Zijn Blijdorpse dakterras deed Sanders’ stadsleven en stadsliefde weer opbloeien
Sander Daniels vertelt over zijn keuze voor een dakterras én de meerwaarde die het bracht
In Blijdorp woon je rustig, groen en toch vlakbij zowel centrum als uitvalswegen. Geen wonder dat veel jonge gezinnen hier neerstrijken. Zo ook Sander Daniëls, zijn vriendin Majorie Ernst en dochters Bay (6) en Maggie (3). Ze wonen in een typisch Blijdorpse bovenwoning: een hele tweede en halve vierde verdieping. Hoewel ze vaak in het Vroesenpark en de vele speeltuintjes in de buurt te vinden zijn, verlangden ze steeds vaker naar ‘eigen’ buitenruimte. De vraag rees: verhuizen óf een dakterras realiseren? Het werd dat laatste. De leefruimte nam daardoor met 40 m2 toe en het woongenot ging door (op) het dak!

De wens: meer buitenruimte én in Blijdorp blijven
Hoewel Sander zichzelf als stadsmens omschrijft, een rasechte Rotterdammer, betrapte hij zichzelf de afgelopen jaren zo nu en dan op een dagdroom. Zijn gedachten dwaalden dan even af naar een boerderij, met veel eigen grond en groen zo ver als het oog reikt. Met schommels en andere speeltoestellen voor zijn dochters. Sander: “We wonen hier fijn en hebben alles in de buurt, maar ik woon hier al 14 jaar en raakte ons huis een beetje zat. Het was een drukke periode en ik had behoefte aan meer rust en vooral aan meer buitenruimte.”
Ik had behoefte aan rust en meer buitenruimte

Hoewel Sander en Majorie eerst een verhuizing overwogen, wisten ze niet zo goed waarheen. Eigenlijk wilden ze Rotterdam niet verlaten en zaten ze dan in Blijdorp niet al hartstikke goed? Sander: “Verhuizen zagen we uiteindelijk niet zitten, dus we besloten een dakterras te realiseren.” De wens voor een dakterras viel samen met de vernieuwing van het dak die op de planning stond van de Vereniging van Eigenaars (VvE) van het appartementenblok. Dat kwam mooi uit! Sander: “Het dak zou vernieuwd en geïsoleerd worden. De opbouw van een dakterras konden we daar dus direct aan vastplakken.” Sander vroeg eerst na of het dak daarna ‘dakterrasbestendig’ zou zijn, sterk genoeg om het gewicht van het terras én de bewoners te dragen. Dat bleek het geval, dus de volgende stap was om toestemming te krijgen van de VvE. Niemand maakte bezwaar en dus konden ze aan de slag gaan!
Veilig het dak op
Sander en Majorie kwamen goed beslagen ten ijs en vroegen verschillende offertes op bij een aantal aannemers. Sander: “We deden dat samen met twee buren die ook een dakterras wilden, dat scheelde in de kosten. We wilden bovendien onze terrassen in dezelfde stijl laten uitvoeren. Dat hoeft natuurlijk niet, maar dat vonden we wel mooi voor het beeld in de buurt.” Ze kozen uiteindelijk niet voor de aannemer met de laagste prijs, maar voor die waarbij het gevoel het beste was en die elke vraag moeiteloos wist te beantwoorden. Sander: “Deze partij nam veel voorbereidend werk uit handen. Zo verzorgden ze bijvoorbeeld ook de vergunningsaanvraag. Alles gebeurde netjes, gestructureerd, snel en we betaalden dan liever voor wat meer zekerheid.”


