Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

VvE Zernikeplaats aan de slag met verduurzaming

Een interview met voorzitter Monique Vroom van VvE Zernikeplaats in Ommoord

Monique Vroom is sinds begin dit jaar voorzitter van de Vereniging van Eigenaars Zernikeplaats 2 tot en met  320 in Ommoord. Kort voor corona begon deze VvE met plannen voor verduurzaming. Ondertussen is er daarvoor een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) opgesteld. En inmiddels is ook al met de uitvoering begonnen.

Wat zijn het voor soort woningen?

Monique Vroom legt uit: “Wij wonen in een galerijflat van acht verdiepingen, met 160 woningen. Ruim 40 daarvan zijn van Havensteder, de rest is van eigenaar-bewoners. Het gebouw is uit 1974, er was al eens dubbel glas geplaatst, en het asbest was gelukkig ook al gesaneerd. Het vorige bestuur van de VvE wilde verduurzamen, voor het milieu, én om de stookkosten te verlagen natuurlijk.

Daarvoor lieten ze in 2019 een gespecialiseerd bureau onderzoek doen, dat daarna dan ook de subsidieaanvragen zou afhandelen en de bouw zou begeleiden. In 2020 kwam dat bureau met drie mogelijke plannen. Wij schrokken een beetje van de kosten, namelijk 3,6 miljoen! Het bestuur vond dat ze niet zomaar iets kon kiezen, dus werd er een Duurzaamheidscommissie ingesteld om de plannen door te lichten. Maar ook die kwam er niet uit, en het hele verhaal is vastgelopen.”

Hoe is het weer vlot getrokken?

“Janny Kerbusch, die eerst deel uitmaakte van de duurzaamheidscommissie, ging in haar eentje de plannen van dat bureau doorspitten en kwam uiteindelijk met een alternatief eigen plan. Dat kostte slechts 1,9 miljoen, door gebruik te maken van andere schilders, aannemers en materialen. Het was ook goedkoper door minder kosten voor begeleiding, die dat bureau had zullen rekenen. Naast de kosten voor onderzoek wilden zij namelijk een percentage van de aanneemsom, in plaats van een vast bedrag. Dat wisten we niet van tevoren.

Janny is letterlijk ten strijde getrokken, heeft alle eigenaren persoonlijk benaderd en gemobiliseerd en een nieuwe vergadering bijeengeroepen om over het plan te beslissen. Het hielp dat ze echt een mensen-mens was, en een enorme drive had om onze verbouwing tot een goed einde te brengen. En het is haar gelukt! In augustus 2022 is haar plan goedgekeurd, in december is de eerste woning als proef aangepakt. Sinds maart van dit jaar nemen de aannemers één woning per dag onder handen. Helaas heeft Janny het zelf niet meer mee kunnen maken, ze was al langer ongeneeslijk ziek, en is op 28 december vorig jaar overleden.”

Wat gaat er precies gebeuren?

“In onze bestaande hardhouten kozijnen komt HR++ glas, de gevelschotten onder de ramen worden vervangen door geïsoleerd dubbelwandig trespa, de klapraampjes worden vervangen door vast glas met ventilatieroosters, en alle deur- en raamtochtrubbers worden vernieuwd. De spouwmuren op de koppen van ons flatgebouw worden later aangepakt, daarvoor hebben we nog geen omgevingsvergunning. Om verdere kosten te besparen doet de technische commissie van onze VvE zelf het af- en terug monteren van de tussenschotten op de balkons en zal de VvE-beheerder de oplevering doen. Er was in juli ook een schouw om de mogelijkheden voor aansluiting op stadsverwarming te bekijken, maar we hebben voor de komende drie jaar sowieso nog een contract voor blokverwarming met aardgas.”

Hoe verliep de subsidieaanvraag?

“Voor de ramen, de gevelschotten en de spouwmuren kregen we €184.000 subsidie van RVO, de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Van het Warmtefonds hebben we een lening van 1 miljoen, met een looptijd van 20 jaar. De andere ruim 7 ton komt uit onze eigen reserves. Dat heeft Janny Kerbusch ook allemaal verzorgd. Onze contactpersoon bij het Warmtefonds wist dat zij niet lang meer te leven had, en heeft er samen met haar voor gezorgd dat alles in zo kort mogelijke tijd geregeld werd. We denken nog na hoe we haar nagedachtenis en haar inzet voor ons gebouw kunnen eren. Misschien een schilderij of iets anders moois in de hal. Er werd zelfs geopperd om haar initialen in alle nieuwe ramen te laten graveren! Mooi idee, maar eigenlijk onmogelijk.”

Heeft u een tip voor andere VvE’s?

“Ik zou zeggen, kijk verder dan de eerste de beste. Of zorg dat je er zelf verstand van hebt of krijgt, en duik er zelf in. In een flat met 160 woningen zijn er altijd mensen met diverse kennisgebieden. Ons voorbeeld is blijkbaar inspirerend, want we zijn al benaderd door de VvE van de Robert Kochplaats. Die zitten in een vergelijkbaar gebouw en willen ook verduurzamen, en willen graag leren van onze ervaringen.”

Meer informatie over verduurzamen van je eigen woning of binnen een VvE

Wil je weten of jullie VvE ook in aanmerking komt voor subsidie? Kijk dan eens op vve010.nl om te zien welke stappen jullie kunnen ondernemen en hoe je dit kunt betalen. Met regelmaat wordt er ook een cursus of training georganiseerd door VvE010. Op duurzaam010.nl vind je meer informatie wat je als huiseigenaar zelf kunt doen om je woning te verduurzamen.

Vorig artikel Vrijdag 21 juni start verkoop eengezinswoningen Vlietpark fase 2
Volgend artikel Vrijdag 21 juni start verkoop eengezinswoningen Vlietpark fase 2