Wendy, Erik en Otis maken zich klaar voor vertrek naar Vreewijk
Na 8 jaar Noord nu tijd voor het tuindorp op Zuid
In de benedenwoning van Wendy (34), Erik (34) en Otis (2) wil je wonen. Een comfortabele lichte woonkamer, een knusse compacte slaapkamer in het midden van het appartement en een gezellige leefkeuken die uitkijkt op de tuin en een gezamenlijke binnentuin. Mét de reuring van Noordplein op loopafstand. De perfecte plek. Waarom dan toch een tekoopbord op het raam? “Vreewijk is het beste compromis tussen stad en dorp.”


Vijf jaar geleden streken ze neer op de Rembrandtstraat in het Oude Noorden. Wendy: “We wilden net als iedereen een huis met authentieke details. Maar we wisten dat zulke woningen niet zo comfortabel kunnen zijn en bovendien onbetaalbaar voor ons.” Hun bovenhuis aan de Noordmolenstraat met tochtige glas-in-loodramen was daar een voorbeeld van. Er was een gaskachel om twee verdiepingen te verwarmen en een douche in de gangkast. “Op Funda vond ik dit huis uit 1980. Weinig charme aan de buitenkant, maar wel met een tuin op het zuiden en een gezamenlijke binnentuin. En de badkamer leek wel een balzaal”, grapt Wendy. “Ik tekende de woning in 3D. Erik en ik werden verliefd op de mogelijkheden van het huis. Wendy ontwerpt tentoonstellingen en ziet snel hoe je ruimtes optimaal benut. Ze kochten het huis en toverden het om tot een ruime en lichte plek met midden in de ruimte een architectonisch houten kubus als eye-catcher: een appartement met ambiance. Toen Otis zich aandiende werd hun slaapkamer de babykamer. Erik en Wendy maakten van de binnenkant van de multifunctionele kubus een tweepersoons slaapkamer. Met hun hoofd liggen ze tegen de woonkamer aan, met hun voeten in de keuken. Niets doet vermoeden dat er een heerlijke slaapplek achter de boekenkast schuilt.
Minder verkeer en meer groen
Het werd tijd voor een volgende stap, want met de gewenste gezinsuitbreiding werd verhuizen onvermijdelijk. Wendy: “De keuze om weg te gaan, was niet makkelijk. Na onze studies bouwden we in dit stukje Rotterdam ons leven op en maakten vrienden voor altijd. Maar ja die ene extra slaapkamer hè.” We moesten gaan nadenken: wat voor leven willen we, gaan we de stad uit, en wat voor woning past daarbij? Wendy groeide op Goeree Overflakkee, Erik rondom Nijmegen. Zo’n rustige, vrije jeugd geven ze Otis het liefst ook. Tegelijkertijd geeft het leven in de stad meer keuzes. Ook dat willen ze voor Otis. Ze zochten naar woningen in de welbekende wijken van Rotterdam. Met de inmiddels ook welbekende hoge huizenprijzen. Dan toch maar een plek in het groen buiten de stad? Het stel zag mooie woningen in het oosten van het land. “Toch bleef het bij foto’s kijken op Funda. We waren gewoon nog niet toe om de stad vaarwel zeggen”, vertelt Wendy. “Daarbij wilde ik mijn baan niet opzeggen.” Dus met de wens van een station in de buurt en een goede verbinding naar Amsterdam werd er een cirkel om Rotterdam gezet. Ze maakten autoritjes naar de buitenwijken, Capelle aan den IJssel, Gouda en Schiedam. Ze gingen ook op ontdekkingstocht op Zuid: Oud Charlois, de Afrikaanderwijk. Al fietsend door de wijken, verdwenen de vooroordelen. “Je kunt er meer dan alleen wonen,” geeft Erik toe. “Winkels, cafés, parken én dus leuke huizen! Ik wilde meer groen en minder verkeer. Dit blijkt gewoon te kunnen binnen Rotterdam. In tuindorp Vreewijk!”


Niet alleen de groene buurt, maar ook energielabel A én de extra (logeer)kamer gaven de doorslag
Rondjes rijden door de ruimte
Toen ze wisten waar ze wilden wonen, ging het snel. “Online zag ik de woning aan de Langewelle. Jasper van Ooms Makelaars liet ons meteen kijken”, vertelt Erik. Dat was net voor Kerst. “Iedereen was kennelijk druk met andere dingen, want voor Oud en Nieuw was het huis van ons.” Voor Wendy was het niet meteen liefde op het eerste gezicht. “Ik zag de mogelijkheden best, maar het voelde zo ver van de binnenstad. Achter mijn computer, zag ik dat onze toekomst in Vreewijk lag.” Weer kroop Wendy achter haar digitale tekentafel. De deur tussen de keuken en de woonkamer verdween op het scherm. Zo ontstonden er rondom de trap zichtslijnen: van de woonkamer kijk je naar de keuken, van keuken naar de eettafel en van de eettafel naar de woonkamer. De trap centraal in de ruimte deed wel heel erg denken aan het fijne vakantiehuis in Slovenië van afgelopen zomer. “Otis reed er op zijn autootje rondjes omheen. Zo gezellig. Dat kan in dit huis ook!” Dit was het zetje dat Wendy nodig had. Op de fiets ben je binnen 25 minuten op de Coolsingel. Verder is er in dit huis eindelijk plek voor een werkkamer, want die wilden we ook. Ook kunnen de opa’s en oma’s nu blijven slapen. “En ik zie twee katten voor me”, zegt Wendy dromerig. Het energielabel A was de andere belangrijke reden om voor dit huis te kiezen. “Ooit nemen we zonnepanelen en gaan we van het gas af. Wonen in de stad met dorpsgevoel, duurzaam en omringd door groen. Meer kunnen we ons nu niet wensen”, vult Erik aan.


