Wonen in Rotterdam
Nederlands English
Terug

Van acht cellen naar één woonhuis in het Oude Noorden

Tatiana en Nick gaan voor levenslang in Tuin van Noord.

Op het terrein van voormalig gevangeniscomplex De Noordsingel staan Nick van Duijl en Tatiana de Bruin te popelen om hun toekomstige huis te tonen. Hoewel van een huis nog maar weinig sprake is – Tuin van Noord is momenteel nog een bouwput – voelen de kale ruimtes al helemaal van hen. Het stel is enthousiast over hun huis en de tijd tot aan de oplevering en verhuizing volgend jaar kan hen niet snel genoeg gaan. Acht getransformeerde gevangeniscellen aan de Noordsingel in het Oude Noorden vormen samen straks hun thuis. Niks koud en kil: het wordt ontzettend eh, gecellig.

Tuin van Noord: transformatie van oude gevangenis naar woningen

Aan de Noordsingel ligt het historische en imposante gevangeniscomplex De Noordsingel dat in 1872 werd gebouwd. Tot 2012 deed de gevangenis dienst als strafgevangenis, daarna sloten de deuren om de oude cellenvleugels, het panopticum, de kapel, het Huis van Bewaring en de bewaarderswoningen te herontwikkelen. Nieuwe functie? Wonen! Met als grote plus een parkachtige tuin die aan alle woningen grenst. Voor Tuin van Noord, zoals het project werd genoemd, waren vanaf het begin veel geïnteresseerden, waaronder Nick en Tatiana.

Een enkeltje van rust naar reuring, alstublieft

Tatiana groeide op in Schiebroek en Nick in Ommoord. Ze leerden elkaar kennen op de middelbare school in Kralingen en lieten elkaar én Rotterdam niet meer los. Het stel woonde al in verschillende wijken van de stad, maar Noord is nieuw. Het Oude Noorden kenden ze nog niet goed. Wél fietste Tatiana 5,5 jaar lang elke werkdag langs de gevangenis aan de Noordsingel, met het monumentale gerechtsgebouw. Tatiana: “Het gebouw viel me altijd op, vooral omdat ik het er wat duister uit vond zien.”

Zo’n zeven jaar geleden, ze betrokken net hun eerste woonhuis in Hillegersberg, hoorden ze van het project Tuin van Noord. En hoewel Hillegersberg best beviel, liet het project hen niet los. Je eigen huis volledig zelf creëren in een gebouw met geschiedenis, in een levendig gedeelte van Rotterdam, dat was nog eens wat anders! Nick: “Onze vrienden trekken massaal de stad uit, ons trekt het juist aan!” Om aan de koopsom te kunnen voldoen, verkochten ze 2,5 jaar geleden hun woning om tijdelijk te huren in Schiebroek. Nu wachten ze op de oplevering van hun gedroomde huis en kijken ze uit naar wat minder rust op straat. Tatiana: “We wonen nu prima, maar die nette, aangeharkte speeltuintjes en de rust op straat is mij net iets te saai. Ik kijk uit naar de dynamiek van de buurt. De winkels, horeca én de openbare tuin waar we straks met onze woning op uitkijken.”

Ik kijk uit naar de dynamiek van het Oude Noorden

Openbare buurttuin

De oude gevangenismuren rondom het terrein blijven staan en worden op bepaalde plekken geopend om verbinding met de wijk te creëren. Tuin van Noord moet een onderdeel van het Oude Noorden worden, dus de buurttuin wordt een beetje van iedereen. Tatiana: “De meningen over de openbare buurttuin zijn verdeeld onder de toekomstige bewoners, maar ik vind het juist een heel goed plan. De tuin is van de gemeente, wordt onderhouden door de gemeente en dus vind ik dat de tuin niet alleen toegankelijk moet zijn voor de bewoners van Tuin van Noord. Met de openstelling hoop ik dat het multiculturele aspect van de wijk ook doordringt tot de Tuin van Noord.”

