Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Kralingen-West: goed wonen van studententijd tot gezinsleven!

Na dertig jaar vindt Nils Ligthart het nog steeds leuk wonen in de Lambertusstraat

Dat de buurt hem goed bevalt, moge duidelijk zijn. Al sinds zijn achttiende woont Nils Ligthart in hetzelfde huis aan de Lambertusstraat in Kralingen. Hij kwam er als student, inmiddels woont hij er met zijn gezin. Hij is ‘zijn buurtje’ en Rotterdam hondstrouw én zet er bovendien heel wat op touw.

Nils Ligthart houdt van Kralingen

Samen met beste vriend Jeroen ging Nils op zijn achttiende op kamers in de Lambertusstraat, vlakbij de Erasmus Universiteit waar ze studeerden. Na de studie deed de mogelijkheid zich voor om het huis in Kralingen-West te kopen. “We kochten het en deelden het pand- na een grondige verbouwing – op in twee appartementen. Hij en zijn vriendin woonden boven, ik en Irene beneden.” Met de jaren kwamen daar kinderen bij. Nils: “Toen wij onze derde kregen, verhuisden onze vrienden.” Opnieuw ging het pand op de schop, zodat het daarna de volwaardige gezinswoning werd die het nu is, voor Nils, zijn vrouw Irene en hun kinderen Teun (14), Mare (12) en Lotje (10).

Kralingen heeft een dorps karakter en de kinderen zijn vervlochten met de wijk

“Tijdens de eerste verbouwing werd het volledige pand gestript en woonden we in Irene’s huis in Crooswijk,” vertelt Nils. Dat was tijdens de tweede verbouwing niet nodig: werd er op de ene verdieping verbouwd, dan woonde het gezin toch even op één van de andere vijf verdiepingen?! Voor Nils en Irene was het vanzelfsprekend in Kralingen te blijven. “De kinderen zijn vervlochten met de wijk,” vertelt Nils. En Nils zelf? “Ja, je zou kunnen zeggen dat ik mijn hart aan Kralingen verloren heb.” Ook de kinderen denken er zo over. Teun: “Of ik zou willen verhuizen? Nee! Alleen binnen Kralingen, of naar Hillegersberg.” In de dertig jaar dat hij er woont, zag Nils de buurt transformeren. “Het is nu leefbaarder, qua uitstraling en samenstelling, en buurtbewoners zijn betrokken. Samen met de Bewonersvereniging realiseerden we een speeltuin voor de buurt.”

Licht en ruimte in Kralingen

Bewonersvereniging Lusthofkwartier

Nils nam het initiatief voor de bewonersvereniging Lusthofkwartier omdat hij wilde bijdragen aan een goede balans tussen studenten, gezinnen en sociale huur. Sinds vijf jaar maakt hij dus de behoeften van de buurt kenbaar namens de vereniging en is hij vaste gesprekspartner van de gebiedscommissie. “De woningdruk in Kralingen-West is hoog. Er wonen veel mensen met een korte woninghorizon, maar er willen hier steeds meer gezinnen wonen. We streven naar een evenwichtigere samenstelling.” Alsof dat niet genoeg is naast zijn baan bij Veiligheid en Justitie, organiseert Nils sinds 2016 ook het evenement de Ronde van Kralingen, dat naast wielertour een echt buurtevenement werd. “Er is naast de wielerronde een hardloopparcours en cultureel programma.” Met zo’n 4000 bezoekers en 800 sporters was de laatste editie een groot succes.

Met het gezin aan de thee in Trompenburg

Irene hoort Nils aan en benadrukt dat zij minder betrokken is in de wijk. “Iedereen kent Nils, hij is mega honkvast.” Zelf zou ze, vanwege haar liefde voor de zee en het surfen, ook best naar Spanje verhuizen, maar daar voelen de kinderen en Nils niet veel voor, vertelt ze lachend. Na tien jaar bij het Ro Theater werkt Irene nu als directeur van theater Het Kruispunt in Barendrecht. Daarnaast runt ze een productiebedrijf met vriend en acteur Jack Wouterse en is ze mede-oprichter van Het Goede Gebeuren, een initiatief voor het verkondigen van positief nieuws. Logisch dat ze iets minder in de buurt te vinden is met zo’n agenda!

We racefietsen allemaal, langs de rivieren of naar de Rottemeren

Maar voor het hele gezin geldt dat ze genieten van alles dat Rotterdam te bieden heeft. Nils: “Mare en Lotje hockeyen bij Victoria en we hebben seizoenskaarten voor Excelsior, waar mijn zoon en ik allebei voetballen.” Teun beaamt direct dat dat ook zijn favoriete plek is. “Je hebt hier alle voorzieningen om de hoek,” vervolgt Nils. Naast basketbal en voetbal, wordt er ook veel gefietst. “We racefietsen allemaal. Naar Gouda bijvoorbeeld, langs de rivieren. Of via de plas en de Rottemeren. Je bent dan zó de stad uit en in het groen.” Dat groen zoeken ze vaak op, ook in de eigen buurt. Het Arboretum Trompenburg is favoriet. Irene: “Daar gaan we vanaf het voorjaar vaak heen. Het theehuis is fantastisch. Als je de tuin een beetje kent, weet je waar je in de zomer vijgen kunt plukken.” Die plek houdt ze geheim, maar ze verklapt wel lachend dat het gezin altijd een bal meeneemt, “al mag dat eigenlijk niet.”

Dynamiek én het ultieme dorpsgevoel van Kralingen

Lotje komt thuis uit school en zoekt haar hockeyspullen voor de training. Waarom woont zij graag in Kralingen? “Er wonen veel kinderen in de buurt,” vertelt ze. “School is dichtbij en dus ook veel klasgenootjes.” De kinderen zitten op het Libanon Lyceumhet Montessori Lyceum en de NPRS. Op de laatste vraag, naar de favoriete plekken in de buurt, volgt een stroom aan adressen. Stobbe is altijd goed (“Bas, de eigenaar, woont twee deuren verder”). Juffrouw van Zanten is fijn en het gezin is fan van de onlangs geopende Jordy’s bakery in de buurt. Het gezin eet regelmatig bij Viciniijssalon Doppio is populair, Westerkaatje is leuk en de bloemen in de keuken komen van bloemenwinkel Naturals om de hoek. Hoe lang de opsomming doorging weten we niet, we hebben het pand aan de Lambertusstraat stilletjes verlaten.

Sfeervol Kralingen
Vorig artikel Hard werken, prima wonen en weinig smalltalk in Kralingen-West
Volgend artikel Het dorpse karakter van Kralingen-West