Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wijken in Rotterdam uitgelicht

In Rotterdam is er voor iedereen een geschikte wijk

Rotterdam is de op twee na grootste stad van Nederland en telt maar liefst 14 deelgebieden en 71 wijken van verschillende groottes. Elke wijk in Rotterdam is rijk aan contrasten en heeft zijn eigen karakteristieken. En dat geldt ook voor de mensen die er wonen, de woningen, de voorzieningen en de activiteiten die je er kunt doen.

Welke wijk past bij jou?

Op Wonen in Rotterdam maken we je via nieuwsartikelen en portretten bekend met de beste wijken voor jouw huizenjacht in Rotterdam. Laat je vooral ook inspireren! Misschien voldoet een andere wijk dan je eigenlijk in gedachte had veel beter aan jouw wensen. Je vindt de Rotterdamse wijken ook Op de kaart in het hoofdmenu.

Wonen in deze stad geeft het echte Rotterdamse gevoel: stads met een rauw randje. Het woningaanbod is gevarieerd en de huizenprijzen zijn ook uiteenlopend. Kies je bijvoorbeeld voor een penthouse aan de Maas, een vooroorlogse woning met tuin, een studio of een woning in een kindvriendelijke buurt? Elke wijk in Rotterdam heeft voor ieder wat wils: gezinnen, studenten, stellen, alleenstaanden en senioren.

Welke wijken zijn er dan in Rotterdam?

Zoals gezegd telt Rotterdam maar liefst 14 deelgebieden en 71 uiteenlopende wijken. Op de kaart kun je vanuit een deelgebied inzoomen op een wijk voor meer informatie en sfeerbeelden.

De 14 Rotterdamse deelgebieden met bijbehorende wijken:

1. Stadscentrum: CS-Kwartier, Stadsdriehoek, Cool, Oude Westen, Dijkzigt, Nieuwe Werk
2. Noord: Oude Noorden, Liskwartier, Bergpolder, Agniesebuurt, Provenierswijk, Blijdorp, Blijdorpse Polder
3. Kralingen – Crooswijk: Nieuw-Crooswijk, Oud-Crooswijk, Rubroek, Kralingse Bos, Kralingen-West, Kralingen-oost, Struisenburg, De Esch
4. Prins Alexander: Kralingse Veer, ‘s-Gravenland, Prinsenland, Het Lage Land, Oosterflank, Ommoord, Zevenkamp, Nesselande
5. IJsselmonde: Oud-IJsselmonde, Beverwaard, Groot-IJsselmonde, Lombardijen
6. Feijenoord: Noordereiland, Kop van Zuid, Kop van Zuid-Entrepot, Feijenoord, Katendrecht, Afrikaanderwijk, Hillesluis, Bloemhof, Vreewijk
7. Charlois: Oud-Charlois, Tarewijk, Zuidplein, Carnisse, Zuiderpark, Zuidwijk, Pendrecht, De Wielewaal, Heijplaat
8. Delfshaven: Nieuw-Mathenesse, Middelland, Nieuwe Westen, Delfshaven, Schiemond, Bospolder, Tussendijken, Spangen, Oud-Mathenesse, Witte Dorp
9. Overschie: Zestienhoven, Schieveen, Noord-Kethel, Overschie, Landzicht, Kleinpolder
10. Hillegersberg – Schiebroek: Hillegersberg-Zuid, Hillegersberg-Noord, Terbregge, Molenlaankwartier, Schiebroek
11. Hoek van Holland: Dorp, Strand en duin, Rijnpoort
12. Pernis
13. Rozenburg
14. Hoogvliet: Hoogvliet-Noord, Hoogvliet-Zuid

Hieronder hebben we 5 wijken voor je uitgelicht:

Wijk in Rotterdam: Katendrecht – Feijenoord

Ten onrechte wordt vaak gedacht dat Katendrecht al af is. Niets is minder waar. Natuurlijk kent de wijk Katendrecht een rijke geschiedenis, die mooi bewaard is gebleven, maar er wordt ook nog volop gebouwd.  Wat vroeger de rosse buurt van de havens was, is tegenwoordig een volkswijk met een stoere, industriële look.

