Wonen met het gezin in Middelland, middenin de stad in alle opzichten!
De familie Van Veen woont, speelt en leeft naar hartenlust in een écht stukje Rotterdam
Niet denken, maar doen en niet lullen, maar poetsen: kreten die de Rotterdamse daadkracht representeren die ook kenmerkend zijn voor de familie Van Veen. Toen Mark en Mariëlle meer woonruimte zochten voor hun jonge gezin, vonden ze dat via Eén Blok Stad: een initiatief voor zelfbouw in Rotterdam. Met een dikke buik en twee baby’s stond Mariëlle in 2010 te klussen in haar nieuwe woning in Middelland.

Samen met zoon Daaf en dochter Philein woonden Mariëlle en Mark in Kralingen, dochter Niven was op komst. Daarmee begon de zoektocht naar een grotere woning. “We keken allereerst in Kralingen,” vertelt Mariëlle. “Daar vonden we niet wat we zochten, dus toen verschoof de focus naar Rotterdam West en kwam het project Eén Blok Stad op ons pad.” Samen met een architectenbureau transformeerden ze het pand tot het lichte huis met veel glas en blinkend witte vloeren waar ze nu naar hartenlust wonen.
Wonen naar de maat en smaak van het gezin
Het desbetreffende pand, in de Zwaerdecroonstraat in Middelland, werd van de sloop gered. Mariëlle: “Voor de verbouwing werkten wij samen met HP Architecten. Ze hadden dezelfde ideeën voor het pand en streefden ook naar zoveel mogelijk licht in huis.” Ze namen geen halve maatregelen: de achtergevel werd vervangen door een glazen pui. Het resultaat – veel meer licht in huis – was fenomenaal en werd nog eens versterkt door de witte gietvloer. De schoonste vloer van Rotterdam, beweert Mariëlle lachend. “Dat moet ook, want je ziet er alles op!” Ook de structuur van het pand ging op de schop. “Het was een mooie kans om een huis te bouwen waarin je zelf écht graag wilt wonen.”

n 2009 kochten Mark en Mariëlle het pand, in december 2010 woonden ze er. Het was een drukke tijd, maar Mariëlle zou het zó weer doen. “We wonen daar met zoveel plezier! Mede door het intense proces vooraf. Je leert je buurtbewoners in zo’n periode bijvoorbeeld beter kennen en bovendien trekt zo’n project eenzelfde soort mensen aan. Iedereen kiest er bewust voor om in de stad te blijven, niet voor een nieuwbouwwoning in een buitenwijk.” Want dát stond voor Mariëlle en Mark als een paal boven water: ze moesten en zouden in Rotterdam blijven!
Stadskindjes met schoolvriendjes
Mariëlle groeide op in Rotterdam. “Ik ben een echte Rotterdamse, ging als kind naar de Van Oldenbarneveltschool in het Nieuwe Westen en daarna naar het Rotterdams Lyceum.” Ze vertelt dat de buurt sinds haar jeugd flink is veranderd. “Dat moest ik ook mijn ouders even toelichten,” lacht Mariëlle. In de laatste jaren veranderde Middelland in een hipsterwijk waar nu veel meer gezinnen wonen, vindt ze. “Mijn kinderen spelen tikkertje op straat met schoolvriendjes.” Hoewel ze haar kroost allereerst ook voor de Van Oldenbarneveltschool wilde inschrijven, werd het de Rotterdamse Schoolvereniging (RSV) aan de Schiedamsesingel. “Het zijn echte stadskindjes,” zegt Mariëlle. “We fietsen over de Nieuwe Binnenweg in tien minuten naar school.”

Het gezin als geoliede machine
Mark en Mariëlle leerden elkaar kennen in het Rotterdamse uitgaansleven. “We zagen elkaar voor het eerst op het terras van de Spiegel en eindigden in de Vibes.” Nu, jaren later, loopt het gezin Van Veen als een geoliede machine. Dat moet ook wel, want Mariëlle en haar man werken fulltime: Mariëlle als jurist, haar man als COO (Chief Operating Officer). Mariëlle, resoluut: “Wij houden van ons werk en wilden dit, allebei vijf dagen werken én drie kinderen. Dan moet je het gewoon regelen!” Elke ochtend brengt Mariëlle de kinderen naar school, ‘s middags haalt de oppas ze op.
Wij houden van ons werk en wilden dit, allebei vijf dagen werken én drie kinderen. Dan moet je het gewoon regelen!
“In het weekend zijn we samen,” vertelt Mariëlle. “Mijn man gaat naar rugby met Daaf, ik ga met Philein naar hockey en Niven speelt toneel bij Hofplein Rotterdam en tennist.” Juist die routine maakt dat Mariëlle extra van vrije momenten geniet. “Als ik uit mijn werk kom, liggen de kinderen vaak al op bed. Mark en ik eten dan samen aan de keukentafel en praten uren over van alles. We snappen elkaars leven en drukke baan. Dat is wat ik aan mijn kinderen probeer mee te geven: als je ergens voor staat, moet je je best ervoor doen!”

Middelland, een echt stukje Rotterdam
Het huis aan de Honingerdijk verlaten was makkelijker dan verwacht. “Kralingen heeft misschien meer groen, maar West heeft veel meer faciliteiten.” Van speeltuinen tot horeca en speciaalzaken, Mariëlle vindt alles om de hoek. Ze somt vervolgens een lijst van haar favoriete spots uit de buurt: Filo-Filo, La Zia Maria, Lilith, Burgerclub, Het Vlaamsch Broodhys en in de zomer het terras van het Westerpaviljoen, uiteraard. “En mijn man drinkt graag een biertje bij Café Steijn in het weekend.” Het moge duidelijk zijn: faciliteiten te over.
De bakker kent mijn bestelling en legt het bij binnenkomst al klaar op de toonbank
Exotische kruiden koopt Mariëlle bij de Tangermarkt en elke zaterdag gaat ze naar de slager, kaasboer en bakker in de buurt. “De bakker kent inmiddels mijn bestelling en legt het bij binnenkomst al klaar op de toonbank.” Ze ervaart in Middelland veel meer een buurtgevoel dan ze van te voren had gedacht. “Voor de verhuizing was ik bang hier geen aansluiting te vinden, maar we vinden hier juist veel gelijkgestemden. Daarnaast vind ik de diversiteit van de buurt mooi. In een havenstad wonen niet alleen maar universitair geschoolden, ik vind het belangrijk dat mijn kinderen dat ook meekrijgen. Middelland is een écht stukje Rotterdam.”
