Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Katendrecht: één van de leukste wijken van Europa.

Ooit de rosse buurt van de havens, nu een volkswijk met een stoere, industriële look

Dat Rotterdam de leukste plek van de wereld is, dat weten wij al lang. Toch blijft het altijd weer tof als onze stad wordt opgenomen in een internationale lijst. Van coolste stad in de Lonely Planet tot beste stedentrip van Europa in Time Out Magazine. En Katendrecht wordt bekroond tot één van de leukste wijken van Europa. Katendrecht stond vroeger vooral bekend als zeemanskwartier, hoerenbuurt en Chinatown. Tegenwoordig is het juist één van de hipste wijken van Rotterdam. Katendrecht is volop in ontwikkeling.

Samen bouwen aan de Kaap

Er wordt veel gebouwd in Rotterdam. Zo ook op Katendrecht, maar waarom is dat? ‘Katendrecht is toch al af?’, wordt soms ten onrechte gedacht. In deze film wordt een toelichting gegeven op hoe ons stadscentrum uitbreidt en wat voor invloed dit heeft op Katendrecht. Want waarom wordt juist op deze plek nog veel bijgebouwd en voor wie? En wat hebben de huidige bewoners hieraan? Bekijk de film hieronder.

Woontoekomst Katendrecht

Er is zoveel aan het veranderen op en rondom Katendrecht dat foto’s er over een paar jaar weer totaal anders uit zullen zien. De afgelopen jaren zijn de bestaande woningen op Katendrecht opgeknapt en zijn er eengezinswoningen en woontorens bijgebouwd. En nog steeds wordt er flink gebouwd aan bijvoorbeeld De Bund, Bay House, Codrico terrein en De Scharnier. Katendrecht is gelegen tussen het toekomstige Rijnhavenpark (park en zo’n 2.500 nieuwe woningen) en Nelson Mandelapark aan de Maashavenkant.

Katendrecht is volks, stoer en industrieel

Wat ooit de rosse buurt van de havens was, is nu een volkswijk met een stoere, industriële look. Hoewel het oude karakter nog steeds aanwezig is, heerst er een gevoel van levendigheid en innovatie. Volgens de fans van Time to Momo is Katendrecht de achtste leukste wijk van Europa. Het is een wijk met een ‘urban en alternatief sfeertje’.

Dat urban sfeertje komt terug op het voormalige stoomschip SS Rotterdam en in de Fenix Food Factory, een hippe overdekte streekmarkt met bierbrouwerij, genaamd Kaapse Brouwers. Het andere deel van de Fenix loodsen wordt momenteel herontwikkeld, hier opent in 2024 het Fenix Landverhuizersmuseum. Ook voor een optreden of voorstelling ben je op Katendrecht aan het juiste adres. Je vind hier Theater Walhalla en Verhalenhuis Belvédère. Middelpunt van de wijk is het Deliplein, hier stikt het van de goede restaurants, hippe koffiebars en lunchtentjes. ’s Zomers verandert het plein in een groot terras. , waar een paar van de gezelligste cafés en restaurants in Rotterdam te vinden zijn.

Vorig artikel De Bund op Katendrecht vertelt het verhaal van de Kaap op haar bouwschutting
Volgend artikel Fabrieksterrein Codrico op Katendrecht krijgt een spectaculaire metamorfose