Appartement met zicht op de Nieuwe Maas in IJsselmonde
Willeke en Rob worden bij voorkeur oud in een woning aan het water.
Na dertien jaar in Berkel en Rodenrijs besloten Willeke en Rob Geense dat die plek niet hun eindstation was. Hun drie dochters groeiden er fijn op, maar het huis werd te groot en de dynamiek van de stad lonkte. Willeke: “Een paar jaar geleden had ik er nog niet aan moeten denken, maar Rotterdam heeft mijn hart gestolen.” Ze verkochten hun eengezinswoning in Berkel en Rodenrijs en kochten een appartement uit 2003, op het randje van Feijenoord en Oud-IJsselmonde en met zicht op de Nieuwe Maas. Samen herontdekken ze Rotterdam en kunnen ze vanaf de eettafel uren naar de levendigheid op het water kijken.

Verhuizen naar De Veranda
Willeke groeide op in Scheveningen, Rob in Rijswijk. Samen woonden ze in Den Haag, stichtten er een gezin en verhuisden in 2004 naar Berkel en Rodenrijs met drie dochters: een tweeling van twaalf en een dochter van negen. Het was geen onbekend terrein, want Robs broer woonde daar al. De dertien jaar erna woonden ze in dezelfde woning. Willeke: “En toen waren ineens twee van de drie kinderen de deur uit, stopte ik met werken en zat ik thuis. Berkel is dan best saai. ‘Hier wil ik niet oud worden’, dacht ik toen. We wilden meer leven om ons heen. Bovendien werd het huis te groot en als je niet meer aan kinderen en scholen vastzit, is het leuker om in de drukte te wonen.” Het stel besloot uit te kijken naar een andere woning. Wilden ze misschien terug naar Den Haag? Rob: “Het is daar erg veranderd sinds wij er woonden, dus dat wilden we niet meer.” Rotterdam werd daarom hun nieuwe avontuur.
Nieuw avontuur in appartement aan de Nieuwe Maas
Sinds oktober 2018 wonen ze aan de Piet Smitkade in Oud-IJsselmonde, vlak naast de wijk Feijenoord en in de relatief nieuwe buurt De Veranda. Eén van de redenen dat ze voor deze plek kozen, is de goede ontsluiting met het openbaar vervoer. Rob: “Het OV is hier zo goed dat we besloten de auto weg te doen. Voor mijn werk moet ik vaak naar Amsterdam of Eindhoven, maar dat gaat prima met tram 23 en de trein. Sterker nog, in de auto sta je vaak hartstikke vast op die routes. En weet je wat ik leuk vind hier in de tram? De conducteurs zeggen gedag en maken een praatje.” Het openbaar vervoer geeft het stel het gevoel van vrijheid, zegt Rob. “Je maakt nu andere keuzes. Zo laten we steeds vaker onze boodschappen bezorgen.”
Een andere reden voor de woningkeuze is het uitzicht op de Nieuwe Maas. Beide hebben ze ‘iets’ met het water: Willeke’s vader was visser in Scheveningen, Rob werkte heel lang voor een rederij. “Kijk nou, dat uitzicht is toch fantastisch?” glundert Rob. “Er komen vaak vrachtschepen voorbij. Ik hou van dat industriële en rauwe.” Ook een groot voordeel van dat water voor de deur: de watertaxi brengt Willeke en Rob binnen tien minuten naar het centrum van de stad. Het is bovendien een erg leuk ritje, vindt het stel. Het appartement heeft ook goed zicht op het Eiland Van Brienenoord, waar ze geregeld een wandeling maken tussen het groen en de Schotse Hooglanders.

