Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Kunnen mijn ouders te hulp schieten bij het kopen van een woning?

Chris Vaes legt uit hoe de ‘familiehypotheek’ in elkaar steekt.

Ben je de mogelijkheden voor het financieren van een nieuwbouwwoning aan het verkennen en ben je de ‘familiehypotheek’ tegen het lijf gelopen? Of heb je als ouder de middelen en de bereidheid om je kind financieel te ondersteunen bij de aankoop van zijn of haar (eerste) woning en ben je op zoek naar extra informatie?

We vroegen Chris Vaes, financieel adviseur bij Vaes Finance, om extra uitleg in de vorm van een voorbeeld uit de praktijk.

Een kijkje in de situatie van Tom

Tom heeft zijn oog laten vallen op een prachtig nieuwbouwappartement van € 310.000 v.o.n. Op basis van zijn inkomen – € 40.000 per jaar – kan hij in 2024 € 210.000 (A+++) lenen voor een nieuwbouwhypotheek. Zijn netto maandlasten komen uit op € 780 en passen daarmee perfect binnen zijn budget.

Wat deze regeling bijzonder maakt, is dat Tom de rente en aflossing jaarlijks terugbetaalt aan zijn ouders. Toms ouders schenken deze bedragen direct weer terug.

Chris Vaes

Echter komt Tom nog € 100.000 tekort, en hier schieten zijn ouders te hulp. Ze besluiten om Tom € 100.000 te lenen tegen een rente van 4%. Wat deze regeling bijzonder maakt, is dat Tom de rente en aflossing jaarlijks terugbetaalt aan zijn ouders. Toms ouders schenken deze bedragen direct weer terug. Dit betekent voor de geldverstrekker dat Tom geen lasten heeft aan deze lening.

De schenking van rente biedt Tom niet alleen een financieel voordeel, maar heeft ook een belastingvoordeel. De rente is voor Tom fiscaal aftrekbaar. De schenking van de ouders valt binnen de jaarlijkse vrijstelling van € 6.633, wat betekent dat het bedrag belastingvrij geschonken kan worden. Ondanks dat niet alle geldverstrekkers een schenking in deze vorm accepteren, is de constructie wel akkoord bevonden door de Nationale Hypotheek Garantie en zijn er meerdere geldverstrekkers die deze constructie wel accepteren.

Wat is het voordeel van een familiehypotheek en waar moet ik extra aandacht aan besteden?

Bij deze hypotheekvorm worden financiële middelen voor de aankoop van een huis (deels) verstrekt door familieleden – in de praktijk veelal door ouders. Deze lening brengt een aantal voordelen met zich mee. Zo biedt een lening bij je ouders vaak meer flexibiliteit wat betreft de voorwaarden. Je kunt deze afspraken onderling in overleg maken, zodat ze naadloos aansluiten bij jullie individuele behoeften en unieke situatie. Zorg wel dat deze afspraken schriftelijk worden vastgelegd, bijvoorbeeld in een notariële akte. Een familiehypotheek gaat namelijk, zoals iedere lening, gepaard met risico’s en je weet nooit wat de toekomst brengt.

Hebben ouders veel overwaarde op hun woning, dan is het in sommige gevallen ook mogelijk om dit op te nemen en te lenen (en schenken) aan de kinderen. Op deze manier hoeft het spaargeld van ouders niet aangewend te worden.

Wat betreft de rente, die is bij een familiehypotheek soms gunstiger dan bij reguliere banken. Dit bepalen jullie zelf, mits het marktconform is. En net zoals bij de bank is deze aftrekbaar van de belasting als de lening in 30 jaar wordt afgelost.

Vaes Finance – nieuwbouw Ambachtshof IJsselmonde

Meer informatie?

Ben je benieuwd of een familiehypotheek interessant is voor jou? Wil je weten hoe je een dergelijke regeling kunt treffen met je ouders of kind? Bij Vaes Finance maak je vrijblijvend en kosteloos een afspraak met een financieel adviseur. Dat kan bij jouw thuis of op kantoor bij Vaes Finance aan de Veerhaven 4 – zelfs in de avonduren!

Bekijk ondertussen enkele nieuwbouwprojecten waarbij Vaes Finance ouders en hun kroost hebben bijgestaan met de begeleiding van een familiehypotheek:

Uiteraard zijn dergelijke constructies ook mogelijk bij een bestaande woning!

Vorig artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.