Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wonen en werken op een unieke plek aan de Maas in Feijenoord

Een levendige plek met uitzicht op de iconische skyline van Rotterdam

Het voormalige terrein van Unilever op de Kop van Feijenoord is een bijzondere plek. Meer dan een eeuw was het een afgesloten terrein, maar verandert de komende jaren in een woon-, werk- en beleefplek aan de Maas: De Kaai. Met ongeveer 1.000 woningen, gezellige straatjes en maatschappelijke functies, maar ook met leuke cafeetjes, sportfaciliteiten en een uniek waterfrontpark. Aan de waterkant worden de kades omgetoverd tot wandel- en fietspaden voor een betere bereikbaarheid en verbinding met het centrum.

Rotterdam ontvangt van het Rijk 3,6 miljoen voor het versnellen van woningbouwproject De Kaai. Dat is goed nieuws voor woningzoekenden. Van de 1.000 woningen zal 60% in het betaalbare segment vallen (huur tot 1.075 euro en koop tot 355.000 euro). Naar verwachting worden de eerste woningen opgeleverd eind 2026.

Presentatie eerste ontwerp De Kaai op 31 mei

Er is veel gebeurd de afgelopen maanden! In februari openden voor het eerst de poorten op De Kaai voor honderden mensen. In maart dachten tientallen mee over de pleinen, kades en gebouwen. En nu is het tijd het resultaat te delen: op 31 mei wordt het eerste ontwerp voor De Kaai gepresenteerd!

Op 31 mei van 16:00 uur tot 19:30 uur openen opnieuw de poorten.
Loop binnen wanneer het jou uitkomt!

  • Om 17:00 uur en om 19:00 uur geven we een presentatie
  • Uitleg verwerken inbreng voorgaande sessies
  • We hebben een klein model (maquette) van de toekomstige buurt
  • We laten de eerste beelden van het ontwerp zien
  • Er zijn hapjes en drankjes, verzorgd door Moskee Al Mohsinin
  • Kinderen kunnen meedoen met een toffe activiteit van Villa Zebra
  • Ook de rondleidingen over het terrein zijn niet te missen!

Voor wie?
• Voor alle omwonenden
• Voor iedereen die geïnteresseerd is in De Kaai

Voor meer informatie over de presentatie en de ontwikkeling, kijk op www.dekaairotterdam.nl.

Wat gebeurt er na 31 mei?

Na 31 mei volgen er nog vele stappen om tot een definitief ontwerp te komen. De ontwikkelaar VORM wil iedereen van harte uitnodigingen om ook in de toekomst mee te denken om er sámen voor te zorgen dat De Kaai een stukje Feijenoord wordt, van en voor iedereen! Hoe en wanneer dit kan wordt nog bekend gemaakt.

Betaalbaar en duurzaam

De Kaai ligt tussen de Nassaukade, Nassaustraat en Röntgenstraat op het voormalige Unileverterrein. De monumentale uitstraling van de voormalige fabriek blijft behouden. Met de ontwikkeling van De Kaai wil de gemeente Rotterdam samen met VORM en Amvest een nieuw deel van Feijenoord te ontwikkelen voor de Feijenoorders en andere Rotterdamse woningzoekers. Daarom komt er een mix van koop- en huurwoningen voor starters, jongeren, ouderen, gezinnen en huidige bewoners die een nieuwe woning in de wijk willen vinden.

Ik ben heel blij dat we in De Kaai betaalbare, circulaire en duurzame woningen gaan bouwen in balans met de natuur. Zo worden de materialen van bestaande gebouwen zoveel mogelijk hergebruikt en wordt er gebruikgemaakt van duurzame materialen die beter zijn voor het milieu.

Wethouder Chantal Zeegers (Klimaat, Bouwen en Wonen)

Alle woningen worden gasloos opgeleverd en worden voorzien van een duurzaam, fossielvrij energiesysteem. Ook worden de woningen toekomstbestendig, rekening houdend met de lokale natuur, de warme zomers en lange regenperiodes. Daarom komt er goede wateropvang, veel groen voor voldoende schaduw en een getijdenoever langs de kade waar de natuur haar weg weer terug vindt. De groene kade wordt een levendige plek waar je prettig kunt verblijven met een prachtig uitzicht op de iconische skyline van Rotterdam.

 

De Kaai
De Kaai

Het voormalige terrein van Unilever op de Kop van Feijenoord is een bijzondere plek. Meer dan een eeuw was het een afgesloten terrein, maar verandert de komende jaren in een woon-, werk- en beleefplek aan de Maas: De Kaai. Met ongeveer 1.000 huizen, gezellige straatjes en maatschappelijke functies, maar ook met leuke cafeetjes, sportfaciliteiten en een uniek waterfrontpark. Aan de waterkant worden de kades omgetoverd tot wandel- en fietspaden voor een betere bereikbaarheid en verbinding met het centrum. Eind 2026 is de verwachting dat de eerste woningen worden opgeleverd.

Lees meer

Participatie en meer informatie De Kaai

Het komende jaar nodigt de ontwikkelaar VORM de omwonenden en geïnteresseerden uit om mee te denken over de toekomstige plannen, zoals de invulling van de kade.

Eind 2026 is de verwachting dat de eerste woningen van De Kaai worden opgeleverd. Meer informatie, een planning en participatiemomenten vind je op dekaairotterdam.nl. Hier kun je je ook inschrijven voor de nieuwsbrief om niets te missen over de ontwikkelingen van deze bijzondere locatie.

Vorig artikel Maak kennis met Feijenoord: rauw, stads en omgeven door water
Volgend artikel De bouw van ZuideR Carré is gestart, hier woon je stoer en monumentaal