Bay en Maggie kunnen er ongestoord rennen, springen, fietsen en steppen
Sander vroeg de bouwtekeningen van de woning op, want alle technische gegevens van de dakconstructie moesten bekend zijn. “Er was niet veel te vinden, want alle tekeningen zijn tijdens de brand na het bombardement op Rotterdam in 1940 verloren gegaan. Gelukkig konden we voldoende informatie krijgen. Daarnaast was er een technische inspectie nodig, maar ook daarbij werden geen gekke dingen gevonden.” Toen de werkzaamheden eenmaal waren gestart, ging het hard. Een week later al konden Sander en zijn gezin zorgeloos op het dak staan! Die kreeg namelijk een stevig en hoog (1.40 meter) hekwerk, zodat Bay en Maggie er ongestoord kunnen rennen, springen, fietsen en steppen. Want met 40 m2 aan buitenruimte kan dat dus opeens! Een brede vaste trap – het lijkt alsof ‘ie er altijd al heeft gezeten – en groot dakluik geven nu toegang tot het terras op hoogte. “Het voelt heel stabiel en veilig. Bay kan zelfs in haar eentje het dakterras op.”

Silent dakdisco en peutergym met de buurt
Geen moment heeft het gezin spijt gehad van de investering en vooral tijdens de eerste coronagolf was het een uitkomst. Met een zandbak en zwembad hoefden Bay en Maggie zich thuis niet te vervelen tijdens de warme zomerdagen. Gevoelsmatig heeft het terras de investering in geluk al terugbetaald: het woongenot gaat er nu door (op) het dak. Bovendien komt het de waarde van de woning ten goede: het bovenhuis van 120 m2 kreeg er plots 40 m2 aan buitenruimte bij. Sander: “Ik kan het iedereen aanraden en zag deze zomer al meer mensen in de buurt die een dakterras lieten bouwen.” Met die buren organiseerden ze afgelopen zomer een heuse silent rooftop disco in de buurt, vertelt Sander. “Eens in de zoveel tijd krijgen wij een uitnodiging van Dansen met de Buren, voor een Silent Disco. Het evenement hopt van blok naar blok.”
Dat is het leuke van een gemoedelijke stadswijk als Blijdorp, waar iedereen elkaar lijkt te kennen. Sinds Sander en Majorie zelf kinderen hebben, kennen ze opeens een hoop gezinnen uit de buurt. Niet in de minste plaats omdat ze een paar jaar geleden Bay ‘n Co peutergym startten. “In een gymzaal in de Van Vlooswijkstraat organiseren we sinds een paar jaar om de zaterdagochtend peutergym. Dat loopt vanaf het begin verrassend goed! Er is vaak zelfs een wachtlijst. Net als wij een paar jaar geleden, hebben anderen ouders ook de behoefte om op een leuke en sportieve manier met hun kindje bezig te zijn. Wij zorgen voor een leuk programma waarbij we de gymtoestellen steeds in een uitdagende opstelling zetten en allerlei spelletjes doen met de kinderen.”



Ook figuurlijk meer ruimte
Met Blijdorp als fijne thuisbasis en een huis met eigen buitenruimte, is Sanders’ liefde voor wonen in Rotterdam weer opgebloeid. Hij werkte nota bene jarenlang als online adviseur en was in die rol professioneel bezig met het profileren van ‘zijn’ stad. “Dit jaar maakte ik, na ruim zes jaar, de overstap naar een groot bedrijf in Schiedam.” Hoewel hij inmiddels vanwege corona volledig thuis werkt en het opbouwen van een band met collega’s nu mist, kan hij steeds op het dak even een frisse neus halen. Dat het nu juist die kleine dingen zijn die hem geluk en rust brengen, verbaast hem soms. “Tijdens mijn studie had ik een grote bewijsdrang. Ik wilde mijn opleiding eerder afronden, had er twee bijbanen naast en deed veel met vrienden. Ik was een perfectionist en alles moest op mijn manier. Nu ben ik rustiger. Met een relatie en gezin moet je wel, anders gaat het niet werken.” De liefde valt gelukkig niet te plannen, die komt gewoon op je pad. In Sanders’ geval tijdens festival De Wereld van Witte de With, rond 2009. “We stonden allebei in de rij voor de wc, raakten aan de praat en het was liefde op het eerste gezicht.” Met Majorie, zijn twee meiden én een fijn dakterras heeft Sander zijn rust gevonden. Al ziet hij – nu hij veel thuis werkt – natuurlijk wel veel meer verbeterpunten in huis. “Dan zie ik de deurpost beneden, waar wat verf vanaf bladdert, en dan wil ik er het liefste direct mee aan de slag.” Onze tip voor Sander: ga in zo’n geval direct naar het dakterras. Zo’n wijdse blik op de stad geeft ook figuurlijk meer ruimte. Bezien vanaf hoogte lijkt die deurpost dan opeens heel klein en onbelangrijk.