Hoewel het oude karakter nog zichtbaar aanwezig is, wordt Katendrecht ook wel de hipste wijk van Rotterdam genoemd. Katendrecht is zowel urban en alternatief, als levendig en innovatief.

Wil je weten wat hier allemaal te doen is en wat er gebouw wordt? Neem dan een kijkje op de pagina over gebiedsontwikkeling in Katendrecht of check de planning (inclusief faseringskaart) en bijeenkomsten op rotterdam.nl/nieuwbouw-op-katendrecht.

Wijk in Rotterdam: Strand en Duin – Hoek van Holland

Hoek van Holland Luchtfoto Rotterdam Haven Noordzee

In de wijk Strand en Duin in deelgebied Hoek van Holland vind je een combinatie van stad, strand, havens en industrie. Toch is het er ook dorps en groen met wijdse uitzichten over het water. Natuurlijk vind je hier het strand van Hoek van Holland, dat bezoekers uit de hele omgeving trekt, maar ook de Nieuwe Waterweg is populair.

Je kunt hier ook heerlijk wandelen en fietsen, bijvoorbeeld in de Van Dixhoorndriehoek, een natuurgebied van 150 hectare groot. Moest je vroeger met de trein vanuit Rotterdam om bij het strand van  Hoek van Holland te komen, sinds voorjaar 2023 kun je met de nieuw snelle metrolijn Strand!

Wijk in Rotterdam: Hoogvliet Noord-Hoogvliet

Hoogvliet Noord Rotterdam Woonwijk

In de wijk Hoogvliet Noord kun je rustig wonen in een groene omgeving met toch alle voorzieningen van de stad bij de hand. Kom eens kijken en laat je verrassen door het fijne buitenleven in Hoogvliet. Dit gebied in Rotterdam is van een dijkdorp in de haven veranderd in een plezierige woonomgeving voor iedereen.

Een ideale plek voor gezinnen met betaalbare woningen. Omringd door water en parken, eigen winkels op loopafstand en zowel met de auto als het OV goed bereikbaar, is het in Hoogvliet fijn wonen.

Lees hier meer over Hoogvliet en bekijk de wijkreportage (video).

Wijk in Rotterdam: Overschie – Overschie

Peter Gooris - Overschie - Wonen in Rotterdam

In deze wijk in Rotterdam kun je dorps wonen en toch bij de stad horen. Overschie is geliefd bij gezinnen, stellen, en alleenstaanden die hier wonen in oude karakteristieke herenhuizen rond het kerkplein en in de dorpsstraat of in eengezinswoningen langs het water of meer in de levendigheid van het centrum.

Overschie heeft het allemaal: historische panden, portiekflats, villa’s en appartementen. En dan is het ook nog eens een mooie groene omgeving met polders, parken en weiden en natuurlijk water: de Schie. Om het af te maken ben je ook nog eens zo in het centrum van Rotterdam of op de snelweg om naar je werk te reizen.

Lees hier meer over Overschie en bekijk de wijkreportage (video).

Wijk in Rotterdam: Vreewijk – Feijenoord

Met de bouw van het Tuindorp Vreewijk is gestart in 1920 en het is voltooid na de Tweede Wereldoorlog. Vreewijk moest een groen dorp in de stad worden. Het heeft een beschermd stadsgezicht en bijna 300 (rijks)monumenten. Elke woning heeft een tuin, wat best bijzonder is, aangezien de woningen voor arbeiders bestemd waren en natuurlijk wel betaalbaar moesten blijven.

Daar tussendoor lopen slootjes en singels en staat veel groen. De Groenezoom, de Groene Hilledijk en het grote park de Valkeniersweide zorgen voor een aangename woonomgeving. ook hier worden nog nieuwe bouwprojecten gestart, zoals De Vaan en het ZuideR Carrée.

Lees hier meer over Vreewijk en bekijk de wijkreportage (video).

Meer informatie

Voel jij je al thuis in een van de leuke wijken van Rotterdam? Rotterdam heeft het namelijk allemaal! Wij helpen je graag op weg met het uitkiezen van een geschikte wijk in Rotterdam. Kom je er niet uit of heb je specifieke vragen over wijken? Neem dan gerust contact met ons op via [email protected].