Verwachtingen van Vreewijk
Erik: “We zijn heel blij met deze stap. Toch blijft het iets tussen verlangen en angst: zin in het nieuwe, bang voor het onbekende.” Straks doen ze hun dagelijkse boodschappen aan de Groenezoom, de dorpswinkelstraat. Er is een supermarkt, slagerij, visboer, meesterbakkerij Uljee en bij bistro Het Witte Paard kun je stoppen voor een bakkie of biertje. Wendy kijkt vooruit: “Ik zie het al helemaal voor me hoe Otis alleen naar zijn vriendjes wandelt. Die vrijheid en veiligheid geeft Vreewijk ons. Buitenspelen kan trouwens in en rondom Vreewijk volop: in Varkenoordse Park bij speeltuin Hillesluis, bij speelboerderij Odilia of bij educatieve tuin De Enk. “Moet ik doorgaan?”, grapt Erik.
De groene gids
Vreewijk bestaat al zo’n 100 jaar. Het is een van de eerste en grootste tuindorpen in Nederland. Op weinig plekken in Rotterdam zie je nog zoveel groen: singels, groene binnenhoven en mooie, oude bomen. Toen de wijk verloederde en er sloopplannen waren, kwam de buurt in opstand. Ze wilden het bijzondere karakter bewaren. Na jaren van opknappen is de wijk in 2024 klaar voor de toekomst. En is er voor alle Vreewijkers de groene gids. Een boekje met regels om met elkaar dit beschermde stadsgezicht te bewaren. Dus houdt iedereen zijn tuin bij, groeit de ligusterhaag in de voortuin niet hoger dan een meter en is het netjes rondom de woningen. En mag de tuin maar 40 procent van steen zijn. “Het staat zelfs in ons koopcontract. Binnen een jaar moet onze tuin 60 procent aarde en planten bevatten. Laten we de tegels liggen dan krijgen we van woningcorporatie Havensteder, de verkoper van het huis, een boete van 10.000 euro.” Erik laat de clausule in het verkoopcontract zien.
Dat de tuin groen moet zijn en blijven, staat zelfs in het koopcontract
Plannen maken
Op 1 mei krijgen ze de sleutel van hun eengezinswoning aan de Langewelle. Ze gaan eerst alle wanden en plafonds stucen en hopelijk kunnen ze vloerverwarming plaatsen. De volledig betegelde tuin gaat dus snel op de schop. Of ze nog meer plannen hebben? “Eerst maar ons huis verkopen”, lacht Wendy “voor de toekomst hebben we in ieder geval ideeën genoeg.”

Hillehof: transformatie scholencomplex naar woningen

Het ZuideR Carré: transformatie Zuiderziekenhuis naar woningen
Nieuwbouwprojecten in Vreewijk
Vreewijk is een mooie en karakteristieke wijk in Rotterdam Zuid waar mensen graag wonen. Logisch, het is een groene wijk met een prettige sfeer. Maar het aanbod van woningen is gering. Hieronder een aantal nieuwebouwprojecten die momenteel plaatsvinden in Vreewijk om het aanbod en diversiteit te vergroten.
Hillehof
Het voormalige scholencomplex De Sikkelschool wordt omgebouwd naar voornamelijk huurwoningen in het midden segment met behoud van de karakteristieke monumentale uitstraling. Hiermee krijgt het gebouw na jarenlange leegstand een nieuw leven onder de naam Hillehof en geeft de ontwikkeling een positieve impuls aan de sociale cohesie en leefbaarheid in Vreewijk.
Het ZuideR
Het karakteristieke vooroorlogse Zuiderziekenhuis in Rotterdam-Zuid krijgt een geweldige nieuwe bestemming. In Het ZuideR Carré, het hoofdgebouw, worden 72 appartementen gerealiseerd die allemaal net even anders zijn en variëren in grootte en indeling. Daarachter, rondom de binnenhof, verrijst Het ZuideR Paviljoens met 30 grondgebonden gezinswoningen. Klik hier voor meer informatie.
Zuiderhof
De doorgroei op Rotterdam Zuid wordt de komende jaren nog eens versterkt door de bouw van ruim 240 woningen op de voormalige locatie van Erasmus MC-Daniel den Hoed. Ongeveer 30% van deze woningen is bestemd voor middensegment huurwoningen. Klik hier voor meer informatie.
Motorstraatgebied
Het Motorstraatgebied, onderdeel van Vreewijk, is in ontwikkeling. De komende jaren worden er 700 woningen in het gebied gebouwd. Daarnaast wordt de wijk in Rotterdam Zuid groener en wordt de bereikbaarheid verbeterd. In het gebied huisvesten nu vooral bedrijven, scholen en andere (maatschappelijke) voorzieningen zoals het Ikazia Ziekenhuis. Aan de rand van het gebied en in de Startmotor wordt gewoond.