Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Heijmans introduceert de BioBuddy om de biodiversiteit te meten

Flora en fauna meten op locaties van woningbouw- als infraprojecten

Bouwbedrijf Heijmans heeft deze week een innovatieve meetbox in gebruik genomen, die met behulp van kunstmatige intelligentie (AI) de biodiversiteit in een gebied meet en analyseert. De zogenoemde BioBuddy meet hoe het gaat met de flora en fauna zoals insecten, vogels en zoogdieren als de egel.

Robotachtig kastje de BioBuddy van Heijmans staat in een onbebouwd gebied

BioBuddy actief bij bouwprojecten

De BioBuddy is een robotachtig kastje dat is uitgerust met verschillende sensoren. Die signaleren geluiden en beelden, en slaan deze op. Heijmans kan met behulp van kunstmatige intelligentie de beelden en geluiden laten analyseren en op die manier soorten herkennen die het menselijk oog zou missen.

De BioBuddy voert zelfstandig en continue metingen uit en stuurt deze gegevens naar een centrale database voor verdere analyse en uiteindelijk presentatie. Heijmans heeft in samenwerking met het bedrijf Faunabit het eerste prototype van de BioBuddy ontwikkeld. De meetbox staat nu bij het eigen kantoor van Heijmans in Rosmalen. In het voorjaar van 2024 worden eerst de resultaten van metingen daar verwerkt. Daarna gaan er versies van de BioBuddy op de eerste bouwlocaties meten. In 2024 is dat bij vijf projecten. De BioBuddy wordt gebruikt voor metingen bij zowel woningbouw- als infraprojecten.

Voorbeeldrapportage van de BioBuddy is een geel bord met gegevens over planten, insecten, dieren en schimmels en bacteriën

Voorbeeldrapportage van de BioBuddy

Ook lucht- en waterkwaliteit meten

Heijmans zegt door het automatiseren en standaardiseren van dit soort metingen een grote stap vooruit te zetten. Zo kan het bedrijf continu metingen doen en bewoners, overheden en andere belanghebbenden informeren over de ontwikkeling van de biodiversiteit op de locaties waar het actief is.

Heijmans wil de BioBuddy in de toekomst ook gaan gebruiken voor metingen over lucht, water en bodemkwaliteit. Het uiteindelijke doel is om met slimme technologieën en datagedreven oplossingen de leefomgeving in stedelijke gebieden te verbeteren. Met ‘Smart City’ zoals het project met de BioBuddy heet, streeft Heijmans ernaar om verder te gaan dan traditionele bouwmethoden door ook datastromen over bijvoorbeeld duurzaamheid te integreren.

 

Vorig artikel Sociale huur: wat is het en waar vind je een sociale huurwoning?
Volgend artikel Maak kennis met Feyenoord City: het Rotterdam van morgen