Wonen in een tiny house in het Zuiderpark
De eerste officiële locatie met kleine en duurzame woningen in Rotterdam
Onder de naam De Kleine Burg, heeft een groep enthousiaste toekomstige bewoners onlangs de selectie gewonnen voor het woon-experiment in Rotterdam. Zij mogen binnenkort tiny houses plaatsen aan de Keyenburg in het Zuiderpark in Charlois voor een periode van 10 jaar. Hierna wordt de locatie als openbaar groen weer onderdeel van het Zuiderpark.

Twee van de toekomstige bewoners
Tiny house woon-experiment Rotterdam
In dit experiment wordt een voor Rotterdam nieuwe (duurzame) woonvorm mogelijk gemaakt en gevolgd. Er was veel animo. In totaal schreven 11 groepen zich in om op deze locatie te mogen wonen.
“In Rotterdam geven we ook nieuwe en kleinschalige vormen van wonen een kans. De vraag naar tiny houses en een andere manier van leven komt vanuit de bewoners zelf. Er is behoefte om minimalistisch en duurzaam te kunnen wonen. Liefst met de stad binnen handbereik. Het is bijzonder om dat in dit experiment te kunnen onderzoeken.’’, zegt wethouder Bas Kurvers (Bouwen en Wonen).

Wat is een tiny house?
Er zijn verschillende definities voor tiny houses. Specifiek voor de locatie Keyenburg hanteert de gemeente Rotterdam de volgende definitie. Een tiny house:
- is een kleine woning met een gebruiksoppervlakte van maximaal 50 vierkante meter
- heeft een maximale grondoppervlakte van 35 vierkante meter
- is verplaatsbaar/verrijdbaar, heeft in elk geval geen vaste fundering
- is vrijstaand in een gedeelde buitenruimte
- heeft een minimale ecologische footprint
- is maximaal zelfvoorzienend.
Eigenaren kiezen in veel gevallen voor een financieel onafhankelijk leven, een minimalistische vorm van duurzaam leven en/of wonen op bijzondere plekken. Ze worden uitgedaagd om zelf een woning te ontwerpen die maximaal efficiënt gebruik maakt van vloeroppervlak en voorzieningen.
Community De Kleine Burg
De Kleine Burg staat voor Buurzaamheid: in harmonieuze, duurzame relatie leven met anderen en de natuur. De groepsleden willen vooralsnog 11 tiny houses plaatsen op de locatie. Ze gaan het avontuur aan door bewust zelfvoorzienend (off the grid) te leven en te experimenteren. Leven met wat de natuur hen geeft.
De groepsleden zijn enorm blij dat hun droom werkelijkheid wordt: “We kennen elkaar via via in het wereldje van aspirant-tiny-house-bewoners die graag willen wonen in Rotterdam. De Kleine Burg bestaat uit groenliefhebbers tussen de zes en zestig jaar, die bewust en duurzaam leven. Een deel van ons woont al tiny, een ander deel is vergevorderd met de bouw van hun woning en voor de rest start de bouwfase nu. Dankzij de intensieve samenwerking tijdens het maken van ons woonplan, zijn we al een community voordat we écht buren zijn.”

Groepsfoto leden De Kleine Burg
Duurzaam leven en bouwen
Het thema duurzaamheid wordt op diverse gebieden, zoals constructie, energie/stroom en water zeer serieus genomen. Denk aan het gebruik van demontabele, natuurlijke en hernieuwbare materialen, aan de opwekking van zon- en windenergie, maar ook aan de opvang van regenwater en een eigen natuurlijke waterzuivering. Ook innovaties zoals een ‘groundfridge’ maken onderdeel uit van de plannen. Hiervoor wordt een ruimte gegraven waarin voedsel gekoeld bewaard kan worden. Verder komt er een Buurtkas voor het kweken van planten, die ook kan worden ingezet als informatie-/educatieruimte, bijvoorbeeld tijdens een open dag. De Kleine Burg: “We staan te popelen om heel Rotterdam onze locatie te laten zien en te vertellen over duurzaam leven en bouwen.”
Wil je meer weten over tiny houses, de bewoners of het project volgen?
Inmiddels worden de laatste stappen gezet om de bewoning al vanaf deze zomer mogelijk te maken. Vanaf dit najaar zullen de meeste bewoners hun intrek hebben genomen. Het project is te volgen via: www.rotterdam.nl/tinyhouses.
Lees hier meer over de toekomstige bewoners van de tiny houses, zoals Ella, Britt en Parel.