Oud worden in Rotterdam
Willeke vond Rotterdam lang geen optie, vertelt ze. “Ik weet nog dat ik jaren geleden in Rotterdam kwam en zei dat ik er nooit zou willen wonen. Ik vond het een pestzooi,” lacht ze. Een ritje met de Waterbus en middag op de Kop van Zuid en Katendrecht veranderden haar mening over Rotterdam. Willeke: “We komen nu regelmatig bij de Fenix Food Factory op Katendrecht, een ontzettend gezellige sfeer hangt daar.”
Ik weet nog dat ik jaren geleden in Rotterdam kwam en zei dat ik er nooit zou willen wonen. Ik vond het een pestzooi.
In tegenstelling tot Willeke vond Rob – die in de jaren tachtig aan de Erasmus Universiteit studeerde – Rotterdam altijd een leuke stad. Hij mist Berkel en Rodenrijs niet en ook de stap van 147 m2 naar 107 m2 woonruimte voelde vanzelfsprekend. Ze kochten niet voor niets een gelijkvloers appartement met lift: het is de bedoeling om er oud te worden. “Maar je weet het bij ons nooit,” zegt Rob. “We zijn best impulsief. Het zal niet de eerste keer zijn dat we opeens besluiten te verhuizen.” Ook dit appartement kochten ze redelijk impulsief, vertelt Willeke. “We kwamen in juni 2018 terug van vakantie en keken uit naar een appartement. Ik zag dit als één van de eerste huizen op Funda. Binnen een week deden we een bod.” Rob verklaart: “De zon scheen en het uitzicht was prachtig, we waren direct verkocht.”

Feijenoord en Oud-IJsselmonde ontdekken
Dat uitzicht op het water geeft het stel eindeloos plezier. Vanaf hun eettafel kijken ze uit op het Eiland Van Brienenoord, de bruggen en werven, de Watertoren bij De Esch aan de overkant, maar ook de Willemsbrug en de Hoge Heren. Rob: “Het zicht op het water is ontzettend leuk. Het geeft rust.” Het stel wacht op de eerste storm, want ze verwachten spectaculaire uitzichten. Ook ‘s nachts is het er fantastisch, vertelt Rob. “In het donker zie je de verlichting van de straatlantaarns op de dijk en de weerkaatsing ervan in het water. We hebben bewust geen gordijnen zodat je daar goed zicht op hebt. Als je dan ‘s nachts de kamer inloopt zijn die vier ramen als een vierluik, zo mooi.”
Aan het einde van de middag komt de buurt tot leven
Hoewel ze nog op ontdekking moeten in de buurt, is er volgens Willeke in de directe omgeving veel te doen. “Vooral aan het einde van de middag en in de avond komt het hier tot leven.” Een belangrijke reden daarvan is Pathé De Kuip en de diverse restaurants aan het Cor Kieboomplein. Behalve Happy Italy, zijn ze daar nog niet geweest. Rob: “Er zijn veel van die all you can eat restaurants, daar houden we niet zo van. Een kleine bistro of buurtsuper zou een leuke toevoeging zijn.” Willeke heeft wat goede voornemens voor 2019: “Ik wil lid worden van de sportschool aan het Cor Kieboomplein, lekker dichtbij. We willen ook een Pathé Unlimited abonnement nemen, zodat we onbeperkt naar de film kunnen.”

Kijken naar Feyenoord in Feijenoord
Of ze nu wel of niet voor altijd in Oud-IJsselmonde blijven wonen, op dit moment genieten Willeke en Rob van hun uitzicht, goede bereikbaarheid en ontdekkingen in hun nieuwe thuisstad. Willeke: “Dit jaar willen we in de zomer op vakantie in eigen stad. Laatst fietsten we bijvoorbeeld door de Piekstraat in Feijenoord. Het is goed om te weten hoe je buurt in elkaar steekt en wat er speelt.” Wat er sowieso regelmatig speelt in de buurt is Feyenoord, in het bekendste icoon van de wijk: De Kuip. Rob: “Vlak voor ons huis ligt de aanlegsteiger van de Watertaxi. Op dagen dat Feyenoord speelt, vaart die af en aan met supporters.” Het is een favoriet schouwspel op zondag, zelfs voor deze ADO-supporters in hart en nieren. “Al fluisterde de dame van de snackbar me laatst wel toe dat we dat maar beter niet aan de grote klok kunnen hangen hier,” grinnikt Rob.
