Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Dolgelukkig met een woning in Diepeveen, pal naast Delfshaven

Ingrid kijkt uit naar haar nieuwe appartement in een nieuw stukje stad

Ingrid Gumbs wilde al langere tijd terugkeren naar Rotterdam, haar geboortestad. In 2019 was het zo ver: ze verhuisde naar een huurwoning in de Calypso en vond daar precies de dynamiek die ze zocht. Maar ze zocht verder, naar een koopwoning. Geen eenvoudige opgave, maar wederom had ze geluk. Slechts een paar dagen na haar inschrijving bemachtigde ze een woning in project Diepeveen. “Ik kijk er enorm naar uit, een huis helemaal van mezelf én vlak naast historisch Delfshaven.”

Ingrid vanaf haar balkon in Calypso met uitzicht over de stad

Diepeveen met collectieve tuin vol planten, bomen en ontmoetingsplekjes

Terug naar Rotterdam

Tot haar negende woonde Ingrid in Rotterdam, toen verhuisde ze naar Capelle aan den IJssel. Ze groeide daar fijn op en gunde haar kinderen eenzelfde jeugd, dus bleef ze er wonen met haar man. Toch lonkte Rotterdam. Toen Ingrid en haar man uit elkaar gingen en de kinderen het huis uit, besloot ze ervoor te gaan. “Bij toeval hoorde ik via via van een appartement in Calypso. Op een vrijdag werd daar de huur opgezegd, op maandag kon ik er gaan kijken. Het was een schot in de roos, ik had mazzel dat het zo snel lukte én dat het binnen mijn budget paste. Ik vind het een super plek, nog steeds. Ik woon in hartje centrum en ervaar hier die gezellige reuring die ik in Capelle aan den IJssel miste, hoewel ik heel blij ben dat mijn kinderen daar in alle vrijheid en relatieve rust konden opgroeien.” Net als Ingrid verhuisden ook haar kinderen naar Rotterdam, waar ze elkaar regelmatig ontmoeten.

Binnen een week een woning

Ondanks het fijne appartement en de centrumlocatie in Cool, bleef Ingrid uitkijken naar een koopwoning. “Ik heb altijd koophuizen gehad. Mijn ex-man en ik kochten gelijk een huis toen we destijds gingen samenwonen. Er zaten simpelweg meer voordelen aan. Hoewel ik nu een fijne en relatief nieuwe huurwoning heb, verlangde ik naar nieuwbouw, omdat ik er dan echt helemaal mijn eigen plek van kan maken. En ik zie het als een investering in mijn toekomst. Wij kochten ons eerste huis in 1990 en daar heb ik veel voordelen van gehad, waardoor ik nu dus een huis in Diepeveen kon kopen.”

Ik geloof dat er in deze buurt veel leuks gaat gebeuren de komende jaren

Online hield Ingrid projecten in de gaten, ze schreef zich in voor nieuwsbrieven en ging naar informatieavonden. “Medio 2021 werd ik door een vriendin op project Diepeveen gewezen. De scheiding was er toen bijna doorheen en ik was bij haar op bezoek, vlakbij Coolhaven. ‘Is Diepeveen niet iets voor jou?’ zei ze. ‘Dan woon je weer lekker dicht bij ons in de buurt.’” Ingrid verdiepte zich in het project van Dudok en Dura Vermeer. “Het zag er goed uit. Er waren appartementen van dezelfde grootte als ik nu heb, dus ik kon me er een goed beeld van vormen. Ik schreef me in en moest daarbij direct mijn voorkeuren voor type woning en etage aangeven. Dat deed ik, maar vlak na mijn verzending ontdekte ik dat de inschrijftermijn net een dag gesloten was. Ik baalde!” Een dag later werd ze gebeld: het appartement van haar voorkeur was vrijgekomen, de eerste geïnteresseerden zagen ervan af. “Ik sprak af met de makelaar en was goed op de hoogte van mijn financiële mogelijkheden, dus de afspraak die voor anderhalf uur was gepland, duurde ongeveer een kwartier! Diezelfde week nog had ik een reservering op de woning.”

