Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Wonen aan de Rotte: elke dag een beetje vakantie met een bootje voor de deur

Alexandra woont met haar gezin aan de Bergse Linker Rottekade in Hillegersberg-Noord

Toen Alexandra Noorman in 2010 samen met haar man Pieter terug reed na een bezichtiging bij dat leuke huis aan de Bergse Linker Rottekade, wisten ze het al: dit was hún huis. Hoewel net iets boven het gestelde budget, deden ze dezelfde week nog een bod. Inmiddels wonen ze er met hun drie kinderen Faas (9), Simon (6) en Hella (4) en ligt hun eigen bootje pal voor de deur.

Van Schiekade naar een échte kade

Alexandra is het gewend om carrière en kinderen te combineren, dus de coronacrisis bezorgt haar vooralsnog geen stress. Gelukkig besloot ze begin dit jaar om haar kantoor en opslagruimte, vanwaar alle bestellingen uit de webshop werden verstuurd, op te zeggen. Alexandra: “De kosten vielen tegen en bovendien wilde ik mijn producten mooier verpakken dan dat zij deden. Ik heb nu geen kantoor, geen kosten en ben van niemand afhankelijk. Ik kan gewoon doordraaien zoals ik deed.” Het gevolg ervan is dat haar drie kinderen nu één kamer delen, maar dat vinden ze gelukkig gezellig. “De voormalige kamer van mijn dochter dient nu als opslagruimte.”

Mijn man wilde er niet kijken, maar ik drong aan en kreeg hem zo ver

Ondanks dat het huis niet genoeg slaapkamers heeft voor alle bewoners, past de woning – die ze ruim tien jaar geleden kochten – hen nog steeds als een jas. “Mijn man woont sinds zijn 12e in Rotterdam, zijn vader was dominee in de Laurenskerk. Ik groeide op in Noord-Brabant en ging hier studeren in 1999. Deze stad was het echt voor ons, daar hebben we nooit aan getwijfeld. We houden van de stad, de mentaliteit en alle vrienden van Pieter wonen hier. In 2010 woonden we nog op de Schiekade in een appartement. We liepen vaak een rondje langs de Rotte en zagen dit huis te koop staan. Een geweldige locatie natuurlijk, pal aan het water in Hillegersberg-Noord. Pieter wilde er niet kijken omdat het iets boven budget was, maar ik drong aan en kreeg hem zo ver. Toen we na de bezichtiging in onze oude Suzuki terug reden hadden we al besloten een bod te doen.” Alexandra vertelt het lachend en heeft nooit spijt gehad. In de loop der tijd kreeg het huis een uitbouw, waardoor het beneden ruimtelijker is dan boven, waar de drie slaapkamers zijn. Vanaf de aanbouw loop je de tuin in, die is maar liefst 20 meter diep en bijna 5 meter breed. “Voor stadse begrippen hebben we een grote tuin ja, daar genieten we dagelijks van.”

Dag overheidsfunctie, hallo eigen onderneming!

Alexandra durft naar haar gevoel te luisteren. Dat deed ze met het huis, maar ook in haar carrière. Sinds 2016 werkt ze als zelfstandig ondernemer. “Dat ging redelijk impulsief. Ik was zwanger van Hella en werkte in een overheidsfunctie. Al langer had ik het gevoel er niet op mijn plek te zitten en opeens besloot ik dat het genoeg was. Na mijn verlof ben ik er niet meer aan het werk gegaan.” Ze nam de tijd om te onderzoeken wat ze dan wél wilde. “Met een baby thuis kom je al sneller op baby- en kinderideeën,” lacht ze. “Ik was altijd in de weer met stoffen en een naaimachine. Veel kinderkleding maakte ik bijvoorbeeld zelf. Het lag dus in de lijn der verwachting dat ik daarmee iets zou gaan doen.” Zo ontstond haar merk ByAlex, waarmee ze zich in eerste instantie richtte op het ontwerp en de productie van speelkleden. “Mijn eerste rol stof kocht ik op de markt. Het was 40 meter, best een investering en ik vroeg me af of ik het wel allemaal zou verkopen. De eerste kleden maakte ik zelf, maar daar groeit uiteindelijk je bedrijf niet van. Ik moest investeren in communicatie, marketing en verkoop.” Hoewel ze zich in de eerste plaats een maker voelt, besloot ze de productie van de kleden uit te besteden. “Alle ontwerpen maak ik nog steeds zelf en dat is ook iets waar ik gepassioneerd over ben. Verkopen vind ik moeilijk, maar ook daarin probeer ik nu dicht bij mezelf te blijven. De meeste verkoop verloopt via mijn eigen webshop, maar de kleden liggen bijvoorbeeld ook bij kinderboekenwinkel en koffiecafé Ver Van Hier in het Kleiwegkwartier in Hillegersberg-Zuid.”