Het Vroesenpark in Blijdorp
Wil jij ook een dakterras (laten) bouwen? Sander geeft tips
- Betrek de VvE en bespreek de plannen uitvoerig
Samen met de VvE besloten we dat de vaste technische partij van de VvE het inbranden van het dakluik in de dakbedekking op zich zou nemen. Daardoor konden zij garantie geven op lekkages. Zo lag alles ‘van hogerhand’ vast en was alles afgedekt. Je wil geen verborgen gebreken, mocht je je huis gaan verkopen, of discussies of vragen waar je geen antwoord op kunt geven. - Regel alles netjes volgens de regels en met de juiste vergunningen, dat geeft een hoop rust.
Op een vergunning even wachten en je betaalt er wat voor, maar als je het niet doet en iemand maakt melding of komt controleren, dan ben je de pineut en mag je alles gaan verwijderen. - Doe het goed of doe het niet
Je kunt het beter in één keer goed doen, dan spijt krijgen van wat je niet hebt gedaan. Wij pakten groot uit qua dakterras, met goede vlonders, een houten leuning en mooi hekwerk. Als je daarop gaat beknibbelen dan krijg je toch een heel ander resultaat.

Do’s & Dont’s bij het bouwen van een dakterras
Martin Blaas werkt als projectleider bij de gemeente Rotterdam en is gespecialiseerd in wonen op daken. Hij vertelt waar je rekening mee moet houden bij de bouw van een dakterras.
Wat zijn de richtlijnen voor het aanleggen van een dakterras?
“Er zijn een aantal zaken waar je aan moet denken voor je een dakterras kan aanleggen, zoals de draagkracht van het dak. Het is belangrijk dat het dak sterk genoeg is om (meerdere) mensen te dragen, maar ook eventueel meubels en groen. Daarnaast moet je denken aan valbeveiliging: een hek of klein muurtje dat voorkomt dat je van het dak kunt vallen. Ook moet je letten op de toegang naar het dak: het mooiste is een vaste trap, maar een uitklaptrap werkt ook.”
Waar kan het wel en niet in Rotterdam?
“Voor veel delen van de stad is het mogelijk. Je moet altijd rekening houden met de locatie en er soms het bestemmingsplan op naslaan. Ook als de woning in een beschermd stadsgezicht ligt kan het lastiger zijn. Dan moet je bijvoorbeeld zorgen dat de opbouw of het terras niet te hoog wordt of dat deze in ieder geval niet zichtbaar is vanaf de straat, zodat de uitstraling van het gebouw zo blijft als dat het is.”
Hoe lang duurt vergunningaanvraag en waar kun je deze indienen?
“Een vergunningsaanvraag duurt standaard acht weken en kan online worden ingediend via www.omgevingsloket.nl.”
Wat kost de realisatie ongeveer en zijn er subsidies mogelijk?
“De kosten zijn erg afhankelijk van de plannen die je maakt. Als je het dak nog wat moet verstevigen zullen de kosten snel oplopen. Voor de aanleg van een dakterras heeft de gemeente geen subsidie. Als je naast de aanleg van een terras ook maatregelen neemt die goed zijn voor het klimaat, zoals waterberging en de aanleg van groen, kan je wel in aanmerking komen voor subsidie.” Kijk hier voor meer informatie over de klimaatsubsidie.
Tot slot:
“Als laatste wil ik meegeven dat de gemeente heel graag verschillende functies combineert op het dak. Dus een dakterras met vergroening of een dakopbouw met zonnepanelen. Zo draagt het dak op verschillende manieren bij aan de toekomst van de stad.”
Wil je meer weten over het realiseren van een dakopbouw? Lees er hier meer over