Bergen wooninspiratie en workshops in Bergpolder
Danielle opende PLEUR, een winkel voor ‘pleuriszooi’ en bakkies pleur
In het voorjaar van 2018 vond Danielle het winkelpand waar ze stiekem al tijden naar op zoek was. Dat het pand in Bergpolder staat, is geen toeval: het is haar eigen geliefde buurtje. Sinds 2006 woont ze in een appartement in de Luzacstraat. Eerst als student en inmiddels – na een flinke opknapbeurt – samen met haar vriend. Hier staat haar huis, kent ze de mensen en opende ze haar eigen concept store Pleur.

Bekend in Bergpolder
Al een tijd speelde Danielle met de gedachte van een eigen vintagewinkel, dus toen er een winkelruimte vrij kwam te staan op twee keer vallen van haar eigen huis, zag ze haar kans schoon! “Ik ken hier de buurt en bewoners. Dat is handig bij het maken van keuzes voor mijn winkel, omdat ik weet wat er speelt en waar de behoeften van mijn klanten liggen.” Van singles tot gezinnen en van studenten tot senioren: ze wonen allemaal in Bergpolder en Danielle ontmoet veel verschillende bewoners nu in haar winkel. Medio 2018 opende ze Pleur aan de Bergselaan, ruim 13 jaar na haar komst in Rotterdam. Ze is geboren en getogen in het Groene Hart en ging haar zus Elise achterna voor haar studie. Bergpolder beviel uitstekend, dus toen ze haar studentenkamer moest verlaten en in Bergpolder naar nieuwe woonruimte zocht, besloot vaderlief te investeren in een woning voor zijn beide dochters. Danielle woonde er eerst als student, vloog daarna uit, maakte reizen en kwam weer terug naar ‘haar straatje’. Want Bergpolder voelt als thuiskomen: een rustige en gemoedelijke buurt, dicht bij het park én het centrum. Ze kocht de woning van haar vader en woont er inmiddels met haar vriend.

Ondernemen in oude troep
Naast haar werk in de jeugdzorg handelde Danielle met haar zus als hobby in Franse meubeltjes die ze op verschillende plekken te koop aanbood. Met een tweede ouderlijk huis in Zuid-Frankrijk groeiden de gezusters op tussen de Franse rommelmarkten. Hier ontstond de liefde voor oude spullen waar ze nu haar geld mee verdient. Danielle: “Toen ik het pand aan de Bergselaan bemachtigd had, heb ik meteen mijn baan opgezegd. Ik ging er helemaal voor. Of ik dat niet eng vond? Nee, zo denk ik niet. Als ik het niet probeer, lukt het sowieso niet.” Nu is ze dus ondernemer in ‘oude troep’’ en dat is leuker en gaat nog beter dan verwacht. Omdat haar verkoop via Marktplaats, Swan Market en Collectiv by Swan al goed ging, zag Danielle alleen maar mogelijkheden. Net als Collectiv besloot ze te werken met meerdere ondernemers en dat gaat goed. “De grote interesse van andere ondernemers geeft vertrouwen en maakt het makkelijker om risico’s te nemen. Ik durf nu mijn assortiment te vergroten.”

Kasten, koffie en een interessante kelder…
Grappig: de naam van de winkel bestond eerder dan de winkel zelf. Het is een Rotterdamse naam met een knipoog, die verwijst naar zowel de ‘pleuriszooi’ die ze verkoopt als de ‘bakkies pleur’ van Man Met Bril koffie. Want alleen maar vintage meubilair verkopen werkte goed online, maar voor haar winkel wilde ze meer bieden dan dat. Dat doet ze nu onder andere door koffie te schenken en workshops aan te bieden. “Een winkelruimte waar van alles kan en mag, dát had ik voor ogen. Een gezellige pleurisbende, op z’n Rotterdams,” lacht Danielle. Haar aanbod spreekt veel verschillende buurtbewoners aan: de een komt voor de koffie, de ander specifiek voor een kastje.

Pleur is inmiddels een echte ontmoetingsplek in Bergpolder
De kelder is geschikt gemaakt voor de workshops en Danielle werkt zich als barista in het zweet. “Op professionele wijze koffiezetten, daarin heb ik me wel vergist. De eerste week kreeg elke gast een koffie verkeerd voorgeschoteld”, lacht ze. Maar de gasten bleven komen, en van lieverlee werd de plek een heuse buurtontmoetingsplaats. “Inmiddels biedt Pleur ook een Airbnb-sleutelservice”, vertelt ze erbij. “Het begon bij de buurman die vroeg of ik tijdens zijn afwezigheid de sleuteloverdracht kon verzorgen. Nu doe ik dat voor diverse huiseigenaren in de wijk. De meeste gasten komen bovendien ook even buurten, shoppen of ontbijten in de shop: twee vliegen in één klap!” Pleur blijkt een goede aanvulling op het bestaande winkelaanbod in de straat. “Het onderlinge contact met ondernemers uit de buurt is leuk. Ik denk dat we elkaar goed aanvullen. Net als bloembinderij Geschikt wilde ik bijvoorbeeld planten verkopen, dus staat een deel van hun assortiment nu ook bij mij in de winkel. En Alles in Wonderland verkoopt weer heel andere interieurartikelen dan ik. Het is niet de bedoeling in elkaars vaarwater te gaan zitten, maar juist om elkaar te versterken. De komst van koffiebar Zus en Kees beschouw ik daarom niet als concurrentie. We willen samen de bewoners in de wijk houden én nieuwe bezoekers trekken.”

Ook opa schilt graag een appeltje mee
Danielle steekt veel tijd in haar zaak en betrekt haar familie er graag bij. Als haar vader langskomt, ligt er altijd wel een kluslijstje voor hem klaar. Haar moeder staat in de winkel als Danielle een keer vrijaf neemt én ze bakt de cakes. Met zus Elise houdt Danielle brainstormsessies. “Het kan er soms hard aan toe gaan”, lacht ze, “we kunnen pietlutten over de grootte van de appeltaartpunt, maar tegelijkertijd weet ik dat ze het beste met mij en Pleur voor heeft.” Zelfs opa en oma zijn betrokken! Zo bakt oma de beste appeltaarten en schilt opa graag wat appeltjes mee. Tijd voor ontspanning schiet er met een eigen zaak nog wel eens bij in, maar als ze even niet bij Pleur is, wandelt ze graag naar het Blijdorpse Vroesenpark voor een kopje koffie in het Vroesenpaviljoen. Op maandag en dinsdag is de winkel gesloten en heeft Danielle tijd voor allerhande klusjes, thuis of in de winkel. Want die ouwe meuk is leuk, maar Danielle wil natuurlijk wél dat PLEUR er zelf picobello uit blijft zien.