Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

De Geheimen Van Jasper

Nieuwbouw om in de gaten te houden volgens Rotterdams grootste makelaar

Dag in dag uit onderzoekt Jasper Kuijs, directeur Wonen bij Ooms Makelaars, de beste plekken in Rotterdam om te wonen. Hij adviseert woningzoekers hoe ze het huis van hun dromen in de havenstad kunnen vinden. Projectontwikkelaars en beleggers laten hun plannen door hem toetsen. De gemeente vraagt hoe ze volgens hem de kracht van de Maasstad optimaal kunnen benutten. Tijd om Jasper tips te vragen over wat de originele en goede, maar minder bekende plekken zijn.

Jasper heeft duidelijk plezier in zijn werk. Zijn verkenningstochten maakt hij niet alleen zelf, maar ook met zijn gezin. “Een plek ga ik altijd zelf bekijken, ik wil de sfeer proeven en zien wat er in de buurt zit. Dan loop ik in een straat heen en weer en is er altijd wel een bewoner die vraagt wat ik doe.” Jasper pauzeert even, lacht en vervolgt dan: “Precies wat ik wil! Ik wil van de bewoners zelf horen hoe ze hun buurt vinden.”

‍Parkstad, een van de laatste plekken waar binnenkort nieuwe huizen met tuinen in de stad komen.

Groen en gezinsvriendelijk

“Mijn dochter en ik eten, wanneer we uit de stad komen, een Turkse pizza aan de Beijerlandselaan. Dat vindt zij de beste. Dichtbij komt Het Remisehof in Parkstad. Het is een hele levendige omgeving. Voor gezinnen is Parkstad een van de weinige projecten waar je eengezinswoningen met tuin kunt vinden in Rotterdam. Langs de Laan op Zuid komen gesloten bouwblokken met groene binnenterreinen.”

De kracht van Feijenoord

Vanaf de Laan op Zuid is de overstap naar de kop van Feijenoord snel gemaakt. Daar bezoekt Jasper ook met zakelijke contacten minder bekende parels: “Op de kop van Feijenoord zit een Italiaans restaurant waar ik graag kom, Borgo d’Aneto. Een leuke verrassing voor veel mensen. Maar het begint al wat bekender te worden, want de laatste paar keer dat ik er stond was het al zo vol dat ik had moeten reserveren. Met de Kop van Zuid, Entrepothaven en Katendrecht is het hier flink verbeterd. De Pols, een nieuw project op Katendrecht, kan al op veel interesse rekenen, en het is alleen nog maar aangekondigd.”

Stoer, dorps, origineel

Als je daar je droomhuis niet vindt, dan weet Jasper nog een heel karakteristieke plek: “Heijplaat. Je mist het niet totdat je er geweest bent.” Het oude havendorp is uniek, zo licht hij toe: “Het is dorps en stoer tegelijk, en toch dichtbij de stad. Bewoners gaan bijvoorbeeld met de waterbus naar het Lloydkwartier voor boodschappen, waar je in vijf minuten bent.

‍Groen, dorps en een uitstekende plek voor kinderen, dat is Heijplaat.

Aan het water komen daar in het Het Verborgen Geheim robuuste gezinswoningen die hun eigen energie opwekken. Voor je huis varen dan de schepen langs en het dorp zelf is behoorlijk groen. Op loopafstand heb je het Quarantainestrandje. Je moet er alleen wel tegen kunnen dat je tussen de containerhavens naar je dorp toe rijdt. Het is een plek voor mensen die van een rauw randje houden.”

De blinde vlek van Rotterdam

De oversteek van Heijplaat naar Rotterdam-West werd door Jasper al genoemd, want daar ligt de volgende tip van zijn hand. “Het Coolhaveneiland is een een blinde vlek voor veel mensen. Terwijl het toch een omgeving is waar heel veel leuke barretjes, winkels en  restaurants zitten. Twee oude kantoorgebouwen worden daar tot mooie nieuwe appartementen getransformeerd, West 399 en West 507. In West is het nog heel betaalbaar, je hebt Historisch Delfshaven vlakbij en moderne ontwikkelingen, maar veel mensen vinden het nog te rommelig. Terwijl het heel veel potentie heeft”, onderstreept Jasper.

Blik op de stad

Van West keren we terug naar het kantoor van Ooms. Het uitzicht over de stad is onovertroffen vanuit het midden van de Nieuwe Maas. Jasper wijst naar de Boompjes en plaatst een voetnoot bij de Rotterdamse markt: “Er zijn te weinig hijskranen boven de stad. Plannen zijn er voldoende. Bouwactiviteiten zijn er nu te weinig voor de vraag. Gelukkig trekt het aan.”

‍Het uitzicht vanaf de Maaskade is een van de mooiste van Rotterdam.

Terug naar zijn laatste tip, Noordereiland, het thuis van Ooms. “Ja, de meeste mensen kennen het aangezicht van de Maaskade, ook wel bekend als de overkant van de Boompjes. Of ze kennen de Willemsbrug of Koninginnebrug. Maar dit is een heel leuk, divers deel van Rotterdam. Hier wonen studenten, kunstenaars, binnenvaartschippers en in het middengebied heel veel gezinnen. Het trottoir is de buitenruimte. Er komen ook steeds meer terrasjes. En het is beschermd stadsgezicht he. Met het mooiste geheime plekje van Rotterdam. Een oud schooltje achter de Meeuwenstraat, waar een galerie in zit.” Geen wonder dat de directeur wonen zo graag naar zijn werk komt. Maar woont Jasper zelf eigenlijk? “Haha, die vraag probeer ik altijd zo lang mogelijk te ontwijken. In Oud-Beijerland. Maar we komen terug naar Rotterdam. We hebben iets gekocht in een van de mooie nieuwe projecten. Nee, ik verklap nog niet waar.”

Vorig artikel Feijenoord is volop in beweging
Volgend artikel Multiculti snoepen in de Afrikaanderwijk