Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Schiemond: een wijk met een oud en een nieuw gezicht

Maak een reis door de tijd in de wijk Schiemond

De wijk Schiemond bestaat uit twee heel verschillende buurten: het ‘oude’ Schiemond en het nieuwe Lloydkwartier. Schiemond is begin jaren tachtig van de vorige eeuw gebouwd op vrijgekomen haventerrein. Het oude deel is een ruim opgezette flatwijk met een brede boulevard langs de Nieuwe Maas. Ook het Lloydkwartier was ooit een havengebied, maar is nu een hippe woonwijk geworden. Hier vind je een mix van moderne en oude woningen en monumentale havengebouwen. Deze liggen tussen een keur aan creatieve bedrijven, restaurants en cafés. Hier is altijd iets te doen!

Hotspots Schiemond uitgelicht

1. Lloydkwartier
In het Lloydkwartier in Delfshaven voel je de geschiedenis van Rotterdam. Dit voormalig havengebied is veranderd in een hip woon- en werkgebied. De unieke ligging aan de Maas, de stoere pakhuizen, en de moderne nieuwbouwprojecten aan de Müllerpier maken het tot een aantrekkelijke locatie om te wonen en te verblijven. Je vindt hier verschillende innovatieve nieuwbouwprojecten.

In het Lloydkwartier vind je ook volop creatieve bedrijvigheid en leuke horeca zoals Verhip, Trattoria Sophia en de Machinist. Ook het Scheepvaart- en Transport College zit hier in een prachtig gebouw met uitzicht over de kades. Achter de bouwlocatie van SAWA zit Radio Rijnmond. Vanaf deze locatie maken ze al jaren uitzendingen voor radio, televisie en internet.

2. Schiecentrale en de Kroon
Van vroegere elektriciteitsfabriek is de Schiecentrale getransformeerd tot multifunctioneel gebouw. Het complex biedt ruimte aan kantoren, evenementen, studio’s, horeca, woon-werkruimtes en een hotel. Hier is volop creatieve bedrijvigheid te vinden en het is een broedplaats van nieuwe ideeën. Ook verzamelgebouw De Kroon biedt onderdak aan kunstenaars en makers. Zo vind je hier onder meer Tall Tales circusstudio, kwekerij Rotterzwam de houtwerkplaats Buurman Rotterdam., die hier een nieuw onderkomen heeft gevonden.

3. Het oude Schiemond
Maar een wandeling door de Mayflowerstraat, de Speedwellstraat en de Pelgrimstraat en ervaar de verwijzingen naar de geschiedenis van de Pelgrimvaders. Dit waren Engelse geloofsvluchtelingen die begin 17e eeuw met het schip de Mayflower de overtocht maakten naar Cape-Cod-Bay. Deze Pelgrims worden beschouwd als medegrondleggers van het oude Amerika. Hun dankdienst voor de eerste oogst is de oorsprong van de Amerikaanse feestdag Thanksgiving Day.

4. Slavernij monument
Maar ook het beruchte verleden van dit oude havengebied is hier zichtbaar en voelbaar. Dat gaat zelfs terug tot in de zeventiende eeuw. Toen werden er aardewerk, sterke drank en wapens verhandeld aan de voormalige kolonie van Suriname. Het Slavernijmonument – Clave van kunstenaar Alex da Silva op de Lloydkade herinnert aan het moment dat op 1 juli 1863 de slavernij is afgeschaft. De slaven van de toenmalige koloniën Suriname en Nederlandse Antillen werden op die dag vrij verklaard. Tegenwoordig wonen meer dan 80.000 nazaten van dat Nederlands Caribisch verleden in Rotterdam.

Lloydkwartier

Slavernijmonument

Wonen in Schiemond

Het is plezierig wonen in de wijk Schiemond. Zowel in het oude als het nieuwe deel zijn er veel voorzieningen zoals een basisschool, supermarkt, medische voorzieningen en sportvelden. Een ideale omgeving dus om je te vestigen, met of zonder kinderen. Bijzonder is natuurlijk dat je in beide buurten de ruimte vindt voor wonen aan het water, en dat je een eigen watertaxi-halte in de buurt hebt.

Dok & Kaai op de Müllerpier is een prachtige dynamische plek om te wonen. Het ligt tussen de Parkhaven en Sint-Jobshaven in het Lloydkwartier, waar de Müllerpier uitgroeit tot dé woonpier van Rotterdam.

SAWA Het eerste volledig circulaire houten woongebouw van de stad. Hierin vind je een mix van koop- en huurwoningen. Dit duurzame woongebouw krijgt een groene buitenruimte die helemaal is afgestemd op het opvangen en vasthouden van water. Dat zorgt ook voor de nodige afkoeling in warme zomers.

Stack op de kop van de Müllerpier in Rotterdam is een expressief gebouw en al van ver herkenbaar. Een sculptuur van gestapelde blokken waarin zowel eengezinswoningen als appartementen komen.

Wil je meer lezen over de wijk Schiemond en de bouwprojecten die hier worden gerealiseerd, kijk dan op de Wijkenpagina van Wonen in Rotterdam.

Stack

Dok & Kaai

SAWA

Mijn Rotterdam – Mijn Schiemond

Wil je meer lezen over wat er allemaal te doen is in Schiemond? Op mijn.rotterdam.nl vind je lopende projecten en bewonersinitiatieven van de wijk Schiemond.

Vorig artikel Woning kopen? Hoe beter het energielabel, hoe meer je kan lenen.
Volgend artikel Bezichtig zaterdag 29 juni Bay House op Katendrecht: genieten van een prachtig uitzicht én ongekende luxe.