Geduld is een schone zaak

Geduld hebben en houden is dus kenmerkend voor dit project. Dat het tijdelijk on hold gezet werd, maakten Nick en Tatiana niet minder gedreven. Ze bleven geloven in de nieuwbouw en hielden vast aan hun droom. Nu horen ze bij de 57 gelukkigen van fase 1 die in 2020 de verhuiswagens het terrein op mogen rijden. Nick: “We weten niet eens meer wanneer we definitief hoorden dat we een woning toegewezen kregen, wél dat het traject lang duurde en dat we er alles aan hebben gedaan om kans te maken. Ons geduld werd beloond!” Tatiana vult aan: “Tuin van Noord is als een kindje voor mij. We wilden hier zo graag wonen dat we zelfs een brief naar de ontwikkelaar hebben gestuurd.”

We hebben er alles aan gedaan om een kans te maken. We schreven zelfs een brief aan de ontwikkelaar!

Nu woning D09 in voormalig cellenvleugel D aan hen is toegewezen, hebben ze waanzinnige plannen met hun kavel. Het pand heeft een oppervlakte van 160m2, verdeeld over vijf woonlagen. De grootste uitdaging is het binnenkrijgen van voldoende daglicht. Nick: “Omdat het huis geen doorzonwoning is met lichtinval voor en achter, moesten we hier slim mee omgaan. Er komt onder andere een vide en een groot raam.” Tatiana: “De woonlagen krijgen allemaal een eigen functie. Zo zal er onder andere een woonlaag zijn voor de keuken, woonkamer, slaapgedeelte en wordt er zelfs een woonlaag ingeruimd voor hun gezamenlijke hobby. Het stel maakt niet onverdienstelijk lampen die over de hele wereld worden verkocht. “Met een toegewijde ruimte voor onze uit de hand gelopen hobby, kunnen we Taatmaakt professionaliseren”, lacht Tatiana.

Gevangenisgeschiedenis

De historie van het complex was voor het stel een belangrijk punt van interesse, dus de kans om oude gevangenismaterialen te kopen en te hergebruiken, lieten ze niet aan zich voorbij gaan. Tatiana: “Die veiling was geweldig! De opkomst was laag, dus konden we de leukste, mooiste en gekste items op de kop tikken.” Zo wisten ze een oude gevangenisdeur, blauwe stalen frames (een leuk tafelonderstel?), een stalen sleutelkastje en het bedieningspaneel van de cipiers te bemachtigen. Nick: “Van de stalen deur maken we een schuifdeur. Voor de andere items hebben nog geen bestemming, maar dat we een stukje gevangenisgeschiedenis in huis hebben, vind ik al bijzonder.”

Eerst verhuizen, dan verkennen

De voorbereidingen zijn in volle gang en de kennismaking met de andere Tuin van Noord-bewoners is van start. Dat gebeurt op de bouwplaats of via de Facebookpagina die door en voor de bewoners van Tuin van Noord is opgezet. De kennismaking met de wijk stellen ze uit tot ze er echt wonen. Tatiana: “We hebben al eens gegeten bij het Italiaanse restaurant Palermo op de Zwartjanstraat, maar als we hier straks wonen, gaan we pas echt los en op ontdekkingstocht. Ik kijk ernaar uit!” Tuin van Noord beheerst al meer dan zes jaar hun leven. Op de vraag of ze bang zijn voor het welbekende gat na de verhuizing, antwoordt Tatiana: Volgens mijn ouders hebben wij altijd een project nodig, dus er komt ongetwijfeld weer iets op ons pad.” Dat wordt geen nieuw bouwproject: Nick en Tatiana gaan voor levenslang in Tuin van Noord.

Vorig artikel De aantrekkingskracht van het Oude Noorden
Volgend artikel De beste hotspots om (met of zonder je kids) te bezoeken in Het Oude Noorden