Relaxen aan de Rotte

Alexandra komt vaak in het Kleiwegkwartier, haar kinderen gaan daar naar de Tarcisius School. “Wij komen vaker in het Kleiwegkwartier dan in ‘het dorp’ Hillegersberg. Als ik bijvoorbeeld de kinderen naar school heb gebracht dan drink ik vaak een kop koffie bij Ver Van Hier, voordat ik aan de slag ga. Bij Wijnbar De Avonden drink ik met vriendinnen soms een wijntje en in Café Faas kom ik graag met Pieter, voor de verschillende tapbieren. Het brengt me een beetje terug naar mijn studententijd. Faas is niet zo gelikt en dat maakt het juist een leuke zaak.”

In de lente en het voorjaar is het leven hier echt fantastisch

Met plekken als Speeltuin de Torteltuin in Schiebroek, De Ontdekhoek in Oud-Crooswijk, het prachtige Bergse Bos nabij en de leuke winkels en horeca in het Oude Noorden op 10 minuten fietsen, heeft het gezin keuze uit genoeg leuke uitstapjes. Toch hoeft Alexandra niet ver weg om er even tussenuit te zijn: voor de deur hebben ze een eigen steiger met bootje. “Dat is superleuk. We varen zeker eens per week, bijvoorbeeld aan het einde van dag. Dan eten we in de boot.” Juist nu iedereen op huis is aangewezen, zijn Alexandra en Pieter maar wat blij met hun plekje waar ze niet alleen thuis, maar ook een beetje op vakantie zijn. Meer mensen zoeken in het voorjaar en de zomer de landelijke stukken stad op, merkt Alexandra. “Het is dan druk met bootjes en fietsers. Ik hoor het mensen zeggen als ze hier langs fietsen: ‘goh, je zal hier maar wonen, met een bootje voor de deur. Dat voelt toch elke dag als vakantie?’ En dat klopt. In de lente en het voorjaar is het leven hier echt fantastisch. In de winter daarentegen is het altijd winderig. We leven hier meer met de seizoenen. Hoewel we dicht bij de stad zitten, zijn winkels niet om de hoek. Even snel een brood halen is – vooral met jonge kinderen – geen optie. Je moet dan toch tien minuten naar de Kleiweg fietsen, dus een goede planning is belangrijk. Maar ik klaag niet hoor!” Een ander nadeel van deze ‘hotspot’ is dat de Bergse Linker Rottekade wordt gebruikt als doorgaande weg, maar dat niet is. “Auto’s die 60 km p/u rijden en wielrenners die flink doortrappen: ik zie het dagelijks. De kinderen spelen daarom binnen of in de tuin, nooit aan de voorkant van het huis.” Verder is het voor kinderen een geweldige plek om te wonen, vindt Alexandra. “Toch zijn jonge kinderen hier dun gezaaid. Hoe dat komt? Mensen blijven hier heel lang wonen! De plekken aan het water zijn schaars en bovendien groei je niet snel uit deze plek: het is hier voor iedereen heerlijk wonen. Twee deuren verder woont een dame van bijna negentig, ze woont er al sinds haar 25e!”

Wat je aandacht geeft, groeit

Voor Alexandra pakte het goed uit: de risico’s die ze nam met de koop van het huis en de oprichting van ByAlex. “Ik ben blij met hoe het gaat. Mijn droom voor ByAlex is om het te laten groeien tot een volwaardig lifestylemerk, met meerdere producten in de shop en als boodschap dat je stijlvol kunt wonen met kinderen in huis. Want daar geloof ik in.” Overigens zijn de matten niet alleen decoratief en functioneel bedoeld: er schuilt een boodschap achter. De speelmatten representeren een moment van oprechte aandacht voor elkaar. “Ik wil mensen bewegen om bewust aandacht aan elkaar te schenken, zonder tussenkomst van mobieltjes, laptops, kranten of boeken. Door op de mat bij je kind te gaan zitten, kies je bewust voor een moment van spel samen. Het is een eerste stap naar een betere balans tussen werk, sociaal leven, sport en echte aandacht voor je gezin.” In het huis van Alexandra, Pieter, Faas, Simon en Hella bulkt het van de speelmatten én van de oprechte aandacht voor elkaar.

Vorig artikel 7 luxe huurappartementen in PW Apartments
Volgend artikel Combineer beweging, natuur en vertier in het Molenlaankwartier