Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Rotterdam bouwt door aan een seniorvriendelijke stad

Ouderen helpen doorstromen naar geschikte woningen

Wie wat ouder is, komt op een zeker moment te staan voor de vraag: waar wil ik wonen als ik straks niet meer zo goed uit de voeten kan? Toch schuiven veel mensen deze vraag voor zich uit. Met de actieagenda Goud voor Oud wil gemeente Rotterdam samen met de oudere inwoners van de stad kijken naar de woonwensen voor de toekomst. Susan Korthagen, opgavemanager actieagenda Goud voor Oud vertelt hierover.

Goud voor oud

Ouderen blijven steeds langer thuis wonen. Een geschikte woning is dan heel belangrijk. Het is goed om op tijd te beginnen met nadenken over wat je dan nodig hebt. Dat hoeft niet altijd te gaan om zorg. Het kan ook zijn dat iemand minder goed kan traplopen, maar verder helemaal gezond is. Als je iets minder mobiel bent, is een huis zonder drempels of trappen handig, voor als je ooit een rollator nodig hebt. Maar denk ook aan wonen in de buurt van de nodige voorzieningen, zoals winkels, een huisarts en het openbaar vervoer.

Met de actieagenda Goud voor Oud helpt de gemeente Rotterdam ouderen om  bijtijds na te denken over het ouder worden. Ouderen wordt gevraagd zelf de regie te pakken en bijvoorbeeld na te denken hoe en waar ze willen wonen om oud te worden. Hoe je wilt wonen als je ouder wordt, is een vraag die mensen zo lang mogelijk voor zich uit schuiven. Begrijpelijk, want het betekent dat je keuzes moet maken. Bijvoorbeeld om op tijd te verhuizen naar een andere woning die beter geschikt is om oud in te worden. Daar helpen we  mensen mee, zodat ze zien wat er mogelijk is.

Een voorbeeld van projecten die nu gebouwd worden, zijn Klapwiek en Simeon & Anna.

Wooncomplex Klapwiek in Rotterdam Prinsenland heeft 228 twee- en drie- kamerwoningen voor ouderen. Het gebouw wordt dit jaar opgetopt: er wordt een woonlaag op geplaatst voor 44 extra woningen. In het gebouw zijn allerlei voorzieningen aanwezig en een gemeenschappelijke ruimte.

Het project Simeon & Anna aan de Strevelsweg in de wijk Vreewijk is nieuwbouw van 137 woningen, waarvan 130 met zorg en 7 zelfstandige woningen. Het zijn tweekamerappartementen en een gezamenlijke buurtkamer, keuken, buitenruimte en binnentuin.

Klapwiek in Prinsenland – optoppen

Simeon & Anna aan de Strevelsweg

Woonvormen voor ouderen

De Gemeente Rotterdam ontwikkelt samen met zorg- en welzijnsorganisaties en woningcorporaties de komende jaren verschillende woonvormen voor ouderen. Zo zet de gemeente in op Wonen met een plus en  uitbreiding van het aantal Thuisplusflats. Daarnaast organiseren we samen met de woon-zorgorganisaties van alles om het wonen heen. Denk aan laagdrempelig bewegen, om fit en vitaal te blijven. Maar ook aan valpreventie en vitaliteitsspreekuren.

In zorgrestaurants en wijkrestaurants kunnen mensen samen een gezonde en betaalbare maaltijd eten. Ouderen kunnen elkaar daar ontmoeten. Ook gaan we met ouderen in gesprek met de talentenscans. Hierbij worden ouderen uitgenodigd om na te denken over wat ze leuk vinden om te doen, wat ze goed kunnen of juist willen ontwikkelen. Dat zorgt ervoor dat ouderen actief en sociaal betrokken blijven. Wie iets kan betekenen voor buurtgenoten en voor de wijk, voelt zich nuttig en gewaardeerd en dat doet mensen goed. De juiste woonomgeving kan dit stimuleren.

Meer informatie

In de actieagenda ‘Goud voor Oud’ leest je meer over de ambities van de gemeente Rotterdam. Ook wordt per ambitie aangegeven wat we samen met partners in de stad gaan doen en wat dit voor ouderen in Rotterdam betekent.

Vorig artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.