Het iconische Diepeveen gebouw in Delfshaven

Europa’s grootste dakpark als achtertuin van Diepeveen

Diepeveen, vlakbij historisch Delfshaven

Ingrids zoektocht naar een woning verliep voorspoedig, maar ze is zich ervan bewust dat niet iedereen zoveel geluk heeft. “Het is een lastige markt nu, maar tijdens mijn zoektocht zag ik wel steeds meer divers aanbod. Dus van heel kleine appartementen tot penthouses en in veel verschillende prijsklassen. Zo snel als bij mij zal het bij veel mensen helaas niet gaan, maar ik geloof dat de aanhouder wint.” Ingrid woont straks in een nieuwe stadsbuurt. “Het pand Diepeveen zelf is een Rijksmonument wat wordt ingericht als een creatieve en culturele ontmoetingsplaats. Ik geloof dat er veel leuks gaat gebeuren in deze buurt de komende jaren.” Dit terrein in Rotterdam-West – tussen volkswijk en het Rotterdamse Makers District – wordt ontwikkeld tot een levendig stuk stad, met vijf nieuwe woongebouwen en 187 nieuwe huur- en koopwoningen. Diepeveen dankt zijn naam aan het bakstenen gebouw van de firma Diepeveen & Co, in 1930 gebouwd als kantoor annex woning en magazijn. Inmiddels is het een Rijksmonument. Het andere deel van het pand stamt uit 1914 en was jarenlang in gebruik als leerlooierij De Huidenclub. Vandaar de naam van de eerste ‘bewoners’ van het pand: De Huidenclub, een club veranderingsgezinde creatieven die samen met buurtgenoten een mini-maatschappij vormen.

Diepeveen sluit straks naadloos aan op het Dakpark en tussen de vijf woongebouwen worden buitenruimtes met veel groen aangelegd. Dus van het Dakpark tot de Big Store’s van Bospolder en het historisch Delfshaven om de hoek: Ingrid leert de buurt graag beter kennen. “Ik ken het een beetje omdat ik er ooit in de buurt werkte, bij destijds de deelgemeente Delfshaven. Ik kijk ernaar uit om door Delfshaven te wandelen en hardlopen richting het Lloydkwartier, lekker langs het water. Mijn dochter was laatst al op onderzoek in de buurt en stuurde dat ze mijn nieuwe stamkroeg had ontdekt: de Stadshaven Brouwerij.

Historisch Delfshaven is om de hoek en mijn dochter heeft mijn nieuwe stamkroeg al ontdekt

Bospolder: genoeg leuks in de buurt

Rond oktober 2023 is het zo ver: dan mag Ingrid haar gloednieuwe huis inrichten, genieten van zicht op het water én wandelingen langs het water. Tot die tijd geniet ze nog even van de reuring voor de deur, aan het Kruisplein. “Die reuring ga ik misschien wel missen, hier in hartje centrum. Ik ben zo op de Lijnbaan en zo op het Centraal Station. Maar daar krijg ik een nieuwe buurt voor terug waar volgens mij veel leuks staat te gebeuren. Mijn vaste adressen in de stad – Cafe Roosje in de Hofbogen en diverse cafeetjes op de Witte de Withstraat – zal ik blijven opzoeken. En ik ga nieuwe plekken ontdekken in en rondom Delfshaven. Eigenlijk vindt Ingrid het wachten op haar huis verre van vervelend: de voorpret ervan is minstens zo leuk.

Hier kun je de bouw van Diepeveen volgen via een livestreem.

Vorig artikel Jouw (toekomstige) tuin vergroenen? De tegeltaxi helpt je een handje.
Volgend artikel Een huurwoning met havenzicht als ideale tussenoplossing