Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Van droom naar daad – verhuizen naar een toekomstbestendige woning

Een goede inrichting van de woning, het woongebouw en de woonomgeving zijn belangrijke voorwaarden om te verhuizen

In 2035 is een op de vijf Rotterdammers 65 jaar of ouder. Dát vraagt iets van de stad. Wie zijn die ouderen? Wat zijn hun woonwensen? En hoe pakken we dat aan? De gemeente Rotterdam wil meer geschikte woningen en woonvormen creëren voor ouderen. Hiervoor is een praktische handleiding ontwikkeld voor bewoners, ontwikkelaars, ontwerpers en bouwers: Ontwerpen voor Ouderen. Met aandachtspunten voor de woning, het woongebouw en de woonomgeving.

Nienke (L) en Tineke (R) staan bij de Rijnhaven. Dit is één van de vijf locaties die de gemeente Rotterdam heeft aangewezen voor de ontwikkeling van een woon(zorg) concept voor senioren.

Inspirerend en divers

Nienke Miedema is beleidsadviseur Wonen en Zorg bij de gemeente Rotterdam. Samen met Tineke Groenewegen van Vastgoedontwikkelaar Blauwhoed ontwikkelde zij de handleiding Ontwerpen voor Ouderen. Nienke: “Onze stad heeft meer geschikte woningen en woonvormen voor ouderen nodig. Dit document geeft praktische handvatten en inspireert met een diversiteit aan voorbeelden. Zoals Little C aan de Coolhaven: 15 gebouwen met koopappartementen voor een mix van leeftijden, met gezamenlijke daktuinen, loopbruggen en groene straatjes. Of Woonzorgcentrum Boekenrode in Zuidwijk, met 40 appartementen waar bewoners zorg op maat kunnen ontvangen en met extra aandacht voor verschillende culturele achtergronden.

Onze stad heeft meer geschikte woningen en woonvormen voor ouderen nodig. Een aantrekkelijk aanbod met keuze voor iedereen.

Nienke Miedema – beleidsadviseur Wonen en Zorg

Het zet je ook aan het denken over de aannames die vaak gedaan worden zoals ‘ouderen willen in hun eigen buurt blijven’ of ‘ouders waarvan de kinderen uit huis zijn willen een appartement in de binnenstad’. De groep is juist heel divers. In levensstijl, vitaliteit, wensen en zeker ook in de portemonnee. Waar het om gaat is dat er een aantrekkelijk aanbod komt met keuze voor iedereen.”

Little C aan de Coolhaven: 15 gebouwen met koopappartementen voor een mix van leeftijden

Zolder opruimen

Tineke beaamt: “We hebben een goed kwalitatief aanbod nodig, want ouderen moeten echt verleid worden om te verhuizen. Ze hebben immers al een dak boven hun hoofd en moeten bij wijze van spreken, of misschien wel letterlijk, de zolder nog opruimen. Het betekent ook afscheid nemen van een tijdperk, van herinneringen en spullen, dat heeft tijd nodig. Een verhuisbeslissing van ‘droom naar daad’ kan zomaar 20 maanden in beslag nemen. Evengoed is deze doorstroming enorm belangrijk, voor de ouderen zelf maar ook om ruimte te creëren voor andere leeftijdsgroepen.”

De handleiding laat vooral zien wat er allemaal mogelijk is voor deze gevarieerde doelgroep. Een goede inrichting van de woning, het woongebouw en de woonomgeving zijn hierbij belangrijke
randvoorwaarden. Nienke: “Schroom niet om vragen te stellen of ideeën te delen. Als gemeente denken we graag mee!”

Drie belangrijke voorwaarden om te verhuizen:

Een geschikte en comfortabele woning waar makkelijk hulp en zorg kan worden aangeboden

Een toegankelijke en veilige woongemeenschap waar men elkaar kent en naar elkaar omkijkt

Een toegankelijk en aantrekkelijk woonomgeving met voldoende voorzieningen op loopafstand

Langer Thuis Akkoord

Begin 2020 ondertekenden maar liefst 42 partijen in Rotterdam het Langer Thuis Akkoord. Een antwoord op de dubbele vergrijzing die de stad te wachten staat: meer ouderen en oudere ouderen. Bovendien wonen zij vooral in de oude stadswijken en het centrum, terwijl juist daar de woningvoorraad het minst geschikt is voor senioren. Van woningcorporatie tot zorgverzekeraar, en van welzijnsorganisatie tot bouwbedrijf. Samen zijn we hard aan het werk om voor iedereen een fijne plek te creëren.

Meer informatie

Op het platform Wonen in Rotterdam staat informatie over Ouder worden en wonen, de Seniorenmakelaars die klaar staan voor advies en hulp en over hypotheken voor 55 plussers.

Ben je stadmaker en geïnteresseerd in het ontwerpen of bouwen van seniorenwoningen? Bekijk de brochure Ontwerpen voor Ouderen. Voor vragen kun je contact opnemen met Nienke Miedema ([email protected]) of haar collega Irene Wiezer ([email protected]).

Vorig artikel De Seniorenmakelaar helpt ouderen geschikt te wonen
Volgend artikel Maak kennis met Parkstad: de nieuwe entree naar Zuid