Van verlaten haven tot natuurlijk woonparadijs
Drijvend wonen in getijdenpark Nassauhaven is primeur in Rotterdam
Over enkele maanden worden de eerste Havenlofts de Nassauhaven ingesleept. Een primeur op meerdere vlakken. Het is een nieuwe stap op het gebied van drijvend wonen, in een oude haven die tot een natuurgebied wordt omgetoverd. Geen wonder dat Merel Beerthuizen, projectleider bij de Gemeente Rotterdam, zo vol enthousiasme is over het project Nassauhaven waar ze met veel collega’s aan werkt. Haar ogen glinsteren constant wanneer ze over dit paradijs in wording praat.

Laten we eerst de plek zelf voorstellen, want dit is een van de geheimen van Rotterdam. Wie ooit bij Borgo d’Aneto heeft gegeten of bij vrienden in het Dillenburgblok op bezoek is geweest, die kent dit. Maar verder zijn er niet veel mensen die deze aftakking van de Nieuwe Maas op hun netvlies hebben. Het is die plek waar je vanaf de Maasboulevard op uitkijkt, naast het beeldbepalende kantoor van Unilever. In de luwte daarvan ligt een van de mooiste rivierbochten die je je maar voor kunt stellen. Hiervandaan zie je Rotterdam Centrum van de andere kant. Merel leidt ons verder de buurt in: “Het Nassauhavenpark is in 2013, 2014 aangelegd en je ziet de mensen uit de buurt hier veel gebruik van maken. In het weekend kan het hier net zo druk zijn als in het Vroesenpark of het park bij de Euromast.”

Diversiteit in natuur…
Terwijl we langs het boulevardachtige pad tussen het park en het havenbekken lopen, vertelt Merel over de begroeiing op de flauw aflopende oevers: “Je ziet het groen nu tot wasdom komen. De oostelijke kade van deze oude haven zijn straks helemaal begroeid. De komende vijf jaar houden we bij wat voor effect eb en vloed, brak water en de groene oevers hebben op de flora en fauna. Daardoor ontstaat een bijzonder natuurgebied dat je niet zomaar ergens anders hebt.” Wie door zijn oogharen kijkt, ziet het groen van het park straks overgaan in de groene kades. De wind laat de blaadjes fris ritselen. Hier is een paradijselijke plek in ontwikkeling, met water, groen en rust, en de stad op een steenworp afstand. De Nassauhaven, ooit uitgegraven voor bedrijven die een aansluiting op het water en het spoor nodig hadden, is de eerste getijdehaven in de stad. Later volgen nog het eiland van Brienenoord en de Maashaven.

…en diversiteit in wonen
“Met de Havenlofts voegen we een heel ander type woning aan dit gebied toe en komen er straks ook andere bewoners bij”, vertelt Merel over een van de doelen voor het wonen in dit deel van Rotterdam Zuid. De wijk is nu nog behoorlijk eenzijdig opgebouwd, maar dat zie je snel veranderen. Het Dillenburgblok is een eerste bewijs en met de 18 Havenlofts wint de wijk nog meer aan kracht. “De verkoop van de drijvende woningen ging heel snel. Niet alleen vanwege de uitstraling van de woning, maar ook vanwege de duurzaamheid. Elk huis heeft een eigen afvalwaterzuiveringsinstallatie, wekt warmte op via een biomassa-warmte-installatie, wekt energie op met zonnepanelen en de ontwikkelaar levert ook een service met deelauto’s en –fietsen. Wonen op het water wordt wel bijzonder, denk ik. Het hoogteverschil tussen eb en vloed kan wel twee meter zijn. Dan lig je bij hoog water dus bijna een verdieping hoger en kijk je uit op het park. Zelf ben ik daar, denk ik, te snel zeeziek voor”, lacht Merel.
Door een goede samenwerking tussen verschillende partijen, waaronder de Rabobank in Rotterdam, zijn de Havenlofts aangemerkt als waterwoning en is er een hypotheek op te verkrijgen. Op dat punt is deze vorm van drijvend wonen ook een primeur. Merel vertelt verder: “De woningen worden allemaal op Heijplaat gebouwd en hier naartoe gesleept over het water. Ze komen straks per zes hier in de haven te liggen.Het mooie is dat het allemaal heel betrokken mensen zijn die de lofts hebben gekocht. Ze geloven allemaal in de wijk.” Heel vreemd is dat niet, want met twee basisscholen in de buurt, de winkels van het Entrepotgebied op loopafstand, de openbare ruimte en straks nog meer activiteit in het Nassauhavenpark heb je veel binnen handbereik.

We belanden bij het oude pand aan de rand van het park, waarover Merel zegt: “Het Van Waningpand hier in het park krijgt straks een horecafunctie en wordt helemaal opgeknapt. Het is een monument, dus het is mooi dat het straks een belangrijke plek in de buurt wordt.” Het belang gaat verder dan alleen de wijk Feijenoord. “Dit draagt bij aan het het verbeteren van het hele gebied. Het deelgebied Kop van Feijenoord is een van de prioriteiten van Rotterdam om te versterken. Zelf maak ik binnenkort ook de overstap van Noord naar Zuid”, vertelt Merel met enige trots. Een veel sterker signaal kun je van een projectleider niet krijgen, wanneer die zelf in de buurt gaat wonen.