Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Maak kennis met Oud & Nieuw Crooswijk: gewoon lekker Rotterdams!

Crooswijk heeft een rijke geschiedenis en is volop in ontwikkeling

Crooswijk is een levendige buurt met een grote diversiteit in leeftijd en afkomst. Het is een buurt waar mensen aandacht hebben voor elkaar en waar iedereen welkom is. Omgeven door water en binnen een paar minuten sta je in het Kralingse Bos of in hartje centrum en met het Schuttersveld als het sportieve hart. Crooswijk is volop in ontwikkeling: er worden nieuwe woningen gebouwd en bestaande woningen en winkels worden opgeknapt.

Crooswijk door de jaren heen

De Rotterdamse wijk Crooswijk ligt ingeklemd tussen de wijk Kralingen, het Oude Noorden en Centrum. Het oude deel van Crooswijk heeft een rijke geschiedenis. Terwijl grote delen van de stad Rotterdam in puin veranderden, bleef Crooswijk als door een wonder gespaard voor vernielingen door het bombardement.

De wijk stond ooit bekend om zijn marinierskazerne en heeft ook een industrieel verleden. Jamin, de Heinekenbrouwerij, de RET tramremise en het slachthuis waren er gevestigd. Deze industrieën hebben plaatsgemaakt voor sociale woningbouw. Aan de Crooswijksesingel staat alleen het monumentale kantoorgebouw van Heineken nog overeind. Dit Heineken gebouw is een rondleiding inclusief biertje in de bar overigens meer dan waard. Ook kom je nog straatnamen tegen die verwijzen naar het slachthuisterrein zoals Koeweide, Keurmeesterstraat en Ossenstraat.

Toekomst Crooswijk

De komende jaren wordt er flink geïnvesteerd in Crooswijk. Gemeente, woningcorporaties Havensteder en Woonstad, ondernemers en bewoners bundelen de krachten en werken aan verbetering in de wijk. In het plan Goed in Crooswijk 2030 staat hoe wordt gewerkt aan een wijk waar plek is voor iedereen, waar mensen graag willen wonen, naar elkaar omkijken, zich thuis voelen en écht trots op zijn.

Centraal door de woonwijk loopt de levendige Crooswijkseweg met alle dagelijkse voorzieningen. Er is openbaar vervoer, voldoende onderwijs en sportfaciliteiten. Nieuw Crooswijk is een opkomende wijk die tot halverwege de 19e eeuw een lege polder was. Door de herstructurering zijn er veel nieuwe woningen te vinden zoals aan de Boezemlaan en Nieuw Kralingen.

Nieuw Kralingen – deelgebied Aan de Boezem II

Sociale huurwoningen aan de Rubroekstraat

(Woning)bouwprojecten in Oud & Nieuw Crooswijk

Crooswijk is volop in ontwikkeling: er worden nieuwe woningen gebouwd en bestaande woningen en winkels worden opgeknapt. De gemeente en ondernemers gaan samen aan de slag om de Crooswijkseweg het sfeervolle, levendige hart van de wijk te maken dat de bewoners en ondernemers verdienen.

Het doel is om woningen te verbeteren, dus te renoveren. Alleen als het niet anders kan zullen woningen vervangen worden. Voor gesloopte sociale huurwoningen komen ook weer sociale huurwoningen terug. Voor woningen in de middenhuur wordt bouwruimte gezocht. Uiteindelijk komen er in totaal meer woningen. Er wordt gebouwd aan de Rubroekstraat, Bezemstraat en Tamboerstraat. Hiernaast onderzoeken woningcorporaties wat er gedaan kan worden aan het verduurzamen van woningen. Daarbij wordt gekeken naar alternatieve mogelijkheden, zoals zonnepanelen, hybride warmtepompen en aansluiting op het warmtenet.

Ook komen er veel nieuwbouw huur- en koopwoningen bij in alle prijsklassen. Denk aan zo’n 800 woningen in Nieuw Kralingen, ruim 200 in de Tamboer en woningen boven de nieuwe sporthal Schuttersveld. Check de bouwkaart op bouwenaanrotterdam.nl voor alle nieuwbouwprojecten in Crooswijk.

Mijn Rotterdam – Mijn Crooswijk

Op mijn.rotterdam.nl/crooswijk vind je alle lopende projecten en bewonersinitiatieven van Crooswijk.

Vorig artikel Betaalbaar huren aan het bos en de plas in Nieuw Kralingen
Volgend artikel Groter wonen met groots uitzicht op de drie Rotterdamse bruggen