Rotterdam zoekt deelnemers voor een coöperatieve woonvorm in Delfshaven
Meld je aan voor de informatiebijeenkomst op 23 december aanstaande om 19:30 uur
In Rotterdam groeit de wens om collectief, duurzaam en betaalbaar te wonen. Een coöperatieve woonvorm biedt mogelijkheden om de woonomgeving naar je hand te zetten en deze wensen zelf vorm te geven. Bijvoorbeeld het ontwerp van het pand met de gemeenschappelijke ruimtes en tuin, het creatief opzetten van deelconcepten zoals auto’s, fietsen of wasmachines en het toepassen van hergebruikte materialen bij de verbouwing.
Coöperatieve woonvorm Zoutziederstraat 18-20 Bospolder-Tussendijken
Op donderdag 23 december aanstaande is er een digitale informatiebijeenkomst van de gemeente voor (toekomstige) wooncoöperaties. Er wordt binnenkort namelijk gestart met de verkoop van een pand in Rotterdam dat exclusief voor wooncoöperaties bestemd is. Het gaat om het pand aan de Zoutziederstraat 18-20, een voormalige school en gemeentelijk monument in de wijk Bospolder-Tussendijken in Delfshaven. In dit gebouw kunnen 16 tot 20 appartementen met een middeldure huurprijs (huurprijs tussen de circa 750 en 1050 euro per maand) worden gerealiseerd.

Zoutziederstraat 18-20, een voormalige school en gemeentelijk monument
De voorlichtingsbijeenkomst is bedoeld om geïnteresseerden te informeren over coöperatieve woonvormen en de manier waarop de gemeente Rotterdam de wooncoöperaties faciliteert. Het is geen verkoopbijeenkomst. De bijeenkomst begint om 19.30 uur. Aanmelden voor de bijeenkomst kan tot 23 december 12.00 uur bij Annet Akkerma van de gemeente, e-mail [email protected].
Aanvullend biedt de gemeente alle potentiële bieders een gratis cursus ‘Wooncoöperatie opzetten in Rotterdam’ aan. De cursus bestaat uit 4 dagdelen, verspreid over 4 maanden. Tussendoor werken de deelnemers aan hun plan voor een wooncoöperatie. Aan het eind van de cursus hebben de deelnemers inzicht in de haalbaarheid van hun plan en kunnen ze eventueel een bod uitbrengen.

Wat is een wooncoöperatie?
Een wooncoöperatie is een organisatievorm van wonen waarbij de zeggenschap primair bij de bewoners zelf ligt. De structuur is in principe die van een vereniging met als doel het exploiteren en/of beheren van woningen voor de leden. Een collectief van bewoners voert vergaand zelfbeheer over hun woongebouw. Hiertoe richten ze een organisatie op, de (coöperatieve) vereniging, waarin zelfbestuur, zelfbeschikking en wonen als maatschappelijke taak zonder commerciële doelstelling centraal staan.
Wat doet de gemeente Rotterdam voor coöperatieve woonvormen?
In het gemeentelijke actieplan coöperatieve woonvormen staan naast de uitgangspunten waaraan initiatiefnemers moeten voldoen om zich te kwalificeren, een vijftal acties:
- een goede basis creëren voor initiatieven
- communiceren over mogelijkheden van wooncoöperaties
- creëren van één gemeentelijk aanspreekpunt voor wooncoöperaties
- oprichten van een gemeentelijk expertteam met verschillende disciplines
- fysieke ruimte voor wooncoöperaties.
Wil je meer weten over coöperatieve woonvormen in Rotterdam?
Meer informatie over het opzetten van een wooncoöperatie, waar je terecht kunt met ideeën en wat de voorwaarden van deelname zijn, is te vinden op de website van gemeente Rotterdam.