Goede buren en een groei aan gezinnen in het Liskwartier
Ondernemer Leonie Benjamins vecht tegen de verleidingen van Rotterdam
Toen Leonie Benjamins samen met man Michiel Schipperus een huis zocht, hadden ze flink wat noten op hun zang. Niet voor niets bekeken ze maar liefst dertig woningen. Ze kochten uiteindelijk het allereerste huis dat ze bezichtigden, aan de Bergselaan in het Liskwartier. Ze wonen er nu tien jaar, inmiddels als gezin. “Het is de ideale buurt voor gezinnen, er is genoeg te doen.” Een nadeel? “Verleidingen liggen hier altijd op de loer.”

Liskwartier, Kidskwartier
Na de eerste bezichtiging in de woning aan de Bergselaan werd het huis uit de verkoop gehaald. Toen het maanden later weer in de verkoop kwam, ging Michiel er weer kijken. Hij was direct verkocht, vertelt Leonie. Vanwege het charmante huis en de groene straat nabij uitvalswegen. Als kers op de taart werd het Liskwartier alleen maar leuker, vertelt Leonie. “Toen wij hier kwamen wonen, woonden er veel oudere mensen. De afgelopen jaren is de straat flink verjongd, waardoor we nu tussen veel andere gezinnen wonen waarmee we goed contact hebben.”
Karel heeft heel veel vriendjes in de buurt wonen
Zowel Leonie als haar man kwamen beide rond 2000 voor de studie naar Rotterdam. Sinds 2007 wonen ze samen in het huis aan de Bergselaan en vier jaar geleden kwam hun zoon Karel erbij. Ook voor hem is het Liskwartier een fijne buurt. Karel heeft veel vriendjes op loopafstand wonen, vertelt Leonie. En op basis van goede verhalen van bekenden gaat Karel naar basisschool De Margriet in de naastgelegen buurt Blijdorp. “We hebben geluk gehad. Pas twee weken voordat Karel vier werd, hoorden we dat hij alsnog was toegelaten.” Meerdere buurtkinderen gaan naar dezelfde school, dus des te fijner dat Karel er nu ook zit, vindt Leonie.

Gedeelde tuin met gezinnen uit de buurt
Goed contact met directe buren kan het leven net wat leuker en eenvoudiger maken. Zo ontstond aan de Bergselaan het plan om met vijf gezinnen één grote tuin te creëren, door schuttingen weg te halen. Leonie: “We hebben zelf al een ruime achtertuin, maar maken nu een grote gezamenlijke speeltuin, met trampolines en schommels. Ontzettend leuk voor de kinderen en ieder heeft daarnaast een eigen veranda, dus nog genoeg privé buitenruimte.”
Iedereen heeft daarnaast een eigen veranda, dus nog genoeg privé buitenruimte.
Hoewel het Liskwartier bevalt, het huis met 120 m2 groot genoeg is en er goed contact is met de buren, kriebelt het af en toe toch, zegt Leonie. “Het liefst willen we een grotere woonkamer en een extra slaapkamer, daarom kijken we af en toe ook naar huizen buiten Rotterdam. Ik kom uit de Hoeksche Waard, mijn man komt uit Apeldoorn. Enerzijds willen we in een rustigere omgeving wonen, want hier in de stad ligt de verleiding altijd op de loer: nog even een koffie hier en een boodschap daar.” Maar er is twijfel, want die verleidingen en voorzieningen bieden veel voordelen. “Dus het zou ook goed kunnen dat we hier over tien jaar gewoon nog wonen,” besluit Leonie.

Rotterdamse ondernemer pur sang
De behoefte aan ruimte, comfort en rust is het resultaat van jarenlang hard werken. Michiel is eigenaar van softwarebedrijf Sana Commerce, dat internationaal groeit. Leonie leidt het bedrijf Pimms Solutions en heeft inmiddels 35 mensen in dienst. “Ik was altijd ondernemend en heb de drang om dingen makkelijker en efficiënter te maken. Dat is wat we met Pimms Solutions ook doen met betrekking tot de inkoop en levering van geschenken. We koppelen grote aan kleine bedrijven en zorgen dat het contact efficiënt verloopt, zowel qua orders als facturatie. Daar ontwikkelden we een systeem voor.” Het bedrijf groeide omdat het zichzelf simpelweg in stand houdt doordat het werkt voor alle betrokken partijen, vertelt Leonie. Met de komst van Karel startte een nieuw hoofdstuk in haar leven. Sinds kort is ze elke woensdagmiddag met Karel thuis en op de andere dagen haalt zij hem uit school. Dat was wennen, vertelt ze. “Ik dacht altijd dat ik fulltime zou blijven werken, maar vind het ook belangrijk er voor Karel te zijn.” De verleidingen van de stad zijn dan vaak verre van vervelend, want “er zit zoveel leuks in de buurt! Ik kom vaak bij Ver van Hier op de Kleiweg, bij Hopper op het Zwaanshals en Urban Bakery in de Hofbogen. Voor een borrel is café Van der Kolk een leuke plek. En Michiel en ik ontbijten graag bij Bertmans aan de Zaagmolenkade, vooral als Karel bij opa en oma logeert.”
In Rotterdam wordt alles snel geregeld, dat spreekt me aan
Ook als ondernemer is Leonie misschien meer aan de stad gehecht dan ze zelf denkt. Haar bedrijf groeit, er zijn plannen voor een buitenlandse vestiging en ze vindt dat ze veel aan de stad te danken heeft. “In Rotterdam wordt alles snel geregeld en zijn de mensen direct. Dat spreekt me aan, want zo ben ik zelf ook. De valkuil is dat we te weinig stilstaan bij wat we behalen.” Successen worden te weinig gevierd, want de volgende uitdaging dient zich al aan. Hetzelfde typeert Michiel en Leonie, voor wie stilstand achteruitgang betekent. Verhuizen naar buiten de stad? Grote kans dat ze gek worden van de rust!
