Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Kai kocht een kluswoning in het voormalige schoolgebouw aan de Maximiliaanstraat in Oud-Charlois

‘Zuid is een heel goed en betaalbaar alternatief voor Noord’

De 40-jarige Kai Vonk is de trotste eigenaar van een van de woningen in het voormalige schoolgebouw aan de Maximiliaanstraat in Oud-Charlois. Hiermee kwam zijn ultieme woondroom uit: een huis op een historische plek met veel ruimte, licht en hoge plafonds. “Echt geweldig om in zo’n karakteristiek pand uit 1914 te wonen.”

Vonk groeide op in Noordwijk en verhuisde na zijn studie naar Rotterdam. Sindsdien woonde hij in het centrum, het Liskwartier, het Nieuwe Westen en Coolhaven. En nu op Zuid. “Ik zocht een kluswoning in een schoolgebouw. Ik probeerde het bij een project vlakbij de Nieuwe Binnenweg, maar viste achter het net. In 2017 kwamen de kluswoningen in het oude schoolgebouw aan de Maximiliaanstraat in Charlois voorbij. Voor die woningen werd ik wel ingeloot. En als je dan later hoort dat er ongeveer 170 gegadigden waren… Wat een mazzel! Ik mocht zelfs als eerste kiezen uit de kluswoningen. Die keuze was snel gemaakt, ik wilde de woning met het oude trappenhuis. De wijk Oud-Charlois kende ik niet. Maar na een paar rondjes door de buurt op verschillende tijdstippen was ik om. Het is er lekker rustig en de wijk heeft veel karakter. Neem de Boergoensevliet en het pleintje met de Oude Kerk. Zuid is een heel goed en betaalbaar alternatief voor Noord.”

Die keuze was snel gemaakt, ik wilde de woning met het oude trappenhuis.

Zonder warm water

Het oude schoolgebouw bestaat uit acht woningen. Zes herenhuizen met een ingang op straatniveau, plus twee ruime lofts. Vonk heeft een herenhuis van 130 m2 in twee klaslokalen boven elkaar. Inclusief dus het open trappenhuis met smeedwerk en oude trapleuning naar de slaapetage. De vloer liet hij 80 centimeter verlagen, zodat de woonkamer gelijkloopt met de tuin. In oktober vorig jaar was de oplevering en kon het klussen beginnen. “Toen ik de sleutel kreeg, heb ik eerst de slaapkamer gedaan om er alvast te kunnen wonen. Warm water was er nog niet, dus douchte ik de eerste maand bij vrienden. De aannemer had alleen de vloer verlaagd en binnenwanden geplaatst, dus ik moest flink aan de bak. Iedereen vindt mijn huis helemaal te gek. Dus had ik veel hulp tijdens het klussen.

Mijn woonstijl? Industrieel, stoer en minimalistisch. Maar met authentieke elementen, ik heb bijvoorbeeld oude paneeldeuren hergebruikt. Verder stoere betonlook-vloeren, en een heel gave eettafel van 3 bij 1 meter van een oude sportvloer. Je ziet de blauwe en rode lijnen van basket- en volleybal op het tafelblad.” Ook de tuin valt in goede aarde. “Die is zeker 14 meter diep en 6 meter breed en grenst aan een stuk plantsoen. In de tuin staat een mooie oude Kastanjeboom. Het terras is al aangelegd, met de oude schoolpleintegels. De rest is nog onkruid. Wat het gaat worden weet ik nog niet, maar in elk geval wel een tuin met veel groen.”

Kai (links) in gesprek met andere bewoners van de Maximiliaanstraat

Voorzieningen

“Ik voetbal in Blijdorp en dat blijf ik doen. Elk nadeel heeft een voordeel, en dat is dat veel uitwedstrijden in Charlois zijn. Een uitwedstrijd thuis dus voor mij. Charlois is een gebied met veel groen. Lekker om in hard te lopen, wat ik regelmatig doe. In de zomer komt daar wielrennen bij. Los van lunchroom Koffie & Ambacht aan de Ebenhaezerstraat, mis ik op Charlois wel de leuke kroegen en restaurants van Noord. Dus stap ik regelmatig op de fiets naar Katendrecht en het centrum. Voor mijn boodschappen ga ik naar de winkels aan Wolphaertsbocht, waar naast een grote supermarkt ook een goede viswinkel zit.

Nog een voordeel van mijn nieuwe woonstek is dat ik vlakbij de Maastunnel zit. Handig voor naar mijn werk. Vaak ga ik op de fiets. Helaas gaat de fietstunnel vanaf september zeven maanden dicht door renovatie. Een goed alternatief is er nog niet. Een buurvrouw is bezig met een petitie voor een pontje tijdens de afsluiting. Een slimme oplossing, dus mijn handtekening heeft ze. Nu maar duimen dat dat er komt.”

Mooiste straat op Zuid

Vonk heeft geen spijt van zijn overstap van Noord naar Zuid. Hij heeft het er prima naar zijn zin. Dat geldt ook voor de andere bewoners van de voormalige school. Er wonen mensen die al in Charlois woonden en mensen van buiten Charlois en Rotterdam. “Onder andere twee zussen uit Amsterdam. Maar ook jonge gezinnen met baby’s en alleenstaanden, zoals ik. We kunnen het goed vinden met elkaar. Naast persoonlijk contact, communiceren we ook via een gezamenlijke app.” Om de andere bewoners van de straat te leren kennen, organiseerden de nieuwkomers in april een straatactiviteit. Via Opzoomer Mee ontvingen ze subsidie voor deze kennismaking. “Een geslaagde middag, ook al was niet iedereen aanwezig. Met de aanwezige bewoners hebben we besloten de uitdaging van de gemeente aan te gaan om de mooiste straat op Zuid te worden. Om die titel te halen, mailden we onlangs onze wensen naar de gemeente. Zo willen we fietsnietjes en meer groen in de straat. Onder andere op plekken waar nu auto’s illegaal parkeren. En geveltuintjes langs de smalle kant van de straat. En steeds meer particuliere verhuurders voegen woningen samen, knappen ze op en verkopen ze. Pas nog is de oude garage met bovenwoning verkocht aan twee klussers die er zelf gaan wonen. De garage betrekken ze bij het woongedeelte. Dus met al deze maatregelen en onze wensenlijst, denk ik dat we zeker kanshebbers zijn voor de titel mooiste straat op Zuid.”

Vorig artikel Vrijdag 21 juni start verkoop eengezinswoningen Vlietpark fase 2
Volgend artikel Kunstzinnig Charlois, kijk je ogen uit