Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Eigenzinnige studenten houden van Rotterdam West

Betaalbaar op kamers tussen de hotspots op cultureel en uitgaansgebied

Werd Rotterdam West vroeger nog weleens gekscherend het Wilde Westen van Rotterdam genoemd, vandaag de dag is het the place to be. Steeds meer studenten zien de charme van dit stadsdeel en huren er voor relatief weinig geld een kamer of etage.

 

Afwisselend straatbeeld

Hoewel dit deel van Rotterdam officieel Delfshaven heet, spreken Rotterdammers vaker van Rotterdam West. Dit om verwarring met Historisch Delfshaven te voorkomen, het romantisch stukje oude stadshaven, dat het bombardement op Rotterdam in 1940 doorstaan heeft. Studenten bezoeken hier graag café de Oude Sluis, de bruinste kroeg van Rotterdam.

Historisch Delfshaven is onlosmakelijk verbonden met Rotterdam West, maar zeker niet alléén typerend voor het gebied. Want nergens is het Rotterdamse straatbeeld zo afwisselend als hier. Je kunt er kamers huren aan brede lanen met statige, vooroorlogse (studenten)huizen en monumentale gebouwen, of een etage betrekken in smalle, volkse straten met her en der een lokale groenteboer of slager. Handig om even binnen te schieten als het jouw kookbeurt is! Boodschappen doe je ook op de kleurrijke markt op het Grote Visserijplein of in één van de vele toko’s en Islamitische winkels die deze wijk, met name de West Kruiskade, rijk is.

Stoer en hip

Trek je nog verder West in, dan bereik je het Merwe-Vierhavengebied (M4H) met haar stoere havengebouwen, fraaie vergezichten en de bedrijvigheid van pionierende, creatieve ondernemers (in de circulaire maakindustrie). In dit gebied zit ook de Floating Farm, het Keilecafé en Stadhavenbrouwerij.

Van weer een ander kaliber is de Nieuwe Binnenweg, het kloppend hart van Rotterdam West. Oude, gerenoveerde panden van voor en na de oorlog kregen een nieuwe bestemming als galerie, conceptstore, barbershop of koffiebar. Zoals de Urban Espresso Bar, Koekela, Schorem en Lilith. Bij de laatste kun je de hele dag ontbijten, perfect als je (met kater) laat uit je bed komt rollen. Misschien wel als je naar Poppodium Rotown of biercafé Boudewijn bent geweest, ietsje verderop op de Binnenweg.

Nieuwe Binnenweg biedt veel vermaak voor studenten

Kunst en design

Last but not least, het door Rem Koolhaas ontworpen Museumpark met z’n gerenommeerde musea en strakke, witte jaren ‘50 villa’s. Museum Boijmans Van Beuningen en het Depot Boijmans Van Beuningen, Kunsthal Rotterdam en Het Nieuwe Instituut zijn must-sees, ook als je geen kunstzinnige of culturele studie volgt, met internationale tentoonstellingen op het gebied van oude en hedendaagse kunst, design en architectuur.

Vanuit Rotterdam West zijn Hogeschool Rotterdam (naast het Museumpark!) en Erasmus MC goed en snel te bereiken, net als de binnenstad. Ook de afstand naar Erasmus Universiteit Rotterdam is goed te doen, zeker met de metro. Voor het actuele huuraanbod ga je naar Stadswonen Rotterdam en SSH. Of ontdek de lofts en penthouses van WEST507 by The Cohesion aan de Westzeedijk (voor starters). Nog meer tips vind je in ons stappenplan.

Vorig artikel In Rotterdam Noord kunnen studenten alle kanten op
Volgend artikel Op kamers in Rotterdam: kies je wijk en schrijf je in