Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Voorrang op een Rotterdamse huurwoning

Juf Michelle en verpleegkundige Manouk wonen straks in OurDomain Rotterdam Blaak

Voor leerkrachten, politieagenten en zorgverleners is het lastig om een betaalbare woning vinden in Rotterdam. Hun inkomen is vaak te laag om een huis te kopen, maar te hoog voor een sociale huurwoning. Bovendien is er veel concurrentie op de huizenmarkt. De stad heeft deze mensen wél hard nodig! Daarom voerde de gemeente een voorrangsregeling in. Vier verschillende pilots vormen een warm welkom in Rotterdam voor mensen met een maatschappelijk beroep. Nieuwbouwproject OurDomain in het centrum van Rotterdam is één van de vier testprojecten. Michelle en Manouk zijn twee van de gelukkigen die er een woning toegewezen kregen.

Huren met voorrang in het hart van de stad

OurDomain is een nieuwe woontoren op de Verlengde Willemsbrug, tussen Blaak en de Wijnhaven: in het hart van de stad dus. Nabij station Rotterdam Blaak en op een paar minuten van de Nieuwe Maas. Dat is geen slecht vooruitzicht voor Manouk Heskes (22 jaar, verpleegkundige) en Michelle Volkholz (26, leerkracht basisonderwijs). Zij hebben allebei als eerste een appartement in dit nieuwe wooncomplex kunnen bemachtigen. Twee weken voordat de inschrijvingstermijn officieel opende, konden zij hun favoriete appartement alvast online reserveren. Eindelijk een meevaller, want mensen met een maatschappelijk beroep hebben het in de Maasstad best zwaar als het op het vinden van een huis aankomt. Michelle en Manouk vertellen over hun ervaring met de regeling én over hun nieuwe woning.

Studenten en starters

Het Rotterdamse complex van OurDomain – er zijn er ook twee in Amsterdam – bestaat uit meer dan zeshonderd studio’s en appartementen voor studenten en young professionals. Jongeren tot 27 jaar mogen maximaal vijf jaar in OurDomain blijven wonen. Ben je ouder dan 28 jaar? Dan geldt een maximum van twee jaar. Een doorstroomwoning voor starters dus.

Rotterdam Blaak: de perfecte locatie

Michelle staat voor de klas. Ze geeft leerlingen van groep 7 les op een basisschool in het centrum van Rotterdam. Via een collega hoorde ze over OurDomain en de voorrangsregeling. Dat voelde meteen als een klik. “Ik woonde hiervoor aan de Goudsesingel, dus dit nieuwe appartement is lekker in mijn oude buurt. Ik ben blij als ik als ik straks weer op de fiets naar mijn werk kan, want wegens omstandigheden woon ik nu tijdelijk bij mijn vader in Zoetermeer. Ook kijk ik ernaar uit om ‘s avonds naar BIRD te gaan, daar heb ik vroeger gewerkt.” Michelle is heel blij dat ze binnenkort weer een plekje voor zichzelf heeft, maar heeft ook een kritische noot. “De huurprijzen en inkomenseisen van OurDomain zijn best hoog. Als ik dit met mijn startsalaris van een aantal jaar geleden had moeten doen, was het me niet gelukt.”

Iedereen met een maatschappelijk beroep kreeg twee weken langer om een appartement te kiezen

Manouk woont nu nog bij haar ouders in Hoogvliet en viel direct voor de locatie van OurDomain. “Ik wil heel graag in het centrum van Rotterdam wonen. Dat is toch wat je wil als je nog jong bent?!” Ze werkt als verpleegkundige in het Sint Franciscus Ziekenhuis en las per toeval over de voorrangsregeling op Facebook. “Bij het aanmelden voor de nieuwsbrief van OurDomain kon ik al aangeven dat ik verpleegkundige ben. Iedereen met een maatschappelijk beroep kreeg twee weken langer de tijd om zich in te schrijven voor een specifiek appartement, heel erg fijn.”

Vanaf een plattegrond inrichten

Op 3 januari 2022 is het zo ver: dan krijgen Manouk en Michelle de sleutel van hun nieuwe stekje. Tot nu toe zagen ze alleen nog de plattegrond van hun huis. Manouk: “Mijn appartement is 35 vierkante meter groot, met één slaapkamer en een aparte badkamer. Er zit een hoekkeuken in, er ligt al een vloer én het is geverfd. Instapklaar dus, dat vind ik heel prettig.” Ze heeft al wat spullen gekocht en hoopt dat het op tijd geleverd wordt. Ook Michelle heeft het zo getimed dat haar meeste meubels op de dag van verhuizing worden geleverd. “Mijn appartement ligt op de zestiende etage en heeft uitzicht over de Oude Haven. Ik hoop dat ik net een stukje van de Maas kan zien.” Nog heel even wachten en dan weet ze het.

Meer weten over de voorrangsregeling of wonen in OurDomain?

Rotterdam heeft een tekort aan leraren, politieagenten en mensen in de zorg. Wie in Rotterdam in een van deze beroepen werkt of wil werken, kan in aanmerking komen voor voorrang op een huurwoning in de stad. Hierover kun je alles lezen op rotterdam.nl. Als starter kun je ook een Starterslening aanvragen.

Wil je graag meer weten over de locatie, huurmogelijkheden en services van OurDomain? Neem dan een kijkje op de projectsite.

Vorig artikel De Groene Kaap op Katendrecht – ook voor starters
Volgend artikel Starters krijgen een extra financieel steuntje in de rug met de Starterslening