Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug naar overzicht

Ouder worden en wonen

Waar kan ik terecht voor informatie of advies over 55-plus woningen in Rotterdam?

De seniorenmakelaar wil ouderen van 55 jaar en ouder meer bewustmaken over hun huidige wonen en laten nadenken of verhuizen straks nodig is. Samen met u maakt zij uw woonwens inzichtelijk. Waar nodig biedt zij ondersteuning in het maken van de stappen die nodig zijn bij een daadwerkelijke verhuizing. Lees hier meer over in het artikel Seniorenmakelaar Rotterdam.

Kan ik nog een nieuwe hypotheek afsluiten na mijn 55e?

Dat kan zeker! En met de huidige lage rentestand is dit juist ontzettend interessant. Zelfs iemand van bijv. 85 jaar kan een hypotheek krijgen. Uiteraard moeten de maandlasten aansluiten op de inkomens en uitgaven die iemand heeft.

Waar vind ik het aanbod van 55-plus woningen in Rotterdam?

Soms zijn aanpassingen in huis niet de oplossing, of is het huis om andere redenen minder geschikt om te blijven wonen. Er zijn verschillende manieren om een ander huis te vinden. Een ander huis vindt u voornamelijk via internet. Vraag zo mogelijk hulp in uw omgeving als u het zelf niet kunt.

  • Sociale huurwoningen vindt u via Woonnet Rijnmond. U moet zich hier eerst registreren. Daarna kunt u reageren op woningen via de website. Hier kunt u allerlei woonwensen doorgeven.
  • Kijk eens op de kaart met alle nieuwbouw huur- en koopwoningen die nu of in de nabije toekomst beschikbaar zijn in Rotterdam.
  • Voor huurwoningen kunt u ook kijken op Woonz, SOR, en Wonen in Rotterdam (zowel voor bestaande bouw als nieuwbouw).
  • Een nieuwe koopwoning kunt u het beste zoeken op internet via Funda. Het is handig om een aankoopmakelaar in te schakelen die ervaring heeft met het zoeken naar geschikte woningen of levensloopbestendige woningen.
  • Via mijnhuisopmaat.nl kunt u de thuistest doen, om zo uw woning veiliger en comfortabeler te maken

Vragen om alvast over na te denken:

  • Bij wie wilt u in de buurt wonen?
  • Wat wilt u in de buurt kunnen doen?
  • In wat voor woning kunt u comfortabel oud worden?
Ik wil veilig en comfortabel blijven wonen. Kan dat in mijn eigen woning of is het beter om te verhuizen?

Aanpassingen, kleine of grote in de woning of woonsituatie kunnen ervoor zorgen dat u zo lang mogelijk veilig en comfortabel kunt blijven wonen. Of denkt u aan verhuizen?
Op de website van de gemeente Rotterdam vind u meer informatie over de mogelijkheden.

Kijk wat er in uw huidige woning beter en comfortabeler kan. Doe de huistest op mijnhuisopmaat.nl.

Het is prettig als u in uw eigen omgeving kunt blijven wonen. Als dat door een beperking of ziekte niet meer goed lukt, kan een woningaanpassing de oplossing zijn. Hierover staat meer informatie op Woningaanpassing | Rotterdam.nl.

Wat doet de gemeente Rotterdam om meer passend woonaanbod voor ouderen te creëren?

Het realiseren van geschikte woningen voor ouderen en het realiseren van woon(zorg)concepten voor ouderen heeft grote prioriteit binnen de gemeente Rotterdam. Daarom heeft de gemeente in 2020 met 42 partijen het Langer Thuis akkoord gesloten. Samen met corporaties, ontwikkelaars, beleggers, zorg- en welzijnsorganisaties werken we de komende jaren samen om zo meer geschikte woningen voor ouderen in Rotterdam te ontwikkelen en wijken te realiseren waar wonen, zorg en welzijn integraal worden opgepakt zodat dit prettige wijken zijn om lang mogelijk zelfstandig te kunnen blijven wonen. Lees hier meer.

Kangoeroewonen, is dat iets voor ons?

In Scandinavië is het al de normaalste zaak van de wereld: een kangoeroewoning. Meerdere generaties trekken bij elkaar in en helpen elkaar met de zorg. Zo kun je jouw ouders helpen die wat ouder worden en zij kunnen jou weer helpen aan een woning, als jij als starter er maar niet tussen lijkt te komen. Maar wat houdt het precies in en hoe werkt het?

De kangoeroewoning is nu nog een niche, maar wel een fenomeen dat in de toekomst groter kan worden. Zeker met de vergrijzing en de huidige krapte op de woningmarkt, kan het oplossing bieden. Het aantal ouderen dat langer zelfstandig wil wonen, neemt flink toe. Toch staat slechts een kleine groep geldverstrekkers hiervoor open. Ooms Financieel Adviseurs heeft ervaring met de zogenoemde ‘kangoeroe-hypotheek’ en kan je hierin adviseren

Interessante artikelen