor te zorgen dat iemand niet onnodig teveel betaalt voor een woning. We adviseren daarover, geven inzicht en maken het aankoopproces duidelijker.” Ook voor ons doet Lucas het proces – en de meerwaarde van de aankoopmakelaar – uit de doeken.

Wat is de meerwaarde van een aankoopmakelaar?

De meerwaarde van een aankoopmakelaar begint met de grotere kans op een bezichtiging, vertelt Lucas. “Een lange tijd stroomden de bezichtigingsmomenten snel vol, omdat de blokken allereerst werden gevuld met geïnteresseerden uit het zoekbestand van de makelaar zelf. Kwam je later en via Funda bij de woning terecht? Dan kwam je er vaak niet meer tussen. Die ‘gekte’ is aan het afnemen, maar om je van een bezichtiging te garanderen is het voordeel van een aankoopmakelaar dat ze sneller weten wat er wanneer op de markt komt. Als klant zie je het aanbod dus nog voordat het op Funda verschijnt. Op basis van die eerste informatie kunnen wij goed inschatten of de woning voldoet aan de wensen en eisen. Is de klant geïnteresseerd in twintig woningen? Ik kan er zo tien wegstrepen omdat ik weet: daar wordt het te duur, daar is teveel aan de hand, enzovoorts. Het voordeel van een aankoopmakelaar is de combinatie van marktkennis, onderzoek en focus op de juiste woningen.” Een aankoopmakelaar is dus eerder op de hoogte van het aanbod en kan daaruit beter filteren. Lucas benadrukt het belang van een makelaar die het zoekgebied goed kent, zowel aan de aankoop- als verkoopkant. “Het geeft een voorsprong, omdat je weet wat er leeft. Sociaal gezien, maar ook bijvoorbeeld of er sprake is van funderingsproblematiek in bepaalde straten, van niet goed functionerende VVE’s, studentenhuizen ernaast of op handen zijnde (bouw)ontwikkelingen in de buurt.”

Gericht zoeken en bieden

Een ander voordeel van een aankoopmakelaar is de toegang tot het online zoeksysteem Copaan. Het helpt woningzoekenden efficient te zoeken en makelaars om de voorkeuren van hun klant te analyseren, zegt Lucas. “Dit zoekplatform is geavanceerder en matcht woningen op basis van een score die aangeeft in hoeverre het aan de eisen en wensen voldoet. Wij hebben inzicht in die score en zien wat de klant ziet, waardoor wij sneller kunnen inschatten, adviseren en schakelen. Dit alles maakt het zoekproces efficiënter en leidt al snel tot een realistische lijst met geschikte woningen.” En dan is het zo ver: er is een lijst van drie tot vijf woningen die de klant wil zien en misschien wel wil kopen. Hoe gaat dat? Lucas: “We gaan mee naar de bezichtiging en brengen natuurlijk niet ‘zomaar’ een bod uit. Ik vind het belangrijk om de wensen van de verkopende partij te achterhalen bij de verkopend makelaar, want dat kan een voorsprong geven. Willen ze alle tijd om te verhuizen? Dan geef je aan dat die ruimte er is. Vinden ze het belangrijk dat er een leuk gezin in hun woning komt? Of telt simpelweg het hoogste bod? Wij stellen die vragen en onderzoeken op welk vlak we de verkoper kunnen overtuigen.” Volgens Lucas doet een aankoopmakelaar alles om de koper te ontlasten en adviseert hij daar gaandeweg over. “Ik kijk naar alles waar zij niet naar kijken, wijs ze op positieve én negatieve aspecten. Het laatste wat je wilt is dat iemand achteraf spijt heeft of voor onverwachte verrassingen komt te staan.”

Voor de fout die ik zelf maakte als koper, zou ik mijn klanten nu waarschuwen

Zelf bevond Lucas zich ooit in eenzelfde situatie: hij wilde een bepaald appartement zo graag, dat hij de problemen binnen de VVE niet al te serieus nam. “Achteraf had ik zaken over het hoofd gezien die voor mij als appartementseigenaar toch van belang waren. Voor zo’n situatie zou ik kopers nu waarschuwen.” Een andere belangrijke motivatie om een aankoopmakelaar in de arm te nemen is de onderzoeksplicht, vertelt Lucas. “Wij nemen de onderzoeksplicht van de koper over. Ik had ooit les van een goede makelaar die zei: ‘als ik een huis koop, dan neem ik altijd een makelaar mee. Als er iets mis gaat dan is hij er om het op te lossen.’ Dat klinkt heftig, maar illustreert de verantwoordelijkheid die je als makelaar hebt. Die gaat verder dan alleen de aan- of verkoop zelf. We checken bijvoorbeeld ook of de koopovereenkomst juridisch klopt.”

Wat zijn eventuele nadelen?

Kleven er ook nadelen aan het inschakelen van een aankoopmakelaar, behalve de kosten ervan? Lucas ziet wel eens dat er teveel voor een huis wordt betaald. “Sommige mensen willen zo graag een huis dat ze bereid zijn om flink over te bieden, maar als makelaar moet je ze soms ook beschermen tegen zichzelf.” Bij de overweging om met een aankoopmakelaar in zee te gaan, adviseert Lucas om met drie verschillende partijen te gaan praten. “Kijk hoe het gevoel is, of iemand begrijpt wat je zoekt, of diegene qua aanpak en communicatie aansluit bij jouw voorkeuren. Sommige makelaars schakelen bijvoorbeeld heel snel en kunnen daarmee voorbijgaan aan emoties, daar moet je tegen kunnen.” Lucas vindt het zelf de grootste eer als hij door dezelfde klanten als zowel verkoop- als aankoopmakelaar wordt gevraagd. “Het getuigt van vertrouwen, je bouwt een relatie met elkaar op.”

Kosten aankoopmakelaar

Lucas: “De prijs kan sterk verschillen per makelaar, dus ik kan niet één bedrag noemen. Bij ons krijg je voor een vast bedrag van € 500,-  en ongeacht de looptijd toegang tot de zoeksystemen, advies en proactieve begeleiding. Van start tot en met de sleuteloverdracht rekenen wij – zonder limiet op bezichtigingen – eveneens een vast bedrag, dat ligt tussen de €2.500,- en €5.000,- incl. BTW en is deels afhankelijk van het segment waarin de woning zich bevind.

Vorig artikel Verduurzamen? Daarmee bespaar je energie en geld en help je het milieu!
Volgend artikel Start verkoop MIX A en B in Lage Land: kies nu je bouwnummer