Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Groter wonen met groots uitzicht op de drie Rotterdamse bruggen

Sonia en Lennard werken eigenhandig aan een grotere woning en nóg beter uitzicht

Er ging wat gekibbel aan vooraf, maar het lukte Lennard Mooyman om zijn vriendin Sonia Rial Calvo in 2015 van Utrecht naar Rotterdam te krijgen. De stad bevalt haar veel beter dan verwacht, mede door het geweldige uitzicht op het water en Koningshavenbrug De Hef. Ze zochten heel even naar iets groters, maar niets bleek hun huidige uitzicht te overtreffen. Ze bleven en verbouwden hun woning eigenhandig, want daar bleek 2020 wél een heel goed jaar voor.

Stadsmens aan de Stieltjesstraat

Na een jeugd in Berkel en Rodenrijs belandde Lennard, via Blijdorp, aan de andere kant van de Nieuwe Maas, in Kop van Zuid-Entrepot. “Ik ben een stadsmens en wilde in Rotterdam wonen. Per toeval stuitte ik online op deze woning.” Het stond al lange tijd te koop en de slechte online foto’s gaven – ook volgens de makelaar – geen goed beeld van het appartement. Het uitzicht maakte Lennard nieuwsgierig, dus hij ging toch kijken. Gelukkig maar, want hij zag weliswaar een verouderd pand, maar ook de potentie ervan. “Het was hokkerig en verkeerd gerenoveerd, maar ik zag wat het kon zijn. Iedereen verklaarde me voor gek, maar ik kon het voor een laag bedrag kopen en vond het uitzicht onbetaalbaar.”

Inmiddels geniet Lennard alweer acht jaar van dat uitzicht: hij woont sinds januari 2013 aan de Stieltjesstraat. Sinds 2015 woont Sonia er ook, al ging dat niet geheel zonder slag of stoot, vertelt Lennard lachend.

Rotterdam is als stad vriendelijker geworden

Het stel leerde elkaar kennen in Wijnbar 1nul8 op de Meent. Sonia: “Gewoon, op de ouderwetse manier. Ik was daar met een vriend en raakte met Lennard aan de praat.” Hoewel de rondleiding door Rotterdam haar die dag goed was bevallen, vond Sonia het niet direct een fijn vooruitzicht om Utrecht de verlaten. De stad waar ze opgroeide en studeerde. Sonia: “Tijdens onze relatie reisden we eerst 2.5 jaar heen en weer. In die tijd leerde ik de stad steeds beter kennen.” Lennard: “Het is wel een discussie geweest, waar we zouden samenwonen. Ik had Utrecht ook leuk gevonden, maar ik heb een eigen vastgoedbedrijf in Rotterdam. Hier samenwonen was simpelweg praktischer.”

Sonia heeft geen spijt gehad van haar stap. “Rotterdam bevalt zo goed, dat had ik niet verwacht. Tijdens mijn studententijd was het nog een heel andere stad. Rotterdam is vriendelijker geworden vind ik.” Lennard, lachend: “Of je had een vooroordeel en dat is nu weggenomen.” Inmiddels delen ze niet alleen een huis, maar werken ze ook samen in Lennards bedrijf Properti, waarbij ze woningen verbouwen en verhuren.

Zelf verbouwen en uitbreiden was de oplossing voor Lennard en Sonia

Verbouwen en woninguitbreiding in coronatijd

Inmiddels verbouwen ze niet alleen professioneel, maar ook privé in de vrije uurtjes. Als er íets goeds is te noemen aan 2020, dan is het volgens Sonia en Lennard de tijd en motivatie die het bracht om hun eigen woninguitbreiding en -verbouwing te realiseren. Het is een keuze die ze maakten toen ze – op zoek naar een grotere woning – nergens vonden wat ze zochten. Bovendien kon niets tippen aan hun vrije zicht! Sonia: “De woningen in Blijdorp vond ik leuk, maar ik voelde me in de binnentuinen zo bekeken. Je zit er bijna bij de buren op schoot.” Het vrije uitzicht won het van grotere huizen met tuinen. Bovendien lag de kans om hun woning te vergroten voor het grijpen! Lennard: “De appartementen in ons pand waren eigendom van één verhuurder, behalve die van ons. Op den duur heb ik een appartement van hem over kunnen kopen, met de huurders erin.” De huurders verhuisden en Sonia kwam toen met het idee om er één woning van te maken. Het plan lag vast, maar er was geen deadline. Lennard: “Ik was vanuit mijn bedrijf met de verbouwing van vier andere appartementen bezig. Zo gaat dat, een schoenmaker loopt zelf op versleten zolen.” Na de oplevering van de appartementen, kwam er in 2020 meer vrije tijd beschikbaar voor klussen in de eigen woning.

Bijsturen tijdens een verbouwing is eenvoudiger als je onder minder tijdsdruk werkt

De verbouwing bevindt zich inmiddels in het afwerkingsstadium. Bijna alles deden ze zelf, behalve het plaatsen van de stalen binten. Lennard: “Dat is een specialistisch werk waarvoor we liever een aannemer inschakelden.” Het was geen simpele verbouwing: de hele achtergevel werd geopend, om er grote raampartijen te plaatsen. Het trappenhuis werd onderdeel van de woonruimte. Sonia: “Het zijn vooral de kleinere dingen die nog moeten gebeuren. Alle onderdelen van de keuken staan er, nu moeten we ‘m nog installeren.”

Het stel vertelt over de verbouwing alsof het gaat over het koken van hun favoriete gerecht. Vloeiden hier geen bloed, zweet en tranen? Sonia: “Natuurlijk is het af en toe stressvol, maar we hadden geen deadlines en alle vrijheid en tijd. ‘Het komt zoals het komt,’ was ons motto. Dat onze woning erboven af én afgesloten is, was ideaal. We trekken letterlijk de deur achter ons dicht en hebben dan geen last van stof of troep. Vaak ga ik op een vrije dag vier of vijf uurtjes klussen en daarna weer naar boven, als ik trek krijg.” Door de tijd die ze ervoor namen, dienden zich soms betere oplossingen aan. Lennard: “Zo wilden we graag openslaande deuren tot aan de grond, maar dat bleek vanwege brandveiligheid niet te mogen. Er moet minimaal anderhalve meter baksteen tussen ons huis en de ondergelegen woning zitten. Toen kreeg ik het idee om de vloer in de woonkamer te verhogen. De verhoging is een speels effect in de diepe ruimte (16 x 4.60) en zo konden we de gewenste deur tot aan de vloer realiseren. Bijsturen is eenvoudiger als je onder minder tijdsdruk werkt.”

Een betere buurt begint bij jezelf

Om tussendoor op te laden lopen Sonia en Lennard regelmatig een rondje door de buurt. Lennard: “Alles is op loopafstand: de supermarkt, horeca en een bus om de hoek.” Sonia: “Maar lopend of fietsend ben je zo in het centrum.” Favoriet is het Entrepotgebouw. Lennard: “Het terras van restaurant Okay is geweldig en werd in 2018 uitgeroepen tot het mooiste terras van Rotterdam. Daar komen we veel buurtbewoners tegen.” Sonia: “In de loop der jaren leer je daardoor de mensen uit de buurt kennen. Er komen daar veel verschillende mensen en het mengt allemaal goed met elkaar.” Zelf verbinden ze zich ook steeds meer aan de buurt. Zo laten ze bijvoorbeeld de Jack Russel van een buurtbewoner uit. Lennard: “Zijn eigenaar is daar zelf fysiek niet meer goed toe in staat en die hond moet zijn energie kwijt, dus dan nemen wij ‘m mee voor een wandeling.”

Goede voornemens: tijdens een volgende wandeling pakken ze niet alleen beweging, maar ook wat zwerfafval mee

Als ze een verbeterpunt moeten noemen, dan is dat het zwerfafval in de buurt. Sonia: “Dat zien we vooral in coronatijd toenemen. Mensen laten fastfood-verpakkingen achter op de parkeerplaats. Het waait zo het water in.” Het stel maakte al meldingen via de BuitenBeter-app, vaak tevergeefs. Lennard: “We hebben om extra afvalbakken gevraagd, maar er is niet genoeg capaciteit om ze te legen.” In plaats van de constante ergernissen, nemen Sonia en Lennard het heft in eigen hand. Sonia: “We raakten geïnspireerd door een man die hier kwam met zijn gehandicapte zoon. Ze kwamen uit Ridderkerk en rijden bij goed weer samen steeds ergens anders heen, om met knijper en vuilniszak samen op te ruimen. Als zij het in onze buurt doen, dan kunnen en moeten wij dat ook.”

Goede voornemens: tijdens een volgende wandeling pakken ze niet alleen wat beweging, maar ook wat zwerfafval mee. Daar wordt het uitzicht nóg beter van.

Meer weten over (ver)bouwen in Rotterdam

Op de site www.rotterdam.nl/wonen-leven/bouwen/ van de Gemeente Rotterdam vind je alles over (ver)bouwen in Rotterdam. Zoals een check of er voor jouw (ver)bouwplannen een vergunning nodig is, hoe je asbest professioneel kan laten verwijderen en over het voordeel van regelmatig onderhoud.

Informatie over duurzaam (ver)bouwen in Rotterdam

Als je gaat verbouwen, doe het dan gelijk duurzaam. Gebruik milieuvriendelijke materialen en pas energiebesparende maatregelen toe.

Op zoek naar handige tips, adviezen of ervaringen van andere Rotterdammers over het duurzaam verbeteren of verbouwen van je woning? Surf dan naar duurzaam010.nl. Van informatie over dubbelglas tot tochtstrips. Grote of kleine investeringen, lagere energiekosten en meer wooncomfort kun je al snel terugverdienen!

Vorig artikel De Geheimen Van Jasper
Volgend artikel Als een vis in het water aan de Louis Pregerkade