Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

De aankoopmakelaar houdt het hoofd koel

Niels Baars van De Makelaars geeft je vijf tips over hoe je een goede aankoopmakelaar vindt en wat hij of zij voor je kan betekenen.

Heb je je droomhuis gevonden en wil je snel schakelen? Dan is het een aanrader om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Die houdt het hoofd koel op de verhitte woningmarkt en zorgt ervoor dat jij een goede koop doet. Niels Baars van De Makelaars geeft je vijf tips over hoe je een goede aankoopmakelaar vindt en wat hij of zij voor je kan betekenen.

Herken een goede aankoopmakelaar

“Een goede aankoopmakelaar vinden, is niet moeilijk wanneer je weet waarop je moet letten. Check of de makelaar lid is van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) of een andere bekende brancheorganisatie. Bekijk de website en lees ervaringen van klanten die je voorgingen. Een geschikte aankoopmakelaar is goed opgeleid, ethisch, kundig en ervaren. Daarnaast moet er een klik zijn tussen jou en de makelaar. Ga daarom langs voor een kop koffie op kantoor en bekijk of hij of zij jouw wensen goed begrijpt. Is er haast bij geboden? Dan kan je ook na een bezichtiging de zaken uitgebreider doorspreken met de aankoopmakelaar.”

Streepje voor op de rest

“De verkopende partij wil vaak snel weten of de koop zeker weten doorgaat. Vaak heeft de verkoper al een andere woning gekocht en is het voor hem of haar belangrijk om de huidige woning snel kwijt te raken. Tegenwoordig zijn er vaak zoveel geïnteresseerden voor één huis, dat er een inschrijvingsprocedure wordt gestart waarbij geïnteresseerden voor een bepaalde datum en tijd een eindbod mogen doen. Kopers die zich laten begeleiden door aan aankoopmakelaar winnen het bij zo’n inschrijvingsprocedure regelmatig van kopers met hetzelfde bod zonder begeleiding. Een andere toegevoegde waarde van een aankoopmakelaar is dat de makelaar veel relaties heeft in de makelaardij. Wanneer een verkopend makelaar een woning kan verkopen aan een bekende aankoopmakelaar, dan heeft dat toegevoegde waarde. Voor de verkopende partij is er zekerheid dat de koper serieus begeleid wordt en een kleinere kans op het stuklopen van de overeenkomst. Voor de koper geldt dat hij goed geïnformeerd is en niet teveel betaalt. En voor de makelaars dat ze beiden een goede dienst verlenen.

Niels Baars, De Makelaars

Sterke onderhandelaar

“Wanneer je een woning gaat bezichtigen, kun je je snel gek laten maken. Er zijn nog tientallen anderen geïnteresseerden en het nieuwe aanbod is meestal binnen een paar dagen verkocht. In de huidige woningmarkt loop je snel het risico om uit emotie te handelen wanneer je geen goede begeleiding van een aankoopmakelaar hebt. De aankoopmakelaar neemt de emotie weg en kan daardoor objectief de waarde van een woning vaststellen. Hij of zij is gewend juridische stukken te lezen, VVE’s te beoordelen en kan snel schakelen. Een geoefend oog ziet vaak meer, en dan vooral de negatieve aspecten van een woning. De aankoopmakelaar kan zonder emotie onderhandelen en scherper aankopen.”

Ook na de aankoop

“Blijkt er iets niet helemaal in orde na de aankoop van de nieuwe woning? Ook dan is de aankoopmakelaar er voor je om verhaal te halen. Je kunt altijd terugvallen op hem of haar en ook in een minder fijne situatie houdt de aankoopmakelaar het hoofd koel en kent hij of zij de rechten van de kopende partij. Wel zo fijn wanneer je hier zelf niet helemaal van op de hoogte bent of moeite hebt met het aangaan van de discussie.”

Prijsafspraak

“Hoe de aankoopmakelaar zijn kosten berekent, kan verschillen. Je kunt bijvoorbeeld per uur betalen, maar ook op ‘no cure no pay’ basis of een andere afspraak maken. In de meeste gevallen is er vooraf een beloning vastgesteld die pas betaald wordt bij de overdracht van de woning. Dat kan een vast bedrag zijn of een percentage over de uiteindelijke aankoopsom. Spreek van tevoren duidelijk af met je aankoopmakelaar wat je van elkaar kunt verwachten en leg dit ook vast in een zogenaamde opdracht tot dienstverlening.”

Vorig artikel ‘Een koper die goed voorbereid is, komt er makkelijker tussen’
Volgend artikel Wat koop je in Rotterdam voor 290.000 tot 435